ΥΓΕΙΑ

Γυναίκα με καρκίνο μαστού στα 37 της, μίλησε για τα συμπτώματά της – και δεν ήταν όγκος

Γυναίκα-με-καρκίνο-μαστού-στα-37-της,-μίλησε-για-τα-συμπτώματά-της-–-και-δεν-ήταν-όγκος

Ποιο σύμπτωμα απέδωσε αρχικά στην ηλικία και τι ήταν αυτό που τελικά την ανησύχησε και πήγε στον γιατρό.

Μία 37χρονη γυναίκα που διαγνώστηκε στις αρχές του χρόνου με καρκίνο του μαστού, μίλησε δημοσίως για την ασθένειά της για να προειδοποιήσει τις γυναίκες πως δεν έχει μόνο ένα σύμπτωμα.

Αντί για το σήμα-κατατεθέν που είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο, η Megan Liscomb παρατήρησε εμφανείς αλλοιώσεις στο στήθος της. Αρχικά τις απέδωσε στην ηλικία, αλλά μετά άρχισε να ανησυχεί ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Την περιπέτειά της περιέγραψε σε πρώτο πρόσωπο στην ιστοσελίδα BuzzFeed. Όπως -, πριν από λίγες εβδομάδες ολοκλήρωσε την ενεργό θεραπεία που έκανε για σταδίου 2 καρκίνο του μαστού.

Η διάγνωση έγινε τον Φεβρουάριο του 2023 με μικρή καθυστέρηση. Όπως -, όλες οι γυναίκες ξέρουν πως ένας όγκος στον μαστό είναι κλασική ύποπτη ένδειξη για καρκίνο του μαστού. Η δική της ιστορία όμως δεν άρχισε έτσι. Αντιθέτως, το πρώτο που παρατήρησε ήταν ότι ο δεξιός μαστός της είχε αρχίσει να «κρεμάει». Ο αριστερός ήταν στητός, όπως  πάντα.  Δεν ανησύχησε: σκέφτηκε ότι και αυτός θα «κρεμούσε» κάποια στιγμή.

Αυτό που την προβλημάτισε ήταν όταν μια μέρα έβγαλε το σουτιέν της και συνειδητοποίησε ότι ο αριστερός μαστός της ήταν σαν να είχε διπλωθεί στη μέση. Η θηλή είχε «βουλιάξει» προς τα μέσα και δεν φαινόταν καθόλου. Ανήσυχη η νεαρή γυναίκα έκανε αυτοεξέταση μαστών, κοιτάζοντας προσεκτικά και τους δύο.

Αυτή τη φορά παρατήρησε πως είχε αλλάξει το περίγραμμα του αριστερού της μαστού. Αντί να κάνει μία όμορφη καμπύλη, φούσκωνε σαν συννεφάκια στο εξωτερικό τμήμα του. Όταν, δε, σήκωσε ψηλά τα χέρια της, είδε βαθουλώματα στον μαστό της που ήταν σίγουρη ότι δεν υπήρχαν παλαιότερα.

Δεύτερη ιατρική γνώμη

Ο πρώτος γιατρός στον οποίο απευθύνθηκε, την εξέτασε και της είπε ότι δεν έχει κάτι. Ο δεύτερος στον οποίο πήγε δύο μήνες αργότερα, την παρέπεμψε για υπερηχογράφημα μαστού και μαστογραφία. Ο γιατρός που της έκανε το υπερηχογράφημα, της έκλεισε επιτόπου ραντεβού για βιοψία – «και ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι τα πράγματα είναι σοβαρά».

Η βιοψία έδειξε ότι η νεαρή γυναίκα πάσχει από σταδίου 2 διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα του μαστού. Πρόκειται για τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο του μαστού, αν και αφορά μόνο ποσοστό 5-15% των περιστατικών. Στο περίπου 13% των περιπτώσεων υπάρχουν εστίες και στον άλλο μαστό.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Megan. Έτσι, στις 3 Απριλίου υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή και ύστερα σε ακτινοθεραπεία. Χημειοθεραπεία δεν χρειάστηκε γιατί όλες οι εξετάσεις βγήκαν καθαρές.

Αυτή τη στιγμή η νεαρή γυναίκα δεν φαίνεται να έχει ίχνη του καρκίνου στο σώμα της. Ωστόσο δεν τελείωσε με τις θεραπείες της. Επειδή ο καρκίνος της είχε θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, θα παίρνει για τα επόμενα πέντε χρόνια φάρμακα που καταστέλλουν την λειτουργία των ωοθηκών της (αυτές παράγουν τα οιστρογόνα). Έτσι, μπήκε σε πρόωρη εμμηνόπαυση που της προκαλεί και όλα τα συνοδά συμπτώματα (όπως οι εξάψεις).

«Μοιράζομαι την ιστορία μου με την ελπίδα ότι θα φτάσει σε κάποια που πρέπει να την ακούσει», – η νεαρή γυναίκα. «Είτε το στήθος σας έχει αρχίσει να αλλάζει, είτε πιάνετε κάτι που δεν υπήρχε ή σας συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό, οφείλετε στον εαυτό σας να το ελέγξετε. Και μη νομίζετε ότι θα είστε υπερβολική, αν ζητήσετε δεύτερη ιατρική γνώμη. Εύχομαι να είχα ζητήσει τη δική μου νωρίτερα».

Φωτογραφία: iStock

The post Γυναίκα με καρκίνο μαστού στα 37 της, μίλησε για τα συμπτώματά της – και δεν ήταν όγκος appeared first on coollife.gr.

Related posts

Γιατί βλέπετε «φωτοστέφανο» γύρω από τα φώτα το βράδυ: Όλες οι πιθανές αιτίες

timesadmin

Η Nova αναπτύσσει το πρώτο ICT έργο «Έξυπνο Δάσος»

timesadmin

Νέα ευρήματα ότι η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα

protothema.gr

Η μόρφωση προσθέτει χρόνια στη ζωή: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πόσα

timesadmin

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει πως θα εξελιχθεί

timesadmin

4 Samsung Galaxy Z Flip5 5G περιμένουν τους νέους συνδρομητές κινητής της Nova στα καταστήματά της

timesadmin