ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Καιρίδης: Μηδενικές οι ροές μεταναστών από τον Έβρο – Νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου πριν τις ευρωεκλογές

Στοιχεία που αποτυπώνουν την αποκλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης του τελευταίου τριμήνου παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στα μέλη των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης της Βουλής.

Σε ειδική συνεδρίαση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι κατά τον Οκτώβριο οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν και παρατηρήθηκε η κορύφωση της νέας κρίσης ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για επικείμενη νέα έξαρση του φαινομένου λόγω των συγκρούσεων στην Γάζα.

«Είμαστε σε περίοδο μείωσης και όχι αύξησης των ροών. Στον Έβρο έχουμε μηδενικές ροές. Θυμάστε τι γινόταν πριν από λίγους μήνες με τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Στο Βόρειο Αιγαίο έχουμε μείωση 70%. Έχουμε πρόβλημα στα νοτιότερα, σε μικρά νησιά των Δωδεκανήσων όπως η Σύμη και το Καστελόριζο και στη Ρόδο όπου έχουμε επιπρόσθετο πρόβλημα να μην έχουμε δομή. Και εκεί όμως το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο και θα κλείσουν οι δίοδοι εντός των επόμενων 2 εβδομάδων χάρη στην λειτουργία του Λιμενικού Σώματος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καιρίδης απέδωσε την μείωση των ροών και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία σημειώνοντας πως «στον βαθμό που η Τουρκία συνεργάζεται και δείχνει καλή πίστη μπορούμε να προχωρήσουμε. Πριν μια εβδομάδα σε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό μου είπα ότι όσο συνεχίζουν να φεύγουν βάρκες από τα μικρασιατικά παράλια τόσο θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε αυτό που έγινε στον Έβρο να γίνει και στην μικρασιατική ακτή. Δεν είναι εύκολο καθώς τα δίκτυα παράνομης διακίνησης έχουν γιγαντωθεί με ευθύνη της Τουρκιάς. Δίκτυα πολλών δισεκατομμυρίων με πλοκάμια και στο κρατικό δίκτυο που πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί η Τουρκία δεν πρέπει αν είναι κόμβος παράνομης μετακίνησης μεταναστών. Μέχρι τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι η κατάσταση θα έχει πλήρως ομαλοποιηθεί».

Πάντως, ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι η τρίμηνη κρίση στο μεταναστευτικό είχε μικρότερο αντίκτυπο στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν πρόκειται για επανάληψη του 2015. Μιλάμε για 30.000 αφίξεις ενώ το 2015 είχαμε 800.000 αφίξεις» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου πριν τις ευρωεκλογές

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε και στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου σημειώνοντας πως αποτελεί προϊόν συμβιβασμών, ωστόσο αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της Ελλάδας.

«Οι ελληνικές θέσεις είναι οι κεντρικές θέσεις καθώς προχωρούμε προς το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Η δική μας άποψη είναι πλειοψηφική πάνω στην οποία οι υπόλοιποι θέλουν να προχωρήσουν Η Ευρώπη έχει καταφέρει να συγκλίνει σε σύμφωνο που εισάγει αυτό που προσπαθούσαμε χρόνια να εισάγουμε, την αλληλεγγύη στην κατανομή προσώπων και χρημάτων. Χάρη στις προσπάθειες των Μελόνι και Σολτς υπήρξε ο συμβιβασμός για τον περίφημο κανονισμό διαχείρισης κρίσεων και εν τέλει υπήρξε συμφωνία. Πιστεύω ότι στην ευρωβουλή θα ψηφιστεί από τις βασικές δυνάμεις με μόνη παραφωνία την ακροδεξιά και την αριστερά. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό οι μεν με κραυγές και οι δε με κροκοδείλια δάκρυα. Πιστεύω ότι θα πάρουμε πάνω από 70% και θα φτάσουμε στις ευρωεκλογές με ψηφισμένο το σύμφωνο το οποίοι δεν είναι βέλτιστη λύση αλλά είναι βήμα προς την κατεύθυνση περισσότερης αλληλεγγύης» είπε.

«Θέλουμε μνημόνιο κατανόησης για το μεταναστευτικό με την Τουρκία»

Ο κ. Καιρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών χαρακτήρισε «τερατολογίες» όσα λέγονται αναφορικά με την πρόθεση της Ελλάδας να συνάψει μνημόνιο κατανόησης για το μεταναστευτικό με την Τουρκία το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων την έκδοση τουριστικής βίζας κατά παρέκκλιση της συνθήκης Σένγκεν.

«Ακούστηκαν τερατολογίες ότι θα φέρουμε εδώ μετανάστες Τούρκους πολίτες. Αυτό που γινόταν επι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να γίνει σε μόνιμη βάση όχι μόνο στη θερινή περίοδο» ανέφερε ο υπουργός υπενθυμίζοντας πως τούρκοι πολίτες μπορούσαν να επισκέπτονται τα 7 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για ολιγοήμερες διακοπές παίρνοντας βίζα μέσα σε μια ημέρα.

Ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο τουρισμός των μικρών νησιών που δεν έχουν απευθείας πτήσεις τσάρτερ ενώ πρόσθεσε ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή το βλέπει θετικά ως κίνηση ανταμοιβής των νησιών που δέχονται δυσανάλογο μεταναστευτικό βάρος. Ανέφερε όμως ότι τα κράτη μέλη της Βόρειας Ευρώπης είναι αρνητικά σε οποιαδήποτε παράκαμψη της συνθήκης Σένγκεν.

«Αν τελικά γίνει και εγκριθεί η βίζα θα αφορά 3ημερη τουριστική παραμονή και όχι ετήσια. Μπορεί να γίνει βέβαια βίζα πολλαπλών χρήσεων ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά ο ενδιαφερόμενος να βγάζει νέα βίζα. Δεν ξέρω όμως αν θα γίνει γιατί υπάρχουν αντιδράσεις στις Βρυξέλλες» είπε σε άλλο σημείο.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διμερής συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για το μεταναστευτικό καθώς το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας σημειώνοντας παράλληλα πως στην παρούσα συγκυρία τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν την συμφωνία του 2016.

«Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Οφείλει α έρθει σε συνεννόηση . Γι αυτό μιλάμε για μνημόνιο κατανόησης το οποίο υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο» ανέφερε ο κ. Καιρίδης ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αναθεωρήσει την στάση της στο μεταναστευτικό υπο τον φόβο να μετατραπεί η ίδια σε αποθήκη μεταναστών.

«Η Τουρκία μέσα στο 2023 προχώρησε σε 140 χιλ συλλήψεις μεταναστών, σε 40 χιλ απελάσεις και σε συλλήψεις 5 χιλ διακινητών το αδίκημα των οποίων το μετέτρεψε σε κακούργημα» είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Πεν Νταλαούρα, η Μarka2 και τα άλλα trolls που έβγαλαν τον Στέφανο

Τα τρία σενάρια για το φρικτό τέλος της Σάνι Λουκ

Γιατί κλαίει η Σοφία; Η υπαρξιακή κρίση της 84χρονης βασιλομήτορος

Related posts

«Πόσες ώρες το σκεφτόντουσαν;»: H Νέα Αριστερά έβαλε φωτιά στο Twitter με το πανό της για τους αγρότες – Δείτε τα σχόλια

timesadmin

Βουλή – Νατσιός: Μην μολύνετε την ιερή λέξη της οικογένειας

timesadmin

Μητσοτάκης: Τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφορούν – Προτεραιότητα να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη

timesadmin

Διάδοχος Μέρκελ σε Μητσοτάκη : Το 2010 έβλεπα θετικά το Grexit, αποδείχθηκε ότι θα ήταν κακή απόφαση

timesadmin

Ομόφυλα ζευγάρια: Αλλαγές στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου – ΒΙΝΤΕΟ

timesadmin

Κασσελάκης: Το ευχαριστήριο γράμμα για την εγκατάσταση των κλιματιστικών από το σχολείο της Καλλιθέας

timesadmin