thetimes.gr
Δένδιας: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο αναθεωρητικό αφήγημα να γίνει κυρίαρχο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο αναθεωρητικό αφήγημα να γίνει κυρίαρχο»

«Η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην παρέμβασή του στο «Manama Dialogue» που διεξάγεται στο Μπαχρέιν, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο αναθεωρητικό αφήγημα να επικρατήσει και να γίνει κυρίαρχο».

Αν ο αγώνας της Ουκρανίας είναι επιτυχημένος, «δεν θα πρόκειται απλώς για τη νίκη μιας χώρας ενάντια σε έναν επιτιθέμενο, θα είναι η ήττα της αναθεωρητικής αφήγησης». Στο ίδιο πλαίσιο διερωτήθηκε: «Αν η ρωσική εισβολή ήταν επιτυχής, τι θα εμπόδιζε τον πρόεδρο Ερντογάν να τη μιμηθεί ή άλλους αυταρχικούς ηγέτες να τη μιμηθούν;»,

Μιλώντας για την Άγκυρα, ανέφερε ότι «δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία». Παράλληλα, εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός της Τουρκίας είναι αυξημένος κατά 30 δισεκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη της χώρας από τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Μάλιστα, 800 εταιρείες μετεγκαθίστανται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς είναι μεγάλη χώρα, της οποίας η παρουσία δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να τάσσεται σαφώς υπέρ της ένταξης στην ΕΕ υπό όρους», υπογράμμισε, λέγοντας πάντως ότι η χώρα μας είναι η μόνη στον κόσμο που αν και μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει απειλή casus belli.

Για το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες με την κυβέρνηση της Τρίπολης αγνοώντας ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα. «Είναι σαν να υπέγραφε η Ελλάδα ένα μνημόνιο με την Τυνησία, αγνοώντας την ύπαρξη της Μάλτας και της Σικελίας».

Την ίδια ώρα, η Λιβύη λειτουργεί ως ταραξίας αφενός υπογράφοντας παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία, δημιουργώντας πιθανά προβλήματα στην Ελλάδα και αφετέρου διαχέοντας όπλα στο Σάχελ, όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο θετικό παράδειγμα της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, μετά από διαπραγμάτευση περίπου 30 ετών.

«Δεν είναι απλώς μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι μια λωρίδα σύνδεσης μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διασυνδέσεις και αγωγούς», επεσήμανε.

«Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς με βάση το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οι χώρες θα μπορούσαν να επιλύσουν ζητήματα μέσω διαλόγου, όχι μόνο για τους πολίτες τους, αλλά για μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή».

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, τα προβλήματα της περιοχής είναι επιλύσιμα. «Αν έχουμε κανόνες και αν έχουμε καλή θέληση, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά είναι αντιμετωπίσιμα. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την ελπίδα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην απελπισία να καλύψει την περιοχή μας».

Η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ 🇬🇷&🇪🇬 καταδεικνύει ότι η εφαρμογή του Δ. Δικαίου & του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας δημιουργεί το τέλειο παράδειγμα για το πώς οι χώρες μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου (παρέμβαση στο ετήσιο Φόρουμ «Manama Dialogue» 2022) pic.twitter.com/UMrDZjvIDa

— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 20, 2022

Η Ελλάδα στοχεύει να γίνει ενεργειακός κόμβος

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως σημείο εισόδου προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και τη στήριξη της ουκρανικής προσπάθειας. Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, αποτελεί το κύριο λιμάνι που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ακόμη η Ελλάδα στοχεύει να γίνει ενεργειακός κόμβος, να μεταφέρει ενέργεια από τον αραβικό κόσμο, από την Αφρική προς την Ευρώπη. Υπενθύμισε δε πως είναι πολλές οι υποδομές που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Τέλος, σε πολιτιστικό επίπεδο, σε επίπεδο ταυτότητας, η Ελλάδα έχει «τα κατάλληλα προσόντα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της να κατανοήσει καλύτερα τον αραβικό κόσμο» και να γίνει ένα «πολιτιστικό σημείο διασταύρωσης».

Ειδήσεις σήμερα:

Ανακρίσεις για τον πατέρα Αντώνιο διέταξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Απαγόρευση ιεροπραξιών

Το Κατάρ έφτιαξε το πρώτο… προσωρινό στάδιο από κοντέινερ για το Μουντιάλ – Δείτε βίντεο

Σόου Ερντογάν που δίνει εντολή για να βομβαρδίσουν νύχτα τη Συρία – Δείτε βίντεο

Related posts

Βίντεο: Ο Μητσοτάκης απαντά μέσω TikTok για ατομικό κουμπαρά και αποταμίευση για τις συντάξεις

timesadmin

Θεσσαλονίκη: «Ο Μπάιντεν έχει πραγματική αγάπη για την Ελλάδα» είπε ο Τσούνης στη συνάντηση με Ζέρβα

timesadmin

ΝΔ: Αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

timesadmin

Εκλογές 2023: Το παρασκήνιο του debate – Τι δεν έδειξαν οι κάμερες

timesadmin

Αποστολάκης: Ο Ερντογάν δεν θα πάρει το ρίσκο

timesadmin

Εκλογές 2023 – Κικίλιας: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αγωνιστές της κοινωνίας και της ζωής και πρέπει να τους στηρίζουμε

timesadmin