Γουίλιαμς:-Η-fed-θα-κάνει-ότι-χρειάζεται-για-να-μειώσει-τον-πληθωρισμό
ΚΟΣΜΟΣ

Γουίλιαμς: Η Fed θα κάνει ότι χρειάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι, ενώ υπάρχουν κάποια αρχικά σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν πολύ υψηλές, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει σθεναρά για να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

“Σαφώς, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός υπονομεύει την ικανότητα της οικονομίας μας να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της”, ανέφερε ο Γουίλιαμς σε ομιλία στο Φοίνιξ. “Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να μειώνει τη ζήτηση και να περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά η δουλειά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί”.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός για το τι θα ακολουθήσει στη νομισματική πολιτική. Ανέφερε πάντως ότι η Fed θα συνεχίσει να πιέζει προς τα εμπρός με ενέργειες που στοχεύουν στη μείωση της ζήτησης, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2%. 

Σημείωσε παράλληλα ότι η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και η υψηλότερη ανεργία είναι πολύ πιθανό να είναι παρενέργειες στην εκστρατεία της Fed για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Εκτίμησε ότι η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα θα είναι περιορισμένη φέτος, με μέτρια ανάπτυξη το επόμενο έτος, και το ποσοστό ανεργίας, από 3,7% σήμερα, πιθανότατα θα αυξηθεί στο 4,5% μέχρι το κλείσιμο του 2023.

Ο Ουίλιαμς αναγνώρισε ότι ορισμένες κατηγορίες πληθωρισμού, όπως οι τιμές των εμπορευμάτων, ήδη έχουν επιβραδύνει, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό. Η ζήτηση αγαθών παραμένει πολύ υψηλή και η ζήτηση στην αγορά εργασίας και των υπηρεσιών ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά. “Αυτό έχει ως οδηγήσει σε πληθωρισμό ευρείας βάσης και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθεί”. 

Ο τραπεζίτης εκτίμησε πάντως ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 3% το επόμενο έτος. “Βλέπω ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια”, είπε, προσθέτοντας ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Related posts

Τζο Μπάιντεν: Ο Πούτιν πόνταρε στον διχασμό του ΝΑΤΟ

timesadmin

Γαλλία: Ιερέας δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια – ”Θέλω να σκοτώσω τον Μακρόν”, έλεγε ο δράστης

timesadmin

H ΕΕ εξετάζει αναβολή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

timesadmin

Η βουλγαρική οικονομία παραμένει μετρίως ανταγωνιστική, σύμφωνα με μια ετήσια μελέτη

timesadmin

Handelsblatt: Το σχέδιο του Χάμπεκ για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου στη Γερμανία

timesadmin

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ “βλέπει” τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη στη Νορβηγία

timesadmin