Δεν-βλέπει-νέα-μείωση-επιτοκίων-της-ΕΚΤ-σύντομα-ο-Νάγκελ-–-“Πρέπει-να-είμαστε-προσεκτικοί”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βλέπει νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ σύντομα ο Νάγκελ – “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”

Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) ενδεχομένως να μην μειώσει εκ νέου τα επιτόκια της για κάποιο διάστημα, καθώς παρακολουθεί πόσο γρήγορα υποχωρεί ο πληθωρισμός προς στο στόχο του 2%, δήλωσε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας Γιόαχιμ Νάγκελ.

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας σε ομιλία του σήμερα στην Λειψία, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας που περιβάλλει ακόμα την οικονομία, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συνεδρίαση με τη συνεδρίαση.

Χρησιμοποιώντας μια μεταφορά ο Γιόαχιμ Νάγκελ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “δεν μας βλέπω στην κορυφή ενός βουνού από την οποία αναπόφευκτα θα αρχίσουμε να κατεβαίνουμε. Περισσότερο μοιάζει με μία κορυφογραμμή, όπου ψάχνουμε ακόμα να βρούμε το σωστό σημείο για την πλήρη κατάβαση”.

Υπενθυμίζεται την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2019, κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) με την  πρόεδρο Λαγκάρντ να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για τις επόμενες κινήσεις.

Η σημερινή τοποθέτηση Νάγκελ έρχεται σε συνέχεια  αρκετών σχολίων που προειδοποιούν για τον κίνδυνο διαδοχικών μειώσεων επιτοκίων, όπως του Ιρλανδού κεντρικού τραπεζίτη Γκάμπριελ Μακλούφ που υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει και χωρίς καμία άλλη μείωση του κόστους δανεισμού.

Νωρίτερα σήμερα ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ είχε δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν νικήσει ακόμα “το θηρίο του πληθωρισμού” και υποστήριξε ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι κομβικής σημασίας για το αν θα γίνουν ή όχι άλλες μειώσεις επιτοκίων, ενώ ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει.

Related posts

Νέα εκτόξευση για τις τιμές των ενοικίων

timesadmin

Golden Visa: Οι αλλαγές και το κόστος στέγασης

wp-needuser

Άννα Μάνη: Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες

protothema.gr

Γιατί πλέον δεν αποταμιεύουν οι Έλληνες – Οι κίνδυνοι για την οικονομία

wp-needuser

Τελικά στοιχεία Eurostat: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, ανοδικά όμως οι υπηρεσίες

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά… για την πρόβλεψη των επιτοκίων

timesadmin