Γιατί-ο-αφυδατωμένος-οδηγός-κάνει-ίδια-λάθη-με-τον-μεθυσμένο-οδηγό-και-τον-χρήστη-ναρκωτικών
AYTOKINHTO

Γιατί ο αφυδατωμένος οδηγός κάνει ίδια λάθη με τον μεθυσμένο οδηγό και τον χρήστη ναρκωτικών

Γιατί ο αφυδατωμένος οδηγός κάνει ίδια λάθη με τον μεθυσμένο οδηγό και τον χρήστη ναρκωτικών

Ναι, ο αφυδατωμένος οδηγός είναι σαν να οδηγεί υπό την επήρρεια αλκόολ. Δείτε γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνετε για να οδηγείτε με ασφάλεια.

Top Gear TEAM

Οδηγός πίνει νερό

Γνωρίζουμε πόσο, σημαντική είναι η ενυδάτωσή μας, για την ασφαλή οδήγηση, ιδιαίτερα τις ημέρες του καύσωνα; Μια μελέτη μας επιβεβαιώνει, ότι οι οδηγοί, που διανύουν πολύωρες αποστάσεις, χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά, κάνουν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων με κάποιον που οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών!

Γιατί ο αφυδατωμένος οδηγός κάνει τα λάθη του μεθυσμένου οδηγού;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και η ήπιας μορφής αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, αδυναμία, ζάλη και επομένως κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, με χαμηλότερα αντανακλαστικά και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

Στη μελέτη, οι οδηγοί που ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι, υπέπεσαν, κατά μέσο όρο, σε 47 σφάλματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης ενός προσομοιωτή, ενώ όταν βρέθηκαν σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης, τα λάθη υπερ-διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 101! 

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, πρόκειται για αριθμό σφαλμάτων αντίστοιχο με αυτόν, στον οποίο υποπίπτουν οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και μάλιστα πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο. Τα βασικά λάθη που καταγράφηκαν, αφορούσαν στην απότομη αλλαγή λωρίδων ή την καθυστέρηση στη χρήση των συστημάτων πέδησης, όπως το γκάζι και το φρένο.

Η νέα έρευνα διεξήχθη από το Loughborough University, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης, και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physiology and Behaviour.

Πώς θα ενυδατωθεί σωστά ο οδηγός

Οι περισσότεροι οδηγοί είναι εξοικειωμένοι και ενήμεροι για την αρνητική επίδραση του αλκοόλ στην οδηγική συμπεριφορά. Ωστόσο, ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ενυδάτωσης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA) για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, θα πρέπει οι γυναίκες να προσλαμβάνουν περίπου 2 λίτρα και οι άνδρες 2,5 λίτρα, ποσότητα που αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά περίπου 1 λίτρο, ιδίως σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα.

Εκτός από το νερό που αποτελεί την πρώτη επιλογή, όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, όπως το γάλα, οι φυσικοί χυμοί, τα αναψυκτικά, το κρύο ή ζεστό τσάι, ο καφές κτλ. Ένα ποτήρι, λοιπόν, νερού ή άλλου ροφήματος (μη-αλκοολούχου φυσικά) κάθε μία ώρα, είναι αρκετό για να μας κρατήσει επαρκώς ενυδατωμένους και πιο συγκεντρωμένους στο δρόμο.

Πηγή: shape.gr

Related posts

Netflix Full Speed: Ένα Drive to Survive για το NASCAR

timesadmin

Το μαρτύριο της σταγόνας και το νέο supercar της Alfa Romeo

timesadmin

Mercedes, BMW, VW εναντίον Ευρώπης για τους δασμούς στα ηλεκτρικά της Κίνας-όλες οι αντιδράσεις

timesadmin

Αποκαλύφθηκαν οι νέες Mercedes EQA και EQB-πότε έρχονται Ελλάδα

timesadmin

Video: Το Mini Cooper Type 10 είναι ίσως το καλύτερο restomod που υπάρχει

timesadmin

Video: Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για την πρώτη ηλεκτρική Mercedes G-Class

protothema.gr