Δανία:-Η-πρωθυπουργός-δηλώνει-ανοιχτή-σε-έναν-μεγάλο-συνασπισμό.
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Η πρωθυπουργός δηλώνει ανοιχτή σε έναν μεγάλο συνασπισμό.

Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε έναν μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κάτι που θα ήταν η πρώτη τέτοια κίνηση στη σκανδιναβική χώρα εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες.


Η Mette Frederiksen δήλωσε ότι η κρίση του Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία την έκαναν να υποστηρίξει την ιδέα, επειδή η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν συνεργαστεί στενά, σύμφωνα με συνέντευξή της στην εφημερίδα Jyllands-Posten. Οι Σοσιαλδημοκράτες της και οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί σχηματίζουν παραδοσιακά εναλλάξ κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Η Φρέντερικσεν μπορεί να προκηρύξει γενικές εκλογές ανά πάσα στιγμή, αλλά πρέπει να το κάνει τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια, με την προθεσμία για την επόμενη ψηφοφορία να λήγει σε ένα χρόνο από τώρα. Πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι μπορεί να αποφασίσει να διεξάγει μια ψηφοφορία φέτος για να εκμεταλλευτεί το κύμα επιτυχίας από τη νίκη της στο δημοψήφισμα αυτού του μήνα που έφερε τη Δανία στο στρατιωτικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


“Δεν είναι κάτι για το οποίο έχουμε ισχυρή παράδοση στη Δανία”, ανέφερε ο Φρέντρικσεν, σύμφωνα με την εφημερίδα. “Έχουν γίνει πολύ, πολύ λίγες προσπάθειες, αλλά βρισκόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη εποχή”.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της Φρέντερικσεν και τα κόμματα που την υποστηρίζουν διαθέτουν μικρή πλειοψηφία. Ο πρώην πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν των Φιλελευθέρων, πρότεινε επίσης έναν μεγάλο συνασπισμό τις ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα έχανε. Τότε, η Φρέντερικσεν απέρριψε την ιδέα και η κύρια προτεραιότητά της εξακολουθεί να είναι η συνέχιση της κυβέρνησης μειοψηφίας της μετά τις γενικές εκλογές.

Η τελευταία φορά που οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού με κόμμα του δεξιού μπλοκ ήταν το 1978 και τότε η συνεργασία διήρκεσε μόνο ένα χρόνο.

Related posts

Σε “εθνικό διάλογο” καλεί ο πρόεδρος Μπάιντεν τους Ιρακινούς ηγέτες, για την επίλυση της κρίσης

timesadmin

Μεντβέντεφ: Μόνο η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αποτρέψει μια παγκόσμια σύγκρουση

timesadmin

Ουκρανία: 18 νεκροί στην Οδησσό από επίθεση με πυραύλους – Συνεχόμενοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο

timesadmin

Ισπανία: Εντοπίστηκαν τα πτώματα οκτώ Αφρικανών μεταναστών σε βάρκα, στα ανοιχτά της νήσου Γκραν Κανάρια

timesadmin

Λ. Όστιν: Σημαντικό βήμα η συνάντηση με τον ΥΠΑΜ της Κίνας

timesadmin

Πρωθυπουργός Εσθονίας: Συζητάμε με το ΝΑΤΟ για να αυξηθεί η παρουσία του στη Βαλτική

timesadmin