Γιατί-“κολλάνε”-οι-εξαγορές-των-funds-σε-ελληνικές-μικρομεσαίες-επιχειρήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί “κολλάνε” οι εξαγορές των funds σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ένας κλάδος με σημαντική επενδυτική προοπτική και ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και εξαγωγικά που δεν παύει ωστόσο να παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες, είναι αυτός των τροφίμων, όπου συγκεκριμένα funds επενδύουν στην Ελλάδα και ειδικότερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα παρά την ευρύτερη διάθεση των συγκεκριμένων επενδυτών να κινηθούν προς την απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας ή/και πλειοψηφίας σε συγκεκριμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έρεισμα στο χώρο των τροφίμων και της αγροδιατροφής, εν τέλει τα εμπόδια που συναντούν είναι αρκετά, όπως σχολιάζει μιλώντας στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Θα θυμίσουμε ότι οι πιο κινητικοί παίκτες στην ελληνική αγορά είναι οι Νίκος Καραμούζης επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα SMERemediumCap, ο Απόστολος Ταμβακάκης, επικεφαλής της EOS Capital Partners αλλά και η Eliconos Capital με επικεφαλής τον Παντελή Παπαγεωργίου. Τελευταία υλοποιηθείσα επένδυση της EOS Capital Partners ήταν η από κοινού τοποθέτηση με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί της Λάρισας, του Νίκου Καραμούζη στην εταιρεία παραγωγής και εξαγωγής φρούτων, Krop, με έδρα την Άρτα τον Μάρτιο του 2021 και του Elikonos 2 SCA Sicar στην εταιρεία επεξεργασίας και συσκευασίας κατεψυγμένων ιχθύων Select Fish A.E. του επιχειρηματία Δημοσθένη Γεωργόπουλου – τον Δεκέμβριο του 2021 -, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σολομού στην Ελλάδα.

Η προοπτική exit για Ταμβακάκη και η επικείμενη εξαγορά για Καραμούζη

Κατά πληροφορίες αυτή τη στιγμή αναμένονται κινήσεις εξόδου από υπάρχουσες επενδύσεις με πώληση του ποσοστού συμμετοχής που όπως πληροφορούμαστε ετοιμάζει η EOS Capital, ενώ ταυτόχρονα το fund του Νίκου Καραμούζη πιθανώς ακόμα και εντός του Δεκεμβρίου να ανακοινώσει μία κίνηση εξαγοράς στο χώρο των τροφίμων.

Πέραν όμως των παραπάνω ουδεμία νεότερη κίνησει έχει λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα. Στελέχη που σχετίζονται με την επενδυτική κοινότητα αναφέρονται σε τρεις βασικούς άξονες, οι οποίοι στέκονται εμπόδιο τόσο σε επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων, όσο και σε επενδύσεις ευρύτερα σε μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις. Το πρώτο και βασικό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκάστοτε επενδυτές είναι οι υψηλές προσδοκίες των ιδιοκτητών για την αξία της εταιρείας τους, όπου όπως αναφέρει το ίδιο πρόσωπο εκεί εντοπίζεται ένα αγεφύρωτο οικονομικό χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Επισημαίνει για παράδειγμα ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν υψηλό δανεισμό, παρουσιάζουν επιχειρηματική στασιμότητα, δεν διαθέτουν κεφάλαιο κίνησης για παραγγελίες και παρόλ’ αυτά έχουν αρκετά υψηλά τις οικονομικές τους προσδοκίες.

Ανακριβή οικονομικά στοιχεία στους ισολογισμούς

Μία ακόμα παράμετρος στην οποία στέκεται το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι η εκτεταμένη και χρονοβόρα έρευνα που απαιτείται πριν από την τοποθέτηση στην οποιαδήποτε μικρομεσαία επιχείρηση, δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία ενός ισολογισμού συχνά δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση μίας εταιρείας. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για άυλα στοιχεία που βρίσκονται στα ύψη, για απαιτήσεις κατά τρίτων σε επίσης υψηλά επίπεδα και συχνά μη εισπράξιμες, ενώ όπως λέει πολλές συναλλαγές δεν καταγράφονται. “Θέλει δουλειά για να καταλάβει κανείς ποια είναι η πραγματική κερδοφορία της επιχείρησης”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η επιδοματική πολιτική

Στέκεται επίσης σε έναν ακόμα παράγοντα που σχετίζεται με την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει συντείνει στην επανάπαυση αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επισημαίνει ότι ήταν αρκετά τα βοηθήματα που έλαβαν διάφορες οντότητες το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεταξύ των οποίων η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα χαμηλά επιτόκια, οι μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις με περίοδο χάριτος, η αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων. Όλες οι παραπάνω συνθήκες, όπως λέει, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στο ενδεχόμενο εξαγοράς μειοψηφικού ή πλειοψηφικού ποσοστού.

Τέλος, αναφερόμενος στην τρέχουσα χρηματοοικονομική κατάσταση επισημαίνει ότι συμβάλει μεσοπρόθεσμα στην κινητοποίηση επενδύσεων, δεδομένου ότι τα υψηλά επιτόκια και η εκτόξευση στο κόστος ενέργειας θα οδηγήσουν επιχειρήσεις στο τραπέζι των συζητήσεων με το ενδεχόμενο πώλησης μετοχικού ποσοστού σε ενδιαφερόμενους επενδυτές λόγω των πιέσεων που υφίστανται.

Related posts

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Πιστοποίηση και εγγραφή 1.052 νέων φυσικών προσώπων στο Μητρώο Γεωργικών Συμβούλων

timesadmin

Ολική επαναφορά του ΑΕΠ στο 2010 μέχρι το τέλος του 2023

timesadmin

ΕΣΕΕ προς ΥΠΟΙΚ: Άρση της πληρωμής τόκων και προσαυξήσεων στην προεξόφληση ρυθμισμένων οφειλών – Ειδικά στον εξωδικαστικό

timesadmin

Το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες

timesadmin

Μέτρα στήριξης με… μέτρο το 2023

timesadmin

Κ. Σκρέκας: Θα συνεχιστεί η στήριξη της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις

timesadmin