Γ-Στουρνάρας:-Σοβαροί-οι-κίνδυνοι-για-την-ΕΕ.-από-τον-πόλεμο-στην-Ουκρανία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Σοβαροί οι κίνδυνοι για την Ε.Ε. από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στην ανάγκη να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ευρωζώνη αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του προς τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) με αφορμή τη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής μάλιστα επισήμανε τον κίνδυνο να χαθεί ο θετικός βηματισμός, επισημαίνοντας ότι συχνά, “μόλις υποχωρήσει ο άμεσος κίνδυνος μιας κρίσης, χάνεται η δυναμική, και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις λιμνάζουν εξαιτίας των διαφορετικών εθνικών προτεραιοτήτων”. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι “βασικές πτυχές της τραπεζικής μας ένωσης παραμένουν μετέωρες· χωρίς αυτές όμως, δεν υπάρχει προοπτική προόδου προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ολοκλήρωσης στη ζώνη του ευρώ”. 

Σοβαροί οι κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στρέφοντας την προσοχή του στον πόλεμο της Ουκρανίας ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε για σοβαρούς κινδύνους για την Ευρώπη. 

“Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτός ο τρομερός πόλεμος και οι κυρώσεις επεκταθούν στις εισαγωγές ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας από τη Ρωσία και συνορεύει με την Ουκρανία, ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στα μοντέλα των προβλέψεών μας”, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Προληπτική δράση

Αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις, η Ευρώπη “πρέπει να προνοεί και όχι να ενεργεί εκ των υστέρων”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “τόσο η διαχείριση τραπεζικών κρίσεων, όσο και οι διαδικασίες εξυγίανσης των τραπεζών χρειάζονται μεταρρυθμίσεις”.

“‘Ενας άλλος τομέας στον οποίο ενδέχεται να είναι αναγκαία η προληπτική δράση είναι η εν εξελίξει τεχνολογική επανάσταση που σαρώνει πολλούς επιμέρους τομείς του χρηματοοικονομικού κλάδου”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, το Next Generation EU, (NGEU), υπογραμμίζοντας ότι “αποτελεί τεράστια ευκαιρία, όμως δεν παύει να είναι δομημένο ως προσωρινή αντίδραση στην κρίση”.

“Για να αποτελέσει μεταρρύθμιση-ορόσημο, θα πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος θα συνδυάζει τη δημοσιονομική κεντρική διαχείριση με την εποπτεία. Αυτό βέβαια θα προκαλέσει τριβές, εντός και μεταξύ των κρατών-μελών, και θα απαιτήσει μεγάλους συμβιβασμούς”.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε μάλιστα ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε “πλέον την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε. Πρέπει να προνοήσουμε και να δρομολογήσουμε εγκαίρως αυτές τις συζητήσεις, πρώτα με το δικό μας εθνικό ακροατήριο και τις κυβερνήσεις, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις που θέτει η αύξηση του συνολικού χρέους. Δεν θα είναι εύκολες συζητήσεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν στιγμές έντασης. Είναι όμως δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι θα αρχίσουν εγκαίρως.”

Related posts

“Πάγωμα” εισφορών έως 24 δόσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια

timesadmin

Τα καλά και τα κακά νέα από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού

timesadmin

Όλα τα προγράμματα πρόσληψης και κατάρτισης ανέργων

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Ανάπτυξη έως και 9% το 2021 – Υποχώρηση πληθωρισμού από τα μέσα του έτους

timesadmin

Β. Κορκίδης: Εναλλακτική επισιτιστική πηγή είναι η ελληνική παραγωγή

timesadmin

Εντός του Ιανουαρίου 2022 η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας 2021

timesadmin