Γκρίζες-ζώνες-με-το-πόρισμα-της-ΡΑΕ-για-τα-υπερκέρδη-των-παραγωγών-ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκρίζες ζώνες με το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:25

-

Ερωτήματα εγείρονται σε σχέση με τη μελέτη που διενέργησε η ΡΑΕ για τα περίφημα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρισμού μετά και την ανάλυση της μεθοδολογίας που έκανε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Αθ. Δαγούμας, σήμερα στη Βουλή. Όπως είπε ο κ. Δαγούμας, για να εντοπιστούν τα λεγόμενα υπερέσοδα, η ΡΑΕ προχώρησε στη σύγκριση των εσόδων που είχαν οι εταιρείες την περίοδο Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021, με την περίοδο Οκτώβριος 2021 και Μάρτιος 2022. 

Από τη σύγκριση αυτή των εσόδων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ φάνηκε πόσο μεγαλύτερα ήταν τα έσοδα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και κατ’ επέκταση προσδιορίστηκαν τα λεγόμενα υπερέσοδα τα οποία και πρόκειται να φορολογηθούν.

Μόνο που η αποκάλυψη της μεθοδολογίας από τη ΡΑΕ εγείρει ερωτήματα τουλάχιστον για μια εταιρεία, όπως πληροφορείται το Capital.gr. Ο λόγος για την εταιρεία Ήρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία το επίμαχο διάστημα της σύγκρισης η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ήταν κλειστή για τεχνικούς λόγους. Συγκεκριμένα η μονάδα της Ήρων ήταν κλειστή από τα τέλη καλοκαιριού του 2020 έως και το Μάρτιο του 2021, μήνα κατά τον οποίο λειτούργησε για λίγες μόνον ημέρες. 

Δηλαδή η μονάδα της ΗΡΩΝ στο επίμαχο διάστημα της σύγκρισης από τον Οκτώβριο του 2020 έως το Μάρτιο του 2021 ήταν κλειστή, οπότε είναι λογικό να υπάρχει σημαντική απόκλιση και αύξηση των εσόδων την αντίστοιχη περίοδο του 2021 – 2022, όταν και η μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά και να παράγει έσοδα.  

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, τα υπερέσοδα της εταιρείας ΗΡΩΝ υπολογίστηκαν στα 45 εκατ. ευρώ, πάντα συγκρίνοντας την περίοδο που η μονάδα ήταν κλειστή με την περίοδο που η μονάδα ήταν ανοιχτή. 

Στελέχη της αγοράς, με αφορμή το προφανές αυτό λάθος κάνουν λόγο για ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με το πόρισμα ήδη από την πρώτη ανάγνωση, ενώ επιφυλάσσονται καθώς θεωρούν βέβαιο ότι υπάρχουν ενδεχομένως και άλλα προβληματικά σημεία. 

Το Capital.gr πάντως επικοινώνησε με την πλευρά της ΡΑΕ, η οποία επιμένει στην ορθότητα του πορίσματος. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το πόρισμα έχει λάβει υπόψη του το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες μπορεί να είχαν μηδενικά ή και αρνητικά έσοδα, υπολογίζοντας μέσω άλλων παραμέτρων τα υπερέσοδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές της αγοράς επιμένουν ότι ακόμη και εάν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η μονάδα της ΗΡΩΝ ήταν κλειστή, εντούτοις η σύγκριση γίνεται σε λάθος βάση αφού αφορά μια περίοδο (2020 – 2021) που η εταιρεία ήταν “κλινικά νεκρή” συνδεδεμένη με τον αναπνευστήρα και μια περίοδο (2021 – 2022) κατά την οποία η εταιρεία είχε επανέλθει σε κανονική λειτουργία. 

Related posts

ΔΕΣΦΑ: Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με αέριο δεν γίνεται μέσω Ουκρανίας

timesadmin

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πέντε προτάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων εστίασης και θεάματος

timesadmin

Μνημόνιο συνεργασίας Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων με τον ομόλογο Οργανισμό των ΗΑΕ

timesadmin

ΕΣΠΑ: Ισχυρό παρών στην 86η ΔΕΘ

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Συμφωνία έξι επιμελητηρίων για στενότερες οικονομικές σχέσεις στα δυτικά Βαλκάνια

timesadmin

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για 300 διαθέσιμες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

timesadmin