ΥΓΕΙΑ

Γρίπη των σκύλων: Η νέα μορφή της γρίπης των πτηνών, πόσο απειλεί τους ανθρώπους

-

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Ο ιός Η3Ν2 της γρίπης των πτηνών είχε περάσει στους σκύλους το 2006. Τι αλλαγές υπέστη στο μεσοδιάστημα.

Όλα τα ‘χαμε, αυτό μας έλειπε. Ένας ιός της γρίπης των πτηνών που «πέρασε» στους σκύλους πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, μεταλλάχθηκε αρκετά ώστε να εδραιώσει την παρουσία του στους τετράποδους φίλους μας. Τώρα, ο ίδιος ιός της «γρίπης των σκύλων» προσαρμόζεται σιγά-σιγά για να μολύνει και τους ανθρώπους!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από την Κίνα οι οποίοι βρήκαν ενδείξεις ότι ο εν λόγω ιός μπορεί πλέον να είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα.

Σε πειράματα στο εργαστήριο διαπίστωσαν ότι αναγνωρίζει τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων καλύτερα απ’ ότι πριν από μία δεκαετία.

Η αλλαγή αυτή τον διευκολύνει να μολύνει τα κύτταρα, εισδύοντας στο τοίχωμά τους (κυτταρική μεμβράνη). Επομένως, η γρίπη των σκύλων βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά απ’ όλες τις άλλες μορφές της νόσου στο να μολύνει τους ανθρώπους, λένε οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορεί να αποτελέσουν τους ξενιστές για την προσαρμογή της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους», γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.

Ο ιός που προκαλεί την γρίπη των σκύλων είναι ένας μεταλλαγμένος ιός Η3Ν2 που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, ο ιός αυτός πέρασε στους σκύλους το 2006. Έκτοτε προσαρμόστηκε αρκετά, ώστε πλέον να είναι ένα παθογόνο που προσβάλλει θηλαστικά.

Τα δεδομένα που έχουν οι απανταχού επιστήμονες στα χέρια τους συγκλίνουν ότι η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί (ακόμα) να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ειδικοί όμως πάντοτε ανησυχούσαν ότι αυτό μπορεί μια μέρα να αλλάξει.

Οι ενδείξεις που έχουν τον τελευταίο 1-1,5 χρόνο (πρώτα με τον ιό Η5Ν1 που εξαπλώνεται σαν φωτιά από τα πτηνά στα θηλαστικά και τώρα με τη γρίπη των σκύλων) δείχνουν πως ίσως αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει.

Ήπια συμπτώματα

Οι ερευνητές από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, στο Πεκίνο, εξέτασαν δείγματα από περισσότερους από 4.000 σκύλους. Όπως διαπίστωσαν ο ιός που προκαλεί η γρίπη των σκύλων έχει επίσης αποκτήσει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους μόλυναν επίτηδες έξι σκύλους με το επίμαχο στέλεχος Η3Ν2. Κανένα ζώο δεν πέθανε, απλώς ανέπτυξαν όλα ήπια συμπτώματα.

Έως στιγμής, κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει μολυνθεί από γρίπη των σκύλων. Οι ειδικοί όμως λένε πως ο ιός Η3Ν2 δείχνει την «μακροπρόθεσμη δυναμική» του να απειλήσει τους ανθρώπους.

«Οι αλλαγές του ιού των σκύλων προφανώς του επιτρέπουν να μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των θηλαστικών. Αυτό ήταν αναμενόμενο, μετά από τόσο καιρό στους σκύλους», δήλωσε ο Dr. James Wood, καθηγητής και διευθυντής στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

Ο Dr. Wood επισήμανε πως ο ιός δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχητικά συμπτώματα στα σκυλάκια. Ωστόσο εγείρει ανησυχίες για το τι μπορεί να κάνει σε άλλα είδη, όπως ο άνθρωπος.

Φωτογραφία: iStock

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

The post Γρίπη των σκύλων: Η νέα μορφή της γρίπης των πτηνών, πόσο απειλεί τους ανθρώπους appeared first on coollife.gr.

Related posts

Εποχικές αλλεργίες στο παιδί: Δώστε σημασία σε αυτό το σημάδι

timesadmin

Σύνδρομο στέρησης ύπνου και άπνοια ύπνου: Δύο σύγχρονες «επιδημίες» που πρέπει να μην αγνοούμε

timesadmin

Τι είναι ο μύκητας Candida auris και γιατί ανησυχεί τόσο πολύ τους ειδικούς

timesadmin

Τι συνέβη και η γλώσσα 64χρονου έγινε πράσινη και τριχωτή: Χρειάστηκε 6 μήνες να συνέλθει

timesadmin

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) «μεταμορφώνει» τη διάγνωση και τη θεραπεία νόσων του ήπατος

timesadmin

Κλιματική αλλαγή: Έφτασε στην Ευρώπη θανατηφόρος νόσος που πλήττει τα βοοειδή

timesadmin