Δείτε-live:-Στην-τελική-ευθεία-η-συζήτηση-στη-Βουλή-για-την-πρόταση-δυσπιστίας-–-Το-βράδυ-η-ονομαστική-ψηφοφορία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε live: Στην τελική ευθεία η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας – Το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα, τρίτη ημέρα της συζήτησης, η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Πάντως, θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο κύκλος των τοποθετήσεων θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα εξηγήσει πως για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η συγγνώμη προς τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές πράξεις προς το συμφέρον του κράτους και των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να περιγράψει το νέο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας με καθαρή περιγραφή των αρμοδιοτήτων κράτους, αυτοδιοίκησης και πολιτών.Δείτε live:

Όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο – Οι διαξιφισμοί των αρχηγών στη Βουλή και τα εκατέρωθεν «καρφιά»

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να ακούσουν την τοποθέτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Στυλιανίδη η ομιλία του οποίου πυροδότησε την σύγκρουση στο ανώτατο επίπεδο.

Μητσοτάκης: Προκαλεί ερωτηματικά η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην διαχειρίστρια της Αττικής Οδού

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα που χαρακτήρισε προσχηματική την συγγνώμη της κυβέρνησης και αμφισβήτησε την ευθύνη της Αττικής Οδού είπε σε έντονο ύφος «μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία, όταν αυτή είναι σαφές ότι εχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβησαν».

«Έχετε αντιληφθεί κ. Τσίπρα ότι η υποχρέωση της Αττικής Οδού να αποζημιώσει κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε με 2 χιλιάδες ευρώ δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στην Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει; Ούτε αφαιρεί το δικαίωμα του κράτους να προσφύγει κατά της εταιρείας για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό μπορούμε σήμερα να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ο νόμος της ΝΔ, που προβλέπει ότι το κράτος μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τους παραχωρησιούχους» είπε σε άλλο σημείο.

«Κύριε Τσίπρα στο Μάτι σας κατηγορήσαμε γιατί κρύβατε τους νεκρούς»

Παράλληλα ο κ Μητσοτάκης απαντώντας και στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πάρει ρεβάνς για την κριτική που είχε δεχθεί μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είπε: «Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για τη Μάνδρα. Αναλάβατε μετά από κάποιους μήνες, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Δεν είχα πρόθεση να επαναφέρω την συζήτηση σε μια τραγική στιγμή για την χώρα. Σε συμβάν που στιγμάτισε την συλλογική συνείδηση. Μιλάτε εδώ για ήθος και ύφος. Η κριτική που σας ασκήσαμε δεν ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μια φωτιά στέρησε την ζωή σε 100 συμπολίτες μας ή ότι δεν κάνατε εκκένωση. Δεν ήταν γι’ αυτό. Τα έχετε ξεχάσει. Ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ, ενώ γνωρίζατε ότι υπάρχουν νεκροί και ρωτούσατε δήθεν πότε πετάνε τα αεροπλάνα. Ήταν η συγκάλυψη κ. Τσίπρα και το ύφος και ήθος της δικής σας εξουσίας που στιγμάτισε και ενεγράφη στην συνείδηση του λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν κατά την διαχείριση της κρίσης, είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης την επόμενη φορά δεν θα λάβει μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις που θα έχει. Θα το ψάξει περισσότερο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του».

Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη. Προτιμώ να πω συγγνώμη ακόμα και αν χαρακτηριστεί προσχηματική από το να μην πω όπως κάνατε εσέις. Από εσάς δεν ακούσαμε συγγνώμη όταν χάθηκαν 100 άνθρωποι στη Μάνδρα και το Μάτι».

Τσίπρας: Προσχηματική η συγγνώμη σας

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ζητήσατε, είπατε, συγγνώμη. Δεν κατάλαβα να μας είπατε που κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Η εταιρεία της Αττικής Οδού άλλα λέει. Λέει ότι σας είπε να σταματήσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Και εσείς μας λέτε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά. Είναι δυνατόν να μην έχετε καταγράψει τι πρότεινε ο κάθε ένας στην σύσκεψη που κάνατε; Και θέλετε μετά να σας πιστέψουμε; Ή είστε κατσαπλιάδες ή λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη. Η συγγνώμη είναι προσχηματική και θα σας κρίνει ο λαός». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε: «Την προηγούμενη Δευτέρα χιλιάδες συμπολίτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητα τους. Στην Μεσογείων , Κατεχάκη κ.α. Αυτοί οι άνθρωποι από ποιον θα αποζημιωθούν; Ο τρόπος που μιλήσατε αποδεικνύει την προσχηματική σας συγγνώμη. Εξηγήστε μας τι κάνατε λάθος και πως θα το διορθώσετε. Μας λέτε ότι φταίει η ιδιωτική εταιρεία. Αλήθεια εσείς δεν είστε της άποψης ότι οι υποδομές πρέπει να είναι ιδιωτικές; Θα κρίνει ο λαός».

«Για τις προκλητικές αιχμές που αφήνετε ότι δήθεν εμείς υπερασπιζόμαστε μια ιδιωτική εταιρεία, σας απαντάμε ότι κάθε εταιρεία λειτουργεί σε πλαίσιο και συμβατικές υποχρεώσεις και δεν μπορεί ιδίως ο πρωθυπουργός να διαμεσολαβεί προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο εντός του οποίου η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Οφείλατε αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας να αφήσετε την νομική διαδικασία ανοικτή για κάθε πολίτη όπως ορίζει ο νόμος. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει νόμους» είπε ο κ. Τσίπρας για την Αττική Οδό, για να προσθέσει: «Από την συζήτηση διαπιστώνω για ακόμα μια φορά ότι επιχειρείτε να υπεκφύγετε τον ευθυνών σας με λαθροχειρίες. Αδιανόητο ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά για μια κρίσιμη διάσκεψη στην οποία μετείχαν αυτοδιοικητικοί, υπουργοί κ.ά. Η παραχωρισιούχος εταιρεία ισχυρίζεται σήμερα κάτι άλλο. Πως θα το αποδείξετε;». Αναφορικά με το Μάτι, είπε: «Σε δύσκολες στιγμές για την δική μου κυβέρνηση ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Εσείς τότε τι λέγατε κ. Μητσοτάκη; Λέγατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα με το ίδιο νόμισμα τα δικά σας καμώματα. Την δική σας στάση. Εδώ είμαστε όλοι και κρινόμαστε».

Related posts

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τι θα ανακοινώσει αύριο ο Λοβέρδος – Σύσκεψη με το επιτελείο του

timesadmin

Σχέδιο «παγκόσμιου εμβολιασμού» ζητά ο ΟΗΕ για την Omicron, την ώρα που η ΕΕ συζητά την υποχρεωτικότητα

timesadmin

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας: Συζήτησαν για επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμό, άμυνα

timesadmin

Δύο self test δωρεάν σε όλους τους πολίτες για τις γιορτές

timesadmin

Χατζηδάκης: 10 πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας για τα άτομα με αναπηρία

timesadmin

Χρήστος Στυλιανίδης από Ιθάκη: Αν δεν είχε σπάσει τοιχία ο δήμαρχος, θα είχαμε νεκρούς

timesadmin