Δήμος-Αθηναίων:-Το-αυστηρό-κλάδεμα-σώζει-τα-δέντρα-της-πρωτεύουσας
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Το αυστηρό κλάδεμα σώζει τα δέντρα της πρωτεύουσας

Με αφορμή ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με το κλάδεμα των δέντρων στην πρωτεύουσα, η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι η διαδικασία είναι αναγκαία για τα δέντρα και ορθή.

Ειδικότερα επισημαίνει ο Δήμος ότι την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους, τα δέντρα της Αθήνας δεν κλαδεύονταν και, όταν αυτό συνέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, δεν γινόταν σχεδόν ποτέ με τον σωστό τρόπο.

Ο Δήμος υλοποίησε φέτος, «με τη συνδρομή ειδικών, υψηλής εξειδίκευσης και με πλήρη επίγνωση της τεράστιας αξίας που έχουν για τη ζωή των Αθηναίων οι πνεύμονες πρασίνου- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αυστηρού κλαδέματος, ανανέωσης των δέντρων».

Τονίζει ακόμη ότι «η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, και εγγυάται, σε βάθος χρόνου, την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας και πολλαπλώς επιβαρυμένα.

» Αντιμετωπίζονται με προσοχή όλες οι φθορές του χρόνου, οι επιβαρυντικές συνέπειες του αστικού περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, καύσωνες κλπ.), καθώς και οι βλάβες από τις ασθένειες».

Συνεχίζει ακόμη η ανακοίνωση ότι «ειδικά φέτος ο χρόνος κλάδευσης επεκτάθηκε για λίγες μέρες, εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας ‘Ελπίς’, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών που συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της άνοιξης, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει και η βλάστησή τους.

» Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για τις επιπτώσεις που έχει το κλάδεμα των δέντρων στις φωλιές των πουλιών, επισημαίνεται ότι τα πουλιά δημιουργούν τις φωλιές τους κυρίως πάνω σε δέντρα που βρίσκονται σε λόφους, άλση, αλλά και στα μεγάλα πάρκα της πόλης. Τα δέντρα αυτά δεν κλαδεύονται, όπως τα αντίστοιχα δέντρα στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Καθαρίζεται μόνο η ξερή βλάστηση που συνδυάζεται και με την πυρασφάλεια. Ως εκ τούτου, ελάχιστες είναι οι φωλιές των πουλιών που επηρεάζονται. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις π.χ. εάν βρεθεί φωλιά πουλιού σε δέντρο πεζοδρομίου ή πλατείας, αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία».

Ο Δήμος καταλήγει λέγοντας ότι «η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων φροντίζει σε καθημερινή βάση 140.000 δέντρα, διαφόρων ειδών και ηλικιών: Τα δέντρα στον Εθνικό Κήπο, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι άνω των 100 ετών, στον Λυκαβηττό, στον Λόφο του Φιλοπάππου, στα άλση και στις πλατείες, αλλά και στις δεντροστοιχίες των δρόμων. Πρόκειται για ένα τεράστιο και απαιτητικό έργο.

» Σημειώνεται ότι στην Αθήνα υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα φύτευσης νέων δέντρων στη χώρα. Ήδη, έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 1.000 νέα δέντρα, ενώ ο αριθμός των συνολικών νέων φυτεύσεων θα φτάσει στις 3.000.

» Για πρώτη φορά ο Δήμος Αθηναίων εκπόνησε και υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη διαχείριση συνολικά του πρασίνου της πόλης. Με σύγχρονα τεχνικά μέσα, νέο ανθρώπινο δυναμικό. Τα δέντρα και το πράσινο αποτελούν το σπουδαιότερο κεφάλαιο για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων και «ασπίδα» απέναντι στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της».

Ειδήσεις σήμερα«Έλα στη φυλακή να με ρωτήσεις αν σκότωσα τα παιδιά μας» – Το μήνυμα της Πισπιρίγκου στον ΔασκαλάκηΑυξήθηκαν κατά 24,68% οι θάνατοι στη Ελλάδα τις πρώτες εννέα εβδομάδες του 2022Μετά το Πάσχα χαλαρώνουν τα μέτρα, λέει ο Πλεύρης – Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Related posts

Κάρυστος: Αναμένονται τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για να απελευθερωθεί το ιρανικό τάνκερ LANA

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Έτσι έγινε η ληστεία στη μεταφορική εταιρεία – «Μου κόλλησαν το καλάνσικοφ στον κρόταφο» λέει ο ιδιοκτήτης

timesadmin

LAMDA Development: Δημιουργείται έξυπνη πόλη στο Ελληνικό

timesadmin

Κρήτη: Ελεύθερος με όρους για απόπειρα βιασμού 45χρονος Αλβανός

timesadmin

Γεωργαντάς: Αστυνομική ταυτότητα στο κινητό μας για όλες τις χρήσεις – Δείτε βίντεο

timesadmin

Ξήλωσαν καλώδια 4.000 μέτρων από φωτοβολταϊκό πάρκο

timesadmin