10 C
London
Friday, January 24, 2025

Γιατί κοιμούνται τόσο πολλοί άνθρωποι με αναμμένη τηλεόραση

Date:

Related stories

Τσίπρας στη Liberation: Η επίδραση των αυταρχικών καθεστώτων θα είναι καταστροφική για την Ευρώπη

«Εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας, η ΕΕ είναι ανίκανη να εξασφαλίσει την γεωστρατηγική αυτονομία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες… Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο μέλλον. Σε αυτή την περίοδο εκτεταμένης ανασφάλειας, πολέμων και μετασχηματισμού της δημοκρατίας, τα αυταρχικά καθεστώτα και οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες κάνουν την επανεμφάνισή τους. Ο αντίκτυπός τους στον κόσμο και στην ίδια την…

Γιατί-κοιμούνται-τόσο-πολλοί-άνθρωποι-με-αναμμένη-τηλεόραση

Τι αναφέρει μία αμερικανίδα ειδικός για την συνήθεια που έχουν περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες.

Αν σας αρέσει να κοιμάστε με μια ταινία ή σειρά να παίζει στην τηλεόραση, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι έχουν το ίδιο τελετουργικό κάθε βράδυ. Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως;

«Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να έχουμε ανοικτή τηλεόραση το βράδυ, αλλά πιστεύω ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες αποκοιμούνται μπροστά της», λέει η Dr. Chivonna Childs, ψυχολόγος στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Είναι καταπραϋντική, μας ηρεμεί, είναι σχεδόν παρόμοια με το να έχει κάποιος συσκευή «λευκού θορύβου» πλάι του».

Ο λευκός θόρυβος είναι ένας συνεχής, μονότονος ήχος, που κρατά έξω από το ακουστικό μας πεδίο άλλους, ανεπιθύμητους ήχους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια πιο ήσυχη, ήπια ατμόσφαιρα. Ο ήχος της βροχής, του τζακιού και της ηλεκτρικής σκούπας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Σε αυτούς ως φαίνεται πρέπει να προστεθεί και ο (σιγανός) ήχος της τηλεόρασης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμα να χρησιμοποιούν τις τηλεοπτικές εκπομπές για να αποσπάται η προσοχή τους από τα προβλήματά τους. Άλλοι για να καταπολεμούν τη μοναξιά τους, προσθέτει η Dr. Childs.

Μολονότι, όμως, η τηλεόραση είναι ωφέλιμη για τους σκοπούς αυτούς, η έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη της TV, μπορεί τελικά να διαταράξει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου.

Αυτό οφείλεται στο ότι το μπλε φως εμποδίζει την έκκριση μελατονίνης από τον εγκέφαλο. Η ορμόνη αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Το πρόβλημα, φυσικά, δεν σχετίζεται μόνο με την τηλεόραση, αλλά με όλες τις ψηφιακές συσκευές με οθόνες (κινητά, λάπτοπ, τάμπλετ).

Η Dr. Childs προειδοποιεί πως αν ο ύπνος σας δεν είναι ήσυχος ή/και επαρκής, μπορεί να πληγεί η ψυχική και η σωματική υγεία σας. Ο ελλιπής ύπνος σχετίζεται μακροπρόθεσμα με την κατάθλιψη, τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακή προβλήματα και άλλα δεινά.

Και τα όνειρα

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, το περιεχόμενο της τηλεοπτικής εκπομπής που βλέπετε πριν κοιμηθείτε μπορεί να επηρεάσει τα όνειρά σας.

«Αν κοιμάστε μπροστά στην τηλεόραση, προσέξτε τι είναι το τελευταίο πράγμα που βλέπετε. Προτιμήστε μια κωμωδία ή μία ρομαντική κομεντί», συνιστά η Dr. Childs. «Θα απέφευγα τις σειρές με αληθινά εγκλήματα. Θα απέφευγα επίσης τις ειδήσεις, διότι μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Να προτιμάτε τη νύχτα κάτι που σας γεννά θετικά συναισθήματα».

Ιδανικά όμως καλύτερα είναι να αποφεύγετε το μπλε φως πριν κοιμηθείτε, συνεχίζει. Δοκιμάστε το διάβασμα ενός βιβλίου, να ακούσετε μια χαλαρή μουσική, να γράψετε σε ένα ημερολόγιο, συνεχίζει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μία συσκευή λευκού θορύβου ή απλώς να ανάψετε έναν μικρό ανεμιστήρα σε μία γωνία, για να υπάρχει κάποιος ήχος στο περιβάλλον.

Φωτογραφία: iStock

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here