Γιατί-προτιμούν-οι-ξένοι-την-ελληνική-αγορά-ακινήτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί προτιμούν οι ξένοι την ελληνική αγορά ακινήτων

Της Ελένης Μπότα

Υψηλό καταγράφεται το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών για την αγορά εξοχικής κατοικίας στη χώρα μας, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως έναν καλό προορισμό για αγορά ακινήτων. 

Αυτό προκύπτει από τις έρευνες του τελευταίου διαστήματος, με την πλειοψηφία αυτών να θεωρεί ότι η ελληνική αγορά ακινήτων ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη για πολλά χρόνια, αλλά τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μετατράπηκε σε πόλο έλξης για τους επενδυτές, η οποία ώθησε τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω. 

Σύμφωνα με την “Ευρωπαϊκή Θερινή Έκθεση 2024” της Berkshire Hathaway HomeServices η τουριστική περίοδος πλέον έχει αυξηθεί, φτάνοντας τους 10 μήνες, με τους μόνους “ήσυχους” μήνες να είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.
Oπως αναφέρει ο Κυριάκος Ξύδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, “Το 2022, η μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν περίπου 12% και στη συνέχεια το 2023 περίπου 13%, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται να επηρεάζει τους αγοραστές, οι οποίοι εξακολουθούν να αξιολογούν υψηλά την Ελλάδα κάτι το οποίο προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί”. 

Η πλειοψηφία των πιθανών αγοραστών προέρχονται κυρίως από χώρες όπως το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Ενώ το βασικό κριτήριο στην αναζήτηση των αγοραστών είναι να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. 

Σύμφωνα με νέα ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece, αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους, πέραν ασφαλώς της απήχησης που έχει το ελληνικό τοπίο και οι ομορφιές της χώρας προς την αγορά του εξωτερικού. “Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές πώλησης, ακόμα και στο υψηλό επίπεδο των 550.000 ευρώ, παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι άλλων χωρών της νότιας Μεσογείου. Ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, ανέσεις και παροχές, κοντά ή με θέα στην θάλασσα, κοστίζουν πάνω από 40% ακριβότερα, σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία”, αναφέρει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis. Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας ακόμα λόγος για

την στροφή σε ακριβότερα ακίνητα, είναι ασφαλώς το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών της, αγοράζουν “από τα σχέδια”. Οι αγορές αυτές εξασφαλίζουν χαμηλότερο τίμημα στον αγοραστή, έως και 15%-20%, κάτι που με τη σειρά του, προσφέρει την προοπτική υψηλότερης απόδοσης, αλλά και μεγαλύτερης υπεραξίας, σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να προχωρήσει σε μεταπώληση του ακινήτου αργότερα. Ήδη μάλιστα, κάποιοι αγοραστές έχουν σπεύσει να πωλήσουν τα εξοχικά τους, ακόμα κι ένα χρόνο μετά την αγορά τους, λόγω της μεγάλης υπεραξίας που παρατηρήθηκε. 

Τις εντυπώσεις του διεθνούς κοινού κλέβει η Χαλκιδική σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ακινήτου προς πώληση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos. Ακολουθούν το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι Κυκλάδες και τα Προάστια της Θεσσαλονίκης.

Εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στις πιο περιζήτητες περιοχές της Ελλάδας, βλέπουμε ότι οι περιοχές της Χαλκιδικής που τράβηξαν το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών από το εξωτερικό είναι η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Καλλικράτεια, τα Μουδανιά και η Παλλήνη. Η ζήτηση για αγορά ακινήτων από ξένους αγοραστές στις περιοχές της Χαλκιδικής φαίνεται να συνδέεται με την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, όπου υπάρχει και προσφορά ακινήτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

Εστιάζοντας στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, οι περιοχές που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το Παγκράτι, το Ιστορικό κέντρο, η περιοχή Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο και η Κυψέλη. Την πρωτιά στις Κυκλάδες παίρνει η Πάρος, σε ό,τι αφορά τη διεθνή ζήτηση ακινήτων προς πώληση το 2023, ενώ ακολούθησαν η Μύκονος, η Νάξος, η Σύρος και η Σαντορίνη. Στα προάστια της Θεσσαλονίκης, ο Θερμαϊκός, η Καλαμαριά, η Θέρμη, ο Εύοσμος και η Επανομή αποτέλεσαν τις δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά ακινήτου για τους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό. Στα Νότια Προάστια της Αττικής, το ενδιαφέρον της διεθνούς ζήτησης για ακίνητα προς πώληση επικεντρώθηκε στη Γλυφάδα, τη Βούλα, το Παλαιό Φάληρο, τη Βουλιαγμένη αλλά και την Καλλιθέα.

Related posts

Ελλάδα και άλλες επτά χώρες της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να μπλοκάρει τις πρακτικές των πολυεθνικών

protothema.gr

Alpha Bank: Τάσεις της ελληνικής οικονομίας το 2023 και οι προκλήσεις για το νέο έτος

timesadmin

DBRS: Κρίσιμη η παράταση του “Ηρακλή” στην Ελλάδα για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών NPLs

timesadmin

ΕΤΕ: Προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

timesadmin

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται καθώς φουντώνουν οι εμπορικές εντάσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα

timesadmin

Με ρεκόρ εκθετών άνοιξαν τις πύλες τους τα Ποσειδώνια 2024

timesadmin