thetimes.gr
Δημόσια-έργα:-Συνωστισμός-διαγωνισμών-τον-Απρίλιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσια έργα: Συνωστισμός διαγωνισμών τον Απρίλιο

Της Ελένης Μπότα

Για τον Απρίλιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές, έχουν μεταφερθεί, μεγάλοι διαγωνισμοί έργων.

Ο Απρίλιος άλλωστε αναμένεται να είναι και ο τελευταίος μήνας από άποψη δημοπρατήσεων με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επανεκκίνηση των όποιων διαγωνιστικών διαδικασιών από τον έρχόμενο Σεπτέμβριο, δηλαδή από τη νέα ηγεσία πυο θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.

Για τις 12 Απριλίου έχει μεταφερθεί ο διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμή 2 του μετρό προς το Ίλιον.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 550 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή σε λιγότερο από 5 χρόνια. Με τη λειτουργία του αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας από τις δυτικές συνοικίες (από το Ίλιον στην Ομόνοια, σε περίπου 20 λεπτά).

Ειδικότερα, αφορά στη δημιουργία υπόγειου δικτύου 4 χλμ. από την Ανθούπολη στον Άγιο Νικόλαο, με τρεις νέους σταθμούς. Οι δύο από τους τρεις σταθμούς θα κατασκευαστούν επί της οδού Θηβών, ο πρώτος (σταθμός Παλατιανή) σε απόσταση 1300 μ. περίπου βόρεια του σταθμού Ανθούπολη και ο δεύτερος (σταθμός Ίλιον) 1000 μ. βορειότερα του πρώτου. Ο τρίτος σταθμός (Αγ. Νικόλαος) βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου στο Ίλιον. Καθημερινά αναμένεται να μετακινούνται τουλάχιστον 51.000 επιβάτες.

Στη σύμβαση περιλαμβάνεται, επίσης, η μελέτη και η κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκίνητων, ο οποίος θα διαθέτει τρία υπόγεια επίπεδα και συνολική χωρητικότητα περίπου 150 ΙΧ οχημάτων, καθώς και η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός του Αμαξοστασίου στον Ελαιώνα.

Παράταση μερικών ημερών πήρε και ο διαγωνισμός για το μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ το Χανιά – Χερσόνησος συνολικού προύπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός είχε προγραμματιστεί για 31 Μαρτίου, ωστόσο μετά από αίτημα που διατυπώθηκε από οικονομικό φορέα πήρε παράταση για τις 20 Απριλίου.

Τα σχήματα που έχουν ήδη περάσει στην β΄φάση ήτοι:

1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ,

2.ΤΕΡΝΑ,

3.ΑΒΑΞ,

4.Vinci Highways S.A.S. – Vinci Concessions S.A.S

5.Μυτιληναίος – Acciona Concesiones

Σύμφωνα με στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς δεν αποκλείεται μέχρι την κατάθεση των οικονομικών προσφορών να έχουμε αλλαγές στα σχήματα, κάτι που αναμένεται να διαφανεί μέχρι τότε.

Το τμήμα Χανιά Χερσόνησος θα είναι ένας αυτοκινητόδρομος με διόδια μήκους περίπου 163 χλμ. ο οποίος θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί βάσει σύμβασης παραχώρησης. Το έργο περιλαμβάνει 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ, 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος, 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Τέλος για τις 27 Απριλίου έχει μετατεθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το έργο-ΣΔΙΤ που αφορά στο νέο κτιριακό συγκρότημα της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς. Στην Β φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει τα εξής σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, η Κ/Ξ Μυτιληναίος-Dimand η Κ/Ξ Intrakat-Redex.

Related posts

Σπ. Λιβανός: Με τις αλλαγές στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ διασφαλίζονται 67 εκατ. για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους

timesadmin

Μία νέα εναλλακτική πηγή τουρισμού “γεννιέται”: Ο αεροπορικός

timesadmin

Τζεντιλόνι: H ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει ισχυρή τουλάχιστον και για το 2022

timesadmin

Χ. Σταϊκούρας: Σύγκλιση στην ΕΕ για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

timesadmin

Πώς η άνοδος του Χρηματιστηρίου αυξάνει τα αποθεματικά του e-ΕΦΚΑ

timesadmin

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο στήριξης των καταναλωτών ενέργειας

timesadmin