8.3 C
London
Monday, March 24, 2025

Γ. Στουρνάρας: Απαιτείται δημοσιονομική σύνεση και υπευθυνότητα – Κανένας εφησυχασμός – Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις

Date:

Related stories

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.05

Της Βάσως Αγγελέτου

Την ανάγκη υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και την περαιτέρω ενδυνάμωση των θεσμών υπογράμμισε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.

“Η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της οικονομίας της, συγκλίνοντας προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, διαμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι χρειάστηκαν 13 χρόνια για να ανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής είναι κρίσιμοι παράγοντες που ανακτώνται πολύ δύσκολα αν χαθούν.

“Πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού ειδικά στην Ελλάδα”, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, η ΤτΕ αποτιμά θετικά την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την έλευση αξιόπιστων θεσμικών επενδυτών, όπως ανέφερε ο διοικητής.

Η συγκυρία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με επιτυχείς όρους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, λόγω του θετικού κλίματος που επικρατεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά το περιβάλλον αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας και ενισχυμένων γεωπολιτικών κινδύνων”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις για τον κλάδο, ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης της κεφαλαιακής τους βάσης μέσω διατήρησης της οργανικής κερδοφορίας τους, κάνοντας ειδική αναφορά στην αναβαλλόμενη φορολογία που συνιστά μεγάλο μέρος των εποπτικών τους κεφαλαίων.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ταχύτερης μείωσης του δείκτη NPEs που παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θετικά σχολίασε, τέλος, τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο.

Ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό 2,8% προβλέπει για το 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,3% για το 2024 (από 2% το 2023) και πληθωρισμό 2,8% (από 4,2% πέρυσι) προβλέπει, εξάλλου στην έκθεσή του, ο κ.  Στουρνάρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην ομιλία του, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να επιταχυνθεί το 2024 σε 2,3%, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης, ενώ οριακά αρνητική θα είναι η συμβολή του εξωτερικού τομέα, καθώς η έντονη επενδυτική δραστηριότητα θα αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές. Ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει και φέτος θετικές προοπτικές, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα.

Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο το 2024 στο 2,8%, καθώς όλες οι επιμέρους συνιστώσες εμφανίζουν τάσεις αποκλιμάκωσης, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί σε 2,1% του ΑΕΠ. Η βελτίωση αυτή εξηγείται κυρίως από την προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω του ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024, με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρία έτη, καθώς η μείωση του πληθωρισμού αναμένεται να αντισταθμίσει τόσο την επιτάχυνση του πραγματικού ΑΕΠ όσο και τη μειωτική επίδραση από τη διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους σε ονομαστικούς όρους για πρώτη φορά από το 2019.

Σχετικά με τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ανέφερε ότι:

Το 2024 θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μείωση των εγχώριων τραπεζικών επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται σταδιακά και τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνονται.

Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης αρχικά θα συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από τις προγενέστερες αυξήσεις των δανειακών επιτοκίων. Στη συνέχεια, η διατήρηση ή η ενδεχόμενη μείωση του επιπέδου των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα επιδράσει θετικά στην πιστωτική επέκταση αλλά προοδευτικά, λόγω των εκτιμώμενων χρονικών υστερήσεων.

Η αναμενόμενη επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η προσδοκώμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τον τυχόν μεγαλύτερο βαθμό ενσωμάτωσης των αυξημένων επιτοκίων πολιτικής στα εγχώρια επιτόκια καταθέσεων, θα συμβάλουν σε περαιτέρω αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι θετικές. Στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων των τραπεζών αναμένεται να βοηθήσει η συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησής τους εν μέσω συνέχισης των εκδόσεων τραπεζικών ομολόγων, η οποία επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της κερδοφορίας των τραπεζών.

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Η επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας ενώ ώς προς τα δημοσιονομικά ζήτησε δημοσιονομική σύνεση και υπευθυνότητα.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στη ετήσια γενική συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος ο Γ. Στουρνάρας, αναφερόμενους στις προκλήσεις που έχει μπροστά της ελληνική οικονομία και στους κινδύνους που ελλοχεύουν, ανέφερε ότι “οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ είναι κυρίως καθοδικοί και αφορούν: (1) το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης

Η επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία τόνισε στην ομιλία του ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενώ ώς προς τα δημοσιονομικά ζήτησε δημοσιονομική σύνεση και υπευθυνότητα.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στη ετήσια γενική συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος ο Γ. Στουρνάρας, αναφερόμενους στις προκλήσεις που έχει μπροστά της ελληνική οικονομία και στους κινδύνους που ελλοχεύουν, ανέφερε ότι “οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ είναι κυρίως καθοδικοί και αφορούν: (1) το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, (2) την αυξανόμενη αβεβαιότητα, λόγω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, και τις επιπτώσεις της στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, (3) την τυχόν καθυστέρηση της υλοποίησης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και το βραδύτερο ρυθμό απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, (4) την εμφάνιση μεταρρυθμιστικής κόπωσης, με αρνητικές συνέπειες στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, και (5) τις επιπτώσεις ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση. Παράλληλα, η αύξηση της αβεβαιότητας που συνεπάγονται οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταράξεις ενδέχεται να ασκήσει ανοδικές πιέσεις
στον πληθωρισμό”.

Ως προς τα δημόσια οικονομικά, σημείωσε ότι “απαιτείται δημοσιονομική σύνεση και υπευθυνότητα, λόγω των αυξημένων δημοσιονομικών προκλήσεων μακροπρόθεσμα. Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων διεθνώς, η προσήλωση στην επίτευξη μιας δημοσιονομικής θέσης που εξασφαλίζει μακροχρόνια βιωσιμότητα είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού (σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας) και η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης περιορίζουν τη θετική συμβολή της διαφοράς έμμεσου επιτοκίου-ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης στη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, χρειάζεται δημοσιονομική σύνεση ώστε να μην υπονομευθεί η πτωτική τροχιά του δημόσιου χρέους”.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ανέφερε ότι “η αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού τα τελευταία έτη δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Ο δείκτης ΜΕΔ, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωσή του, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης. Παράλληλα, συνολικά το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού και υλοποίησης επενδύσεων”.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here