ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Αναστέλλεται προσωρινά η απαγόρευση του κόμματος του εκλεγμένου προέδρου Μπ. Αρέβαλο

Το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE) της Γουατεμάλας, αναθεώρησε σήμερα την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει τη νομική υπόσταση του κόμματος Similla (“Σπόρος”) του εκλεγμένου προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο. Αυτή η προσωρινή άρση της απαγόρευσης του κόμματος θα ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί επισήμως η εκλογική διαδικασία.

Η νομική υπόσταση του κόμματος είχε ανασταλεί την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος ενός δικαστή, μια απόφαση που επικρίθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο ίδιος ο Αρέβαλο κατήγγειλε την Παρασκευή ότι σχεδιάζεται “πραξικόπημα” για να τον εμποδίσουν να αναλάβει την προεδρία τον Ιανουάριο, αφού κέρδισε τις εκλογές της 20ης Αυγούστου με την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.

“Η απόφαση (…) που εκδόθηκε από τον διευθυντή του Μητρώου Πολιτών αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας” ανέφερε η ανακοίνωση του TSE που διάβασε ένας εκπρόσωπός του, ο Λουίς Χεράρδο Ραμίρες. Το Μητρώο Πολιτών υπάγεται στο TSE, αλλά λειτουργεί αυτόνομα.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η απαγόρευση του κόμματος δεν θα επηρέαζε τον εκλεγμένο πρόεδρο αλλά θα εμπόδιζε το κόμμα να συγκεντρώνει πόρους και θα περιόριζε τις δραστηριότητες των 23 νέων βουλευτών του στο επόμενο Κογκρέσο, που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 14 Ιανουαρίου, την ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα και ο Αρέβαλο.

- ---

Related posts

Σε έναν μήνα έχουν καταστραφεί 270.000 τόνοι δημητριακών από τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια

timesadmin

ΗΠΑ: Η Ροσέλ Ουαλένσκι ανακοίνωσε την παραίτησή της από τα CDC

timesadmin

Πούτιν: Η ουκρανική αντεπίθεση δεν διέσπασε τις ρωσικές άμυνες – Έχουμε “επαρκές απόθεμα” βομβών διασποράς

timesadmin

Η Ουκρανία ξεκίνησε τις συζητήσεις με τη Βρετανία για εγγυήσεις ασφαλείας

timesadmin

ΗΠΑ: Ο δράστης του ρατσιστικού μακελειού στο Τζάκσονβιλ είχε νόμιμα στην κατοχή του όπλα και καθαρό ποινικό μητρώο

timesadmin

Σόιγκου και Γκερασίμοφ συνάντησαν διοικητές στρατευμάτων που πολεμούν στην Ουκρανία

timesadmin