Γονόρροια:-Αυξάνονται-τα-κρούσματα-και-η-ανθεκτικότητα-στα-αντιβιοτικά,-λέει-το-ecdc
ΥΓΕΙΑ

Γονόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα και η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, λέει το ECDC

Γονόρροια:-Αυξάνονται-τα-κρούσματα-και-η-ανθεκτικότητα-στα-αντιβιοτικά,-λέει-το-ecdc

Καμπανάκι από το ευρωπαϊκό κέντρο. H ανθεκτικότητα σε μερικά αντιβιοτικά ξεπέρασε το 65%.

Γονόρροια ανθεκτική στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υπονομεύοντας τις προσπάθειες θεραπείας και ελέγχου της νόσου, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Η γονόρροια είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οι λοιμώξεις που προκαλεί το υπαίτιο βακτήριο (λέγεται Neisseria gonorrhoeae) κάποτε ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, άρχισαν να γίνονται ανθεκτικές σε ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη, η σιπροφλοξασίνη και η αζιθρομυκίνη.

Πλέον το μικρόβιο αυτό μετατρέπεται σε «υπερβακτήριο». Στην πραγματικότητα, το αντιβιοτικό κεφτριαξόνη (ceftriaxone) είναι το μοναδικό που έχει απομείνει για την αποτελεσματική αρχική μονοθεραπεία. Ύστερα συνιστώνται συνδυασμοί αντιβιοτικών.

Ωστόσο η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν τυχόν σοβαρές επιπλοκές της καθυστερημένης θεραπείας, όπως:

  • Η υπογονιμότητα
  • Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Δυστυχώς, νέα δεδομένα που έδωσε το ECDC στη δημοσιότητα υποδηλώνουν ότι η κατάσταση με την γονόρροια είναι ήδη πολύ δύσκολη. Όχι μόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, αλλά έχουν μεγάλο ποσοστό αντοχής στα αντιβιοτικά.

Νέα δεδομένα

Σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, το ECDC αναφέρει ότι το 2022 αναφέρθηκαν 70.881 επιβεβαιωμένα κρούσματα στα κράτη μέλη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 48% υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2021.

Οι μικροβιακές αναλύσεις σε αρκετές χιλιάδες δείγματα από ασθενείς έδειξαν ότι η αντοχή του υπαίτιου βακτηρίου στην αζιθρομυκίνη αυξήθηκε σημαντικά. Το 25,6% των δειγμάτων ήταν ανθεκτικά στην αζιθρομυκίνη το 2022. Μία χρονιά νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 14,2%.

Επιπλέον, το 65,9% των δειγμάτων ήταν το 2022 ανθεκτικά στην σιπροφλοξασίνη. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2021 62,8%.

Το μόνο παρήγορο είναι πως η ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό κεφιξίμη παραμένει στο 0,3%. Ωστόσο ούτε αυτό επιτρέπει εφησυχασμό, διότι διασπείρεται παγκοσμίως  γονόρροια ανθεκτική και σε αυτό το φάρμακο.

Στην Ελλάδα γονόρροια ανθεκτική στην αζιθρομυκίνη βρέθηκε στο 25% των δειγμάτων που εξετάστηκαν. Στο 66% των δειγμάτων, εξ άλλου, το βακτήριο ήταν ανθεκτικό και στην σιπροφλοξασίνη.

Οι επιστήμονες του ECDC τονίζουν πως μολονότι έχει απομείνει ένα αποτελεσματικό αντιβιοτικό, απαιτείται αυξημένη εγρήγορση. Εάν γίνει και αυτό ανθεκτικό δεν θα υπάρχει κάτι να βοηθήσει τους ασθενείς, απειλώντας τη δημόσια υγεία, τονίζει.

Φωτογραφία: iStock

The post Γονόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα και η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, λέει το ECDC appeared first on coollife.gr.

Related posts

Τον νου σας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια: Τι προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι

timesadmin

Η Covid-19 προκαλεί μακροχρόνια δυσλειτουργία στην καρδιά και σε άλλα όργανα

timesadmin

Η Κωτσόβολος έγραψε τη δική της «ιστορία» στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 ως Μεγάλος Χορηγός του

timesadmin

Τρόφιμα που μπορούν να σε κάνουν πιο γρήγορη στο τρέξιμο

protothema.gr

Γιατί βρίζουμε: Τι έχουν δείξει οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες

timesadmin

Δισεπίλυτος γρίφος η αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 – Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι φταίει

protothema.gr