Δημοσκόπηση-prorata:-Ισχυρό-προβάδισμα-της-ΝΔ-ενόψει-ευρωεκλογών-–-Δεύτερο-το-ΠΑΣΟΚ,-τρίτος-ο-ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Prorata: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Η τελευταία πανελλαδική μέτρηση πολιτικής επικαιρότητας, στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς που διενήργησε η Prorata καταγράφει εξαιρετικά σημαντικές μεταβολές ως προς την εκλογική επιρροή των κομμάτων αλλά και υψηλό βαθμό ρευστότητας των επιλογών του εκλογικού σώματος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα πανελλαδικής κάλυψης 1000 ατόμων άνω των 17 ετών, το διάστημα 22 – 28 Μαΐου 2024. Για τον σχεδιασμό της δειγματοληψίας ως στρώματα θεωρήθηκαν το φύλο, η ηλικία και ο τόπος διαμονής και η προηγούμενη εκλογική συμπεριφορά του υπό μελέτη πληθυσμού. Το μέγιστο τυπικό σφάλμα είναι +/-3,1%.

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής των κομμάτων

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33,3%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΚΚΕ 11,2%, της Ελληνικής Λύσης 8.5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4,5%, της Πλεύσης Ελευθερίας 3,9%, του Κόσμου και της Φωνής Λογικής 2,3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4,5%.

Αναλυτικά:

 • Νέα Δημοκρατία: 33,3%
 • ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 12%
 • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 13%
 • ΚΚΕ: 11,2%
 • Ελληνική Λύση: 8,5%
 • Νίκη: 4,5%
 • Νέα Αριστερά: 4,5%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
 • Κόσμος: 2,3%
 • Φωνή Λογικής: 2,3%

Το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4,5%.

Ως προς τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι:

 • η ΝΔ κινείται μεταξύ 30.4% και 36.2%
 • ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%
 • το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%
 • το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%
 • η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%
 • η Νίκη από 3.2% έως 5.8%
 • η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%
 • η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%
 • ο Κόσμος από 1.4% έως 3.2%
 • η Φωνή Λογικής από 1.4% έως 3.2%
 • το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%

Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτίμηση της κατάταξης των πολιτικών κομμάτων, κυρίως ως προς την δεύτερη θέση, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ αλλά και της Ελληνικής Λύσης επικαλύπτονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Προσώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό βεβαιότητας των εκλογέων ως προς την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές αλλά και ως προς τη δηλωθείσα πρόθεση ψήφου, ελαφρύ προβάδισμα ως προς την κατάληψη της δεύτερης θέσης έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο. Τέλος, ως υψηλή καταγράφεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (87%) και του ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας οριακές μόνο απώλειες προς άλλα κόμματα.

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

Ως προς τον ανταγωνισμό σε επίπεδο προσώπων, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός καταγράφεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 33% να διατηρεί θετική γνώμη προς το πρόσωπο του, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης (10%) και τέλος ο Δημήτρης Νατσιός (8%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, προηγείται με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 5.5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τη σχετική λίστα συμπληρώνουν ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%). Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (37%) δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο για την πρωθυπουργία της χώρας.

Με τι κριτήρια θα προσέλθουν στις κάλπες οι πολίτες

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμωνα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ μόλις 3 στους 10 τα ευρωπαικά ζητήματα. Παράλληλα, το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

Τέλος, καταγράφεται ισχυρή αβεβαιότητα και ως προς την συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και ως προς την δηλωθείσα εκλογική προτίμηση. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή το 23.1% όσων θα προσέλθουν σε αυτές, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11.5%), είτε αβεβαιότητα για την δηλωθείσα πρόθεση ψήφου (11.6%).

 Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:

Related posts

Νέο βίντεο Μητσοτάκη στο TikTok: «21 και σήμερα» – Πώς απαντά στις θεωρίες συνομωσίας ότι απήχθη στην Ουγκάντα

James Rollner

Γεωργιάδης: Τα νοσοκομεία που ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία – Και ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ με μπλοκάκι

protothema.gr

Έτσι θα γίνει η επιστροφή στα γήπεδα – Αναλυτικά η διαδικασία ταυτοποίησης εισιτηρίου μέσω Gov.gr wallet, τι ισχύει για τα παιδιά

timesadmin

Αγαπηδάκη: Σε εξέλιξη διαδικασία αναδόμησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης

timesadmin

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Περιφερειακή Κατερίνης

James Rollner

Ρουσόπουλος: Τη Δευτέρα εκλέγεται πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

timesadmin