Γρίπη-των-πτηνών:-Άγνωστο-πως-μολύνθηκε-κοριτσάκι-2,5-ετών-από-την-Αυστραλία
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη των πτηνών: Άγνωστο πως μολύνθηκε κοριτσάκι 2,5 ετών από την Αυστραλία

Γρίπη-των-πτηνών:-Άγνωστο-πως-μολύνθηκε-κοριτσάκι-2,5-ετών-από-την-Αυστραλία

Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πρώτο κρούσμα της Αυστραλίας που έγινε γνωστό τον Μάιο.

Άγνωστο παραμένει πως μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών ένα κοριτσάκι ηλικίας 2,5 ετών από την Αυστραλία, το οποίο είχε βρεθεί θετικό στη νόσο τον περασμένο Μάιο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το κοριτσάκι αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Α(Η5Ν1) στην πατρίδα του. Ωστόσο η πηγή της μόλυνσής του στον ιό παραμένει μυστήριο. Το πιο πιθανό είναι ότι μολύνθηκε στην Ινδία, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.

Όπως εξηγεί, το παιδί βρισκόταν με την οικογένειά του στην Καλκούτα από τις 12 έως τις 29 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια της παραμονής του δεν ήρθε σε επαφή με ζώα ούτε με άρρωστους ανθρώπους. Ωστόσο ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου είχε αρχίσει να μην νιώθει καλά, εκδηλώνοντας ανορεξία, ευερεθιστότητα και πυρετό.

Στις 28 Φεβρουαρίου οι γονείς του το πήγαν σε γιατρό στην Καλκούτα με εμέτους, πυρετό και βήχα. Εκείνος της χορήγησε παρακεταμόλη. Την 1η Μαρτίου το παιδί επέστρεψε στην Αυστραλία, δίχως να ενημερωθούν οι Αρχές του αεροδρομίου ότι ήταν άρρωστο.

Μία ημέρα αργότερα οι γονείς του το μετέφεραν σε νοσοκομείο της Βικτώριας. Στις 4 Μαρτίου επιδεινώθηκε και εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Νοσηλεύθηκε στην εντατική για μία εβδομάδα, ενώ συνολικά παρέμεινε στο νοσοκομείο 2,5 εβδομάδες.

Το επικρατέστερο σενάριο

Οι πρώτες εξετάσεις που έδειξαν πως ήταν θετικό στη γρίπη των πτηνών βγήκαν αρχές Απριλίου. Η οριστική επιβεβαίωση έγινε στις 18 Μαΐου, ενώ ο ΠΟΥ ενημερώθηκε στις 22 Μαΐου.

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, στην Ινδία έχουν αναφερθεί κατά το παρελθόν κρούσματα γρίπης των πτηνών σε πουλερικά από το ίδιο στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κοριτσάκι. Γι’ αυτό και το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι μολύνθηκε εκεί, μολονότι ουδείς γνωρίζει πως.

Οι Αρχές της Ινδίας ενημερώθηκαν σχετικώς και άρχισαν επιδημιολογική έρευνα, που όμως δεν έχει ακόμα εντοπίσει την πηγή της μόλυνσης.

Το κοριτσάκι έχει πια αναρρώσει πλήρως, τονίζει ο διεθνής οργανισμός. Κανένας άλλος συγγενής του, είτε στην Αυστραλία είτε στην Ινδία, δεν βρέθηκε θετικός στην γρίπη των πτηνών.

Φωτογραφία: iStock

The post Γρίπη των πτηνών: Άγνωστο πως μολύνθηκε κοριτσάκι 2,5 ετών από την Αυστραλία appeared first on coollife.gr.

Related posts

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι 11 φορές πιο θανατηφόρα απ’ ό,τι νομίζαμε – Σοκ από νέα έρευνα

timesadmin

Υπογονιμότητα και εξωσωματική: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα; – Τα πιο συχνά ερωτήματα των γυναικών

timesadmin

Χάπι που δονείται υπόσχεται απώλεια βάρους χωρίς παρενέργειες

timesadmin

Τα ιδανικά φόντα σε βιντεοκλήσεις για να κερδίσεις τις εντυπώσεις και τους συνομιλητές σου

timesadmin

8 ασυνήθιστοι τρόποι για να μείνετε δροσεροί στην ακραία ζέστη

timesadmin

Παπαστεργίου: Με το ΜyCoast πάμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης των ακτών

wp-needuser