Δασικές-πυρκαγιές-στην-Ελλάδα:-Καίγονται-εκτάσεις-από-τον-Απρίλιο,-σημαντική-αύξηση-το-πρώτο-τρίμηνο-του-2022
ΕΛΛΑΔΑ

Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Καίγονται εκτάσεις από τον Απρίλιο, σημαντική αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2022

Αρνητικά στατιστικά στοιχεία προκύπτουν και φέτος από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS – https://effis.jrc.ec.europa.eu)  για το πρώτο τρίμηνο του 2022,  σε συνέχεια της περσινής εξαιρετικά αρνητικής αντιπυρικής περιόδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το meteo, τα νεότερα στατιστικά στοιχεία (από την αρχή του έτους έως την 9 Απριλίου 2022), δείχνουν μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021. Εξίσου ανησυχητική είναι και η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης στην χώρα μας, η οποία και φτάνει το 275% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Pirkagies-fotiesellada

Γράφημα 1: Συνολικός αριθμός δασικών πυρκαγιών κατα το πρώτο τρίμηνο του 2022 (πορτοκαλί γραμμή). Η μαύρη γραμμή δείχνει το μέσο όρο δασικών πυρκαγιών κατα την περίοδο 2008-2021, και η γραμμοσκιασμένη γκρι ζώνη δείχνει το εύρος μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής για την ίδια περίοδο.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι σε απόλυτους αριθμούς, τόσο το πλήθος των δασικών πυρκαγιών όσο και η συνολική καμένη έκταση καταγράφουν τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, από το 2008 έως και το 2021. Πιο αναλυτικά, από την αρχή του 2022 έως τις 9 Απριλίου 2022 στην χώρα μας έχουν χαρτογραφηθεί από το EFFIS 30 δασικές πυρκαγιές έναντι 4.4 που καταγράφονταν κατα μέσο όρο αυτή την περίοδο, ενώ έχουν καεί 10.330 στρέμματα έναντι 375 στρεμμάτων κατα μέσο την ίδια περίοδο. 

fotiestora

Γράφημα 2: Συνολική καμένη έκταση κατα το πρώτο τρίμηνο του 2022 (κόκκινη γραμμή). Η μαύρη γραμμή δείχνει το μέσο όρο καμένων εκτάσεων κατα την περίοδο 2008-2021, και η γραμμοσκιασμένη γκρι ζώνη δείχνει το εύρος μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής για την ίδια περίοδο.

Ειδήσεις σήμερα:«Είμαι γκέι»: Το coming out των δηµοσίων προσώπων

Εκπληκτικός Κώστας Τσιμίκας: Έκανε ματσάρα στο Λίβερπουλ – Μπενφίκα και πήρε το βραβείο του MVP – Δείτε βίντεο

#Cancel_Skroutz: Οργή στα social media για μεγάλη διαδικτυακή απάτη μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας

Related posts

Καιρός: Νέο «κύμα» κακοκαιρίας αύριο που ξεκινά από τα δυτικά, έρχεται «πολικό» ψύχος από την Τετάρτη

timesadmin

Χαλκίδα: Λήστεψε ηλικιωμένο με εντολή της οικιακής βοηθού του

timesadmin

Μάνος Δασκαλάκης: Δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά της Πισπιρίγκου – Ανοίγουν τα τηλέφωνά της

timesadmin

Πάτρα: Το πανάκι δίνει απαντήσεις για τον θάνατο της Ίριδας

timesadmin

Καιρός: Βροχές αύριο και στην Αττική – Σε ποια νησιά θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

timesadmin

Καιρός: Τριήμερο ζέστης με υψηλές θερμοκρασίες – Χαλάει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα

timesadmin