Γιώργος-Παπαγεωργίου:-«Είναι-κάτι-δικό-μας,-δεν-θα-ήθελα-να-επεκταθώ-περισσότερο»
LIFESTYLE

Γιώργος Παπαγεωργίου: «Είναι κάτι δικό μας, δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο»

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μίλησε σε γνωστή εφημερίδα και αναφέρθηκε σε πολλά και διάφορα.

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το έργο που σκηνοθετεί στο θέατρο.

  • «Θάνατος στη Βενετία» του Τόμας Μαν, ένα έργο που σκηνοθετείς, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη, με καταπληκτικό θίασο, στο θέατρο «Πορεία». Να ξεκινήσω από την αφιέρωση. Γράφεις «Στη μάνα μου». Γιατί;

Ήταν μια προσωπική ιστορία σε σχέση με ένα ταξίδι της στη Βενετία, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο. Έχει να κάνει με κάτι δικό μας.

  • Αγαπημένο σου μότο: «Ζούμε μόνο για να ανακαλύψουμε την ομορφιά. Όλα τα άλλα είναι μια μορφή αναμονής». Πώς συνδέεις αυτή τη φράση του Χαλίλ Γκιμπράν με το έργο;

Αυτή η φράση του Γκιμπράν περικλείει όλη τη φιλοσοφία του έργου, την εμπειρία σκέψης του Ασενμπαχ να κάνει αυτό το ταξίδι στη Βενετία και ταυτόχρονα στον σκοτεινό πόθο του. Είναι ένας μεσήλικας συγγραφέας, ο οποίος γοητεύεται από έναν νεαρό άνδρα και αυτό ουσιαστικά χρησιμοποιείται από τον Τόμας Μαν ως αφορμή για να μιλήσει για κάτι πολύ πιο βαθύ, που είναι η συνάντηση του ανθρώπου με τον ίδιο τον θάνατο.

Όλο αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο πανδημίας στη Βενετία, στις αρχές του 1900. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι, ακριβώς όπως πολύ ωραία αναφέρει και ο Γκιμπράν στη φράση του, ο συγγραφέας αυτός θα συναντήσει τον θάνατό του μέσα από την ομορφιά. Θα ερωτευτεί το κάλλος.

Η συνάντηση αυτή είναι μια απόλυτα ευαίσθητη και υπαρξιακή συνάντηση. Νομίζω ότι, όταν ένας άνθρωπος φτάνει στο τέλος της ζωής του, το γεγονός ότι συνδιαλέγεται κάποια στιγμή με την έννοια της νεότητας και του κάλλους έχει να κάνει με την έννοια της φθοράς σε αντιδιαστολή με τη νεότητα, με το σφρίγος, με την έννοια της αναγέννησης με τον κύκλο της ζωής.

Ο τρόπος που το κάνει ο νομπελίστας συγγραφέας είναι μοναδικός. Γι’ αυτό και το έργο έχει χαρακτηριστεί ως ένα κι από τα αριστουργήματα του αιώνα, είπε ο Γιώργος Παπαγεωργίου στη Real News.

Related posts

Τάσος Ξιαρχό: Τα σοκαριστικά μηνύματα στην Ελεονώρα Μελέτη τις ώρες που είχε εξαφανιστεί

timesadmin

Καρολίνα Καλύβα: Δεν είχα ιδέα για την Ελευθερία Ελευθερίου, ανήκει στο παρελθόν του Μάριου

timesadmin

MasterChef: Ρεσιτάλ ατάκας από τον Σωτήρη Κοντιζά – «Ποιους θα ήθελες για κριτές;» – ΒΙΝΤΕΟ

timesadmin

Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Ασυγκράτητοι στην Αράχωβα – Το βίντεο με τα καυτά φιλιά

timesadmin

Σασμός: Πρωταγωνιστής της σειράς έγινε πατέρας

timesadmin

Χρουσαλά: Τα πλάνα από το πάρτι στο Κάιρο με Τσιμτσιλή- Οικονομάκου

timesadmin