Για-το-Βερολίνο-το-2022-είναι-χρονιά-προκλήσεων
ΚΟΣΜΟΣ

Για το Βερολίνο το 2022 είναι χρονιά προκλήσεων


Η νέα γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2022. Όμως η πανδημία και οι προκλήσεις σε εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική αποτελούν σημαντικά εμπόδια.

Όπως και πέρυσι τέτοιες μέρες έτσι και φέτος η πανδημία κυριαρχεί στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τις δημόσιες συζητήσεις. Με μια σημαντική διαφορά όμως. Πριν από ένα χρόνο το ξεκίνημα της εκστρατείας εμβολιασμού είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για μια γρήγορη νίκη επί της πανδημίας. Σήμερα όμως παρά τις εκατομμύρια δόσεις εμβολίων τα κρούσματα είναι περισσότερα από ποτέ.

Όλα δείχνουν ότι η Γερμανία θα καταστήσει, ήδη στις αρχές της νέας χρονιάς, υποχρεωτικό τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ενώ μέχρι σχετικά πρόσφατα τόσο η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο νυν καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τον Σεπτέμβριο, δύο περίπου εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές ο Όλαφ Σολτς υπογράμμιζε: “Είμαι κατά ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού”.

Νέα κυβέρνηση, δυναμικό ξεκίνημα;

Μετά από 16 χρόνια Μέρκελ ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων επιδιώκει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα, αρχής γενομένης από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και θα τερματίσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα πριν το 2030.

Στην εξωτερική πολιτική το 2022 η Γερμανία έχει την ευκαιρία να αποδείξει τις ικανότητές της αναλαμβάνοντας την Πρωτοχρονιά την προεδρία της ομάδας των G7. Στο τραπέζι βρίσκονται δύο φλέγοντα ζητήματα: η επιθετική στάση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας και η αντιμετώπιση της Κίνας ως νέου παγκόσμιου παίκτη. Η νέα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επιδιώκει την τομή, όταν δηλώνει, διαχωρίζοντας τη θέση της από την πολιτική Μέρκελ, πως “η σιωπή δεν αποτελεί μακροπρόθεσμα διπλωματία”. Σε αντίθεση ο καγκελάριος Σολτς εμφανίζεται πιο διαλλακτικός. Σε δηλώσεις πριν από την ορκωμοσία του τόνιζε στη δημόσια τηλεόραση: “Θα πρέπει να υπάρχει στον κόσμο ένα “εμείς” ακόμα και με κυβερνήσεις που είναι εντελώς διαφορετικές από τη δική μας”.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, η κυβερνητική συμφωνία αναφέρεται στον απώτερο στόχο διαμόρφωσης της ΕΕ σε “ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος”. Οι αντιστάσεις εντός ΕΕ είναι ωστόσο μεγάλες. Ήδη ο πρόεδρος του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι έκανε λόγο για “πολιτική του Βερολίνου που θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία των χωρών-μελών” καταλογίζοντας εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανία ηγεμονικές επιδιώξεις.

Κρίστοφ Χάσελμπαχ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος


Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ρωσική νότα προς ΗΠΑ: Σταματήστε την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

timesadmin

Κίνα: Αυξήθηκε κατά 16,7 δισ. δολάρια το εξωτερικό χρέος – Στα $2.7 τρισ. συνολικά

timesadmin

Μακρόν: Οι συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα ήταν ατελέσφορες

timesadmin

ΟΗΕ: Η Β. Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και τους πυραύλους παρά τις κυρώσεις

timesadmin

Ρόλο “ειρηνοποιού” μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φιλοδοξεί να παίξει ο Ερντογάν

timesadmin

Αργεντινή: Η Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία ύψους 45 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ

timesadmin