Γυρίζει-η-“παρτίδα”-στο-μέτωπο-των-χρεών-στα-tαμεία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γυρίζει η “παρτίδα” στο μέτωπο των χρεών στα Tαμεία

-|- 

Αποφασιστικό φρένο στην αύξηση των χρεών αλλά και στην απώλεια εσόδων από ρυθμίσεις για τα Ταμεία μπήκε στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την δ’ τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τα βασικά σημεία της οποίας κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάζει το Capital.gr.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα της ενεργειακής κρίσης, σχεδόν “παγώνει” το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, δίδονται αισιόδοξα μηνύματα από το πλήθος των ρυθμίσεων και παράλληλα σημειώνεται ρεκόρ στην είσπραξη εσόδων από ρυθμίσεις. 

Φρένο στην αύξηση των χρεών 

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2022, οι συνολικές οφειλές στα Ταμεία ανήλθαν στα 45,672 δισ. ευρώ έναντι 45,467 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022. Με άλλα λόγια, αυξήθηκαν μόλις κατά 205 εκατ. ευρώ μέσα σε 3 μήνες. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μικρή αν σκεφτεί κανείς πως στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 (δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας) έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, τα χρέη αυξήθηκαν κατά πάνω από 10 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 840 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά τρίμηνο. 

Μάλιστα, η μικρή αύξηση στα χρέη μεταξύ Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των πρόσθετων τελών (606 εκατ. ευρώ) την οποία έφερε το αναδρομικό –από τον Σεπτέμβριο του 2022– πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω ανόδου των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο πέρασε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2022. Κατά τ’ άλλα αυξήθηκαν οι κύριες οφειλές κατά 811 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, η προοπτική των επόμενων μηνών δείχνει περαιτέρω αποσυμφόρηση χρεών, καθώς επίκεινται μαζικές παραγραφές για όσες οφειλές δεν βεβαιώθηκαν μετά την παρέλευση της δεκαετίας.

Θετικά σημάδια από τις ρυθμίσεις 

Ενθαρρυντικά είναι και τα σημάδια από τις ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ για το δ’ τρίμηνο, στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 348.248 και το ρυθμισμένο ποσό 4,354 δισ. ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 524.585 για οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο. ύψους 2,327 δισ. ευρώ.

πιν

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 356.208 και το ρυθμισμένο ποσό 4,204 δισ. ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 480.597 για οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο. ύψους 2,132 δισ. ευρώ. 

Έτσι το “ισοζύγιο” από τις ρυθμίσεις κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Και αυτό γιατί η αύξηση, τόσο η ποσοτική όσο και η ποσοστιαία, των ολοκληρωμένων ρυθμίσεων είναι μεγαλύτερη από τη μείωση (ποσοτική και ποσοστιαία) των ενεργών ρυθμίσεων. Και όχι μόνο αυτό αλλά το ποσό το οποίο ήταν ρυθμισμένο τον Δεκέμβριο του 2022 (4,354 δισ. ευρώ) ήταν μεγαλύτερο από εκείνο το οποίο ήταν ρυθμισμένο τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (4,204 δισ. ευρώ), γεγονός που δείχνει δυνατότητες μεγαλύτερης εισπραξιμότητας από ρυθμισμένα χρέη. 

Η εικόνα αυτή ενδέχεται να αλλάξει προς το καλύτερο στο α ’τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr από τον e-ΕΦΚΑ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αύξηση των αιτήσεων οι οποίες έχουν εγκριθεί για τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την 25η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr, οι ενεργές ρυθμίσεις των 24 δόσεων έχουν ξεπεράσει τις 67.000 και αφορούν χρέη πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μόλις το 1/3 αυτών των ρυθμίσεων είναι μεταπτώσεις από τις 12 δόσεις, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 είναι εντελώς νέες ρυθμίσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με την καλή εικόνα από την πορεία άλλων ρυθμίσεων (π.χ. 72 δόσεις, 120 δόσεις) γεμίζει αισιοδοξία αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ για την παραπέρα πορεία των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Ρεκόρ στα έσοδα από ρυθμίσεις

Την ίδια περίοδο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022), σημειώθηκε ρεκόρ εισπράξεων από ρυθμίσεις. Οι συνολικές εισπράξεις κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ανέρχονται σε 487 εκατ. ευρώ, με ποσοστό 61% να προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 39% από καταβολές εκτός ρύθμισης. 

pin

Οι συνολικές εισπράξεις τριμήνου παρουσιάζουν αύξηση περίπου 16% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και αύξηση είναι της τάξης του 61%.

Αξίζει να αναφερθεί πώς μοιράζεται το εισπραχθέν ποσό των 487 εκατ. ευρώ μεταξύ εσόδων από ρυθμίσεις-διακανονισμούς και εσόδων εκτός ρυθμίσεων (πληρωμές έναντι οφειλής, κατασχέσεις). Συγκεκριμένα, από ρυθμίσεις εισπράχθηκαν 297 εκατ. ευρώ, ενώ εκτός ρυθμίσεων το ποσό των 189 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό εισπράξεων (εντός-εκτός ρυθμίσεων αλλά και συνολικά), το οποίο έχει καταγραφεί διαχρονικά στο ΚΕΑΟ. 

Related posts

e-ΕΦΚΑ: Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και για τους εργάτες γης

timesadmin

e-ΕΦΚΑ: Στους 458 ανέρχονται πλέον οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι – Τέλη Φεβρουαρίου οι πρώτες εκδόσεις συντάξεων

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 5,7% του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές

timesadmin

ΥΠΟΙΚ: Πίστωση 55,5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στους πρώτους 385.081 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης

timesadmin

Εξόφληση τελών κυκλοφορίας μέσω πιστωτικών καρτών με έως και 12 άτοκες δόσεις

timesadmin

Περιφ. Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ηπείρου: Η περιορισμένη πρόσβαση ΜμΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί ανισότητες

timesadmin