ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Ο μόνος τρόπος να σωθεί ο πλανήτης είναι να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες σήμερα ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς η χρήση ορυκτών καυσίμων καθώς η μείωση ή η σταδιακή εξάλειψή τους δεν αρκεί για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

“Δεν μπορούμε να σώσουμε έναν πλανήτη που καίγεται με μια μάνικα από ορυκτά καύσιμα”, τόνισε ο Γκουτέρες κατά την ομιλία του στην COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

“Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα είναι εφικτό μόνο αν τελικά σταματήσουμε να καίμε όλα τα ορυκτά καύσιμα. Όχι να τα μειώσουμε. Όχι να τα εξαλείψουμε σταδιακά”, υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εξάλλου τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να επενδύσουν στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν να γίνει αυτή η αλλαγή.

“Καλώ τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τη βιομηχανία να λάβει τις σωστές αποφάσεις: μέσω ρυθμιστικών νομοθεσιών, θέτοντας μια δίκαιη τιμή στον άνθρακα, τερματίζοντας τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και επιβάλλοντας φορολογία στα έκτακτα έσοδα”, σημείωσε ο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 30 δισεκ. δολαρίων για το κλίμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παγκόσμιες λύσεις.

ΠΗΓΗ - - 

Το ταμείο αυτό είναι σχεδιασμένο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το κλίμα και έχει στόχο να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 250 δισεκ. δολαρίων ως το 2030

Related posts

Γερμανία: “Το δηλητήριο του αντισημιτισμού”

timesadmin

ΥΠΕΞ Β. Μακεδονίας: Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί ύβρη

timesadmin

Οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν πως “στοχοθέτησαν” το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM Tage

timesadmin

Το δωρεάν σιτάρι του Πούτιν για την Αφρική έχει πολιτικό τίμημα

timesadmin

Ρωσία: Το υπουργείο Υγείας επιστρατεύει σεξολόγους για να “γιατρέψουν” την ομοφυλοφιλία

timesadmin

Ιράκ: Οπλισμένο drone καταρρίφθηκε κοντά σε βάση με αμερικανούς στρατιώτες

timesadmin