Δημοσιονομικό-Συμβούλιο:-Εφικτοί-οι-στόχοι-του-Σχεδίου-Δημοσιονομικού-Προγράμματος-2025-–-Οι-προκλήσεις-και-οι-κίνδυνοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι του Σχεδίου Δημοσιονομικού Προγράμματος 2025 – Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι

Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνει το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2025 (Draft Budgetary Plan 2025) συνάδουν με τον στόχο για δημοσιονομική σταθερότητα δημοσιονομική σταθερότητα και είναι ευθυγραμμισμένες με τον Μεσοπρόθεσμο Σχεδιασμό για το 2025-2028 και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2025, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη γνώμη που δημοσίευσε σήμερα, επιβεβαιώνει ότι οι παραδοχές που έχουν γίνει για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις (ήτοι ανάπτυξη για το 2024 2,2% και για το 2025 2,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ και 2,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) είναι συνεπείς με τους στόχους για δημοσιονομική σταθερότητα. 

Προβλέπεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ το 2024 σε 149,1% του ΑΕΠ το 2025 και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1% σε 0,6%, αντίστοιχα. Οι πρωτογενείς δαπάνες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 2,6% για το 2024 και το 3,6 % για το 2025 (τιμή αναφοράς 3,7%).

Οι παραπάνω προβλέψεις, όπως αναφέρει το ΕΔΣ, είναι ευθυγραμμισμένες με τον Μεσοπρόθεσμο Σχεδιασμό για το  2025-2028 και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025. 

Όπως επισημαίνει, η δημοσιονομική βελτίωση που προβλέπεται για το 2025 υποστηρίζεται από την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, την αναπτυξιακή δυναμική, την πτώση του πληθωρισμού και της ανεργίας, την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος. 

Στην άλλη πλευρά επισημαίνεται:

(α) η συνεχώς αυξανόμενη γεωπολιτική κρίση με πιθανές απρόβλεπτες πιέσεις στις μεταναστευτικές ροές, τις τιμές ενέργειας, τον τουρισμό, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις στρατιωτικές δαπάνες. 

(β) η βαθύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις βόρειες ευρωπαϊκές οικονομίες, με μείωση των εξαγωγικών εσόδων, του τουρισμού, των άμεσων ξένων επενδύσεων, της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.  

(γ) οι φυσικές καταστροφές, που συχνά οδηγούν σε απρόβλεπτες δαπάνες και

(δ) οι ακαμψίες των αγορών προϊόντων και εργασίας, που επηρεάζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αποτελεί προτεραιότητα η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγορών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις θετικές προοπτικές στην εξέλιξη των μισθών. 

Προσθέτει δε ότι παραμένει η σημαντική πρόκληση του σχεδιασμού και της αποτελεσματικής εφαρμογής στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων για εκείνους που έχουν ανάγκη, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα, 

Με βάση τα παραπάνω, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο καταλήγει ότι υιοθετεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις του Draft Budgetary Plan 2025.  

Δείτε τη Γνώμη του ΕΔΣ στη δεξιά στήλη “Σχετικά Αρχεία”.

Related posts

Γ. Στουρνάρας: Πώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τους κινδύνους για την οικονομία

wp-needuser

ΤτΕ: Αύξηση δανείων και καταθέσεων τον Μάρτιο

James Rollner

ΗΠΑ: Νέα απροσδόκητη υποχώρηση και του “πληθωρισμού της Fed”

timesadmin

Σχέδιο δύο κινήσεων για υψηλότερο σκαλί στην επενδυτική βαθμίδα

protothema.gr

“Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα-ΕΣΕΚ: Ψαλιδίσονται οι πράσινοι ενεργειακοί στόχοι

James Rollner

Boυλή – Πολυνομοσχέδιο: Επανακαθορίζονται οι μηνιαίες αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών

timesadmin