Γ.-Στουρνάρας:-Είναι-πιθανές-τέσσερις-μειώσεις-επιτοκίων-από-την-ΕΚΤ-εντός-του-2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Είναι πιθανές τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2024

Πιθανή χαρακτήρισε τη μείωση των επιτοκίων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τέσσερις φορές από 25 μονάδες βάσης έκαστη (συνολικά δηλαδή κατά 1%) μέσα στο 2024 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

“Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας για τον Μάρτιο και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μειώσεις στα βασικά επιτόκια από την ΕΚΤ”, αναφέρει ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.

“Προσωπικά πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις φορές φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι πιθανή”, είπε.

Το Bloomberg σχολιάζει ότι απόψεις του κ. Στουρνάρα δεν ταυτίζονται με εκείνος αρκετών άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας του ευρώ.

“Αυτή δεν είναι ακόμη μια ομόφωνη άποψη”, σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ. “Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένες”.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γαλλία και την Ιταλία έδωσαν ώθηση στα επιχειρήματα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μάλλον συντομότερα του προβλεπομένου.

Καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή βυθίζεται πιο κοντά προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να αναμένεται τον Ιούνιο.

“Οι διαφορές απόψεων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι πολύ μικρότερες από την εικόνα που δίδεται στα μέσα ενημέρωσης”, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Related posts

myAADEapp: Πρεμιέρα για την έγκαιρη ενημέρωση πολιτών κι επιχειρησεων

wp-needuser

Έφοδος της εφορίας με ελέγχους, emails και πρόστιμα για τη διασύνδεση POS-Ταμειακών μηχανών

James Rollner

Πώς χρηματοδοτήθηκαν οι επιχειρήσεις το 2023

wp-needuser

Παράταση ως τις 29 Φεβρουαρίου για την εγκατάσταση POS από τους νέους υπόχρεους

timesadmin

M. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) από COP28: Μπαίνουμε στη φάση κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

timesadmin

e-ΕΦΚΑ: Oι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους συνταξιούχους – Άμεση διεκπεραίωση αιτημάτων

timesadmin