9.8 C
London
Wednesday, April 23, 2025

Γιατί μένει στα αζήτητα το πρόγραμμα επιδότησης για “πράσινα” ταξί

Date:

Related stories

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Την πλάτη τους, μέχρι στιγμής, έχουν γυρίσει οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί στο πρόγραμμα επιδότησης “Πράσινα Ταξί”, που υλοποιεί, εδώ και περίπου ένα χρόνο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Παρά τις αρχικά υψηλές προσδοκίες του υπουργείου και το ικανοποιητικό ποσό ενίσχυσης, το οποίο φθάνει μέχρι τις 22.500 ευρώ, η ανταπόκριση από τον κλάδο μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως χλιαρή. Και αυτό γιατί από τις αρχές του 2023 που ενεργοποιήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέχρι σήμερα, επιδοτήθηκε μόλις ένα “πράσινο” ταξί, το οποίο ανήκει σε επαγγελματία οδηγό στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Σύμφωνα με το υπουργείο, σε αποφάσεις υπαγωγής έχουν ενταχθεί 53 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 17 εντάχθηκαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. 

Μόλις 16 ταξινομήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν μόλις 16 νέες ταξινομήσεις ηλεκτρικών ταξί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα, την αρχή έκανε μία Mercedes EQA 250 τον Φεβρουάριο του 2023 ενώ άλλες δύο ταξινομήθηκαν μέσα στον Μάρτιο. Ακολούθησαν ένα Tesla Model Y και ένα Skoda Enyaq 80. 

Τον Ιούνιο, προστέθηκαν 6 νέες ταξινομήσεις. Πρόκειται για ένα Skoda Enyaq 80, ένα VW ID.4 Pro, ένα Hyundai Ioniq 5, ένα Nissan Leaf 62 kWh και ένα Kia Niro. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ταξινομήσεων και στη συνέχεια τον αριθμό των αιτήσεων υπαγωγής στις διατάξεις της επιδότησης, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του 2024 θα κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα περίπου 100 ηλεκτρικά ταξί. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριθμός των ταξί ανέρχεται σε 27.000, εκ των οποίων τα 14.000 περίπου εντοπίζονται στην Αθήνα ενώ αποτελεί μια απόδειξη, ότι το πρόγραμμα δεν ανταποκρίθηκε στις όποιες προσδοκίες της κυβέρνησης για ταχεία μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα 

Θυμίζουμε ότι η δράση “Πράσινα Ταξί” είναι ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την αγορά ηλεκτρικού ταξί , το οποίο χρηματοδοτείται από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με στόχο τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που αντιστοιχούν στις μεταφορές. Για αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) οχήματα, η επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ), με μέγιστο ποσό τις 17.500 ευρώ. Παράλληλα, η υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί  επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται σε 22.500 ευρώ. Εκτός, όμως, από την αγορά του αυτοκινήτου, το πρόγραμμα προβλέπει και επιδότηση για την απόκτηση “έξυπνου” σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού ταξί σε οικιακό χώρο, με ποσό 500 ευρώ, κάτι που είναι προαιρετικό.

Τη χαμηλή απήχηση που έχει η εν λόγω δράση παραδέχθηκε πρόσφατα ενώπιον των δημοσιογράφων η υφυπουργός υποδομών και μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, λέγοντας ότι μεταξύ άλλων, ότι το ποσό της επιδότησης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υψηλότερα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι λόγοι της χαμηλής ανταπόκρισης 

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα γιατί η δράση “Πράσινα Ταξί” δεν έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τον κλάδο των ταξί; Είναι κυρίως θέμα κουλτούρας, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός; Αναζητώντας τις αιτίες, το Capital.gr απευθύνθηκε στο Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), το οποίο με τη σειρά του επιβεβαίωσε τη χαμηλή ανταπόκριση, λέγοντας ότι αποδίδεται κατά βάση στους εξής λόγους: 

Το υψηλό κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος

Μπορεί η επιδότηση να θεωρείται γενναία, ωστόσο η τιμή ενός αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων κυμαίνεται από 45.000 ευρώ και άνω. Ποσό το οποίο οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να καταβάλλουν για να προχωρήσουν στην αγορά και στη συνέχεια, προσκομίζοντας την απόδειξη, εισπράττουν την οικονομική ενίσχυση. 

Μικρή επάρκεια μπαταρίας

Συνήθως η αυτονομία σήμερα ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι περίπου στα 200 χιλιόμετρα, περίπου δηλαδή όση απόσταση διανύει ημερησίως ένα ταξί, που κινείται στην Αττική. Μάλιστα, η αυτονομία των 200 χιλιομέτρων μειώνεται με τη χρήση κλιματισμού. Αν ληφθεί υπόψη ότι κάθε ταξί έχει συνήθως δύο βάρδιες τη μέρα με δύο οδηγούς, τότε τίθεται το ζήτημα ποιος οδηγός θα επιβαρυνθεί με περικοπή της βάρδιας, το διάστημα των 4-5 ωρών για τη φόρτιση της μπαταρίας. 

Το απαγορευτικό κόστος αγοράς νέας μπαταρίας σε περιπτώσεις βλάβης

Να σημειωθεί ότι η εγγύηση καλύπτει την αγορά νέας μπαταρίας μέχρι και τα 160.000 χιλιόμετρα. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΣΑΤΑ, αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι, που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επαγγελματίες του κλάδου για να μεταβούν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Ένα βήμα, που μέσα από τον Ιανουάριο του 2026 θα θεωρείται υποχρεωτικό λόγω των δεσμεύσεων της χώρας μας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από την πλευρά του, το σωματείο προτείνει, μεταξύ άλλων, προτείνει την της υποχρεωτικότητας  ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων ταξί αποκλειστικά μηδενικών ρύπων από το 2026 και τη μετάθεση της υποχρέωσης για το 2035, την απαλλαγή ΦΠΑ ή μείωση συντελεστή στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου για επαγγελματική χρήση, την έκπτωση 30% στην τιμή της κιλοβατώρας για κατανάλωση που αφορά ηλεκτρικό ταξί και τη δημιουργία υποδομών με αγώγιμο φορτιστή στο αεροδρόμιο και σε μεγάλες πιάτσες.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here