Γιατί η «Αυγή» προκάλεσε εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ: Το κόστος, το σχέδιο εξυγίανσης και το λουκέτο
Το ιστορικό βάρος της εφημερίδας αναδεικνύεται σε κέντρο βάρους της εσωκομματικής σύρραξης στον ΣΥΡΙΖΑ – Αναλυτικά όλη η οικονομική πορεία της «Αυγής»
Με όρους θεωρίας πολέμου, το ιστορικό βάρος της εφημερίδας «Αυγή» αναδεικνύεται σε κέντρο βάρους της εσωκομματικής σύρραξης στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς τίποτα δεν είναι ίδιο μετά το αιφνίδιο λουκέτο στην καθημερινή της έκδοση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο όταν οι προσπάθειες εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας της τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν συνεχείς.
Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, ένα αμιγώς κομματικό μέσο, στρατευμένο στην Αριστερά να μην υποφέρει από τις χρόνιες παθογένειες μέρους του ελληνικού Τύπου, όπως η ασφάλεια της τακτικής κρατικής επιχορήγησης και μαζί της η μονιμότητα του προσωπικού, ωστόσο, η πολιτική και κοινωνική απήχηση της «Αυγής» είχαν υπερβεί από δεκαετίες την ισχνή ανταπόκριση στην κυκλοφορία της, γεγονός που ερμηνεύει και τις επίμονες προσπάθειες εξορθολογισμού του τρόπου και του κόστους λειτουργίας της.
Το σχέδιο εξυγίανσης επί Τσίπρα
Μάλιστα, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εθνικές εκλογές του 2019 επιτάχυνε τις όποιες εξελίξεις, καθώς η τότε ηγεσία του κόμματος, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε – σχεδόν διορατικά- ότι η «Αυγή» θα έσκαγε ως «χειροβομβίδα» χρεών στα χέρια του, καθώς τότε μειώθηκε για πρώτη φορά το ύψος της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την οποία ο τελευταίος αξιοποιούσε για την κάλυψη των πάγιων εξόδων των κομματικών ΜΜΕ.
Με διακηρυγμένο τότε στόχο τη σωτηρία των ΜΜΕ του, το 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανοίγει επίσημα το θέμα των κομματικών μίντια που διέθετε, δηλαδή της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» με την κατάρτιση ειδικού «Σχεδίου Ανασυγκρότησης» και με απώτερο στόχο τη βιωσιμότητά τους.
Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που συντάχθηκε, προβλεπόταν αποχωρήσεις προσωπικού μέσω ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου και παράλληλα ανακατανομή του προσωπικού. Η συνέχιση της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής» ήταν τότε αδιαπραγμάτευτη, ιδίως όταν το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου παρείχε τη δυνατότητα καταβολής μισθών δύο ετών, γεγονός που οδήγησε στην έξοδο «με το καλημέρα» 15 εργαζόμενους. Στην συνέχεια και με διαβουλεύσεις, σημειώθηκαν ορισμένες παραιτήσεις, αλλά και κάποιοι από τους εργαζόμενους συνταξιοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα 25 άτομα συνολικά να εγκαταλείψουν το ιστορικό φύλλο, ενώ είχε προβλεφθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου «Στο Κόκκινο», με αφετηρία το τέλος των εθνικών εκλογών του 2023, αν και έμεινε στα χαρτιά.
Το κόστος
Το πρόβλημα των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να δεχθεί πιο ήπια θεραπεία, όταν το 2020 έγραφαν ζημιές αμφότερα της τάξης των 3.800.000 ευρώ κατ΄ έτος. Ωστόσο τη χρονιά του σχεδίου αναδιάρθρωσης, δηλαδή το 2022, η επιβάρυνση για τον μέτοχο έφτασε τα 3.065.059 ευρώ, δηλαδή 700.000 λιγότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Επιπλέον, εκεί έκλεισαν και αρκετοί από τους παλιούς λογαριασμούς της «Αυγής», δηλαδή χρέη από το παρελθόν που ρυθμίστηκαν, χωρίς να μεταφερθούν υποχρεώσεις του μέσου στα επόμενα χρόνια.
Για το λόγο αυτό, τα χαμόγελα συγκρατημένης αισιοδοξίας στο προσωπικό της «Αυγής» επανήλθαν το 2023, καθώς το μέσο έγραψε πραγματικές ζημιές μόλις 2,3 εκ ευρώ, έχοντας πιάσει τον στόχο που είχαν επικυρώσει τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος για μείωση του κόστους κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, ώστε αυτό να τους μένει στο ταμείο του κόμματος από την τακτική επιχορήγηση.
Παράλληλα με τη εθελούσια, αποπληρώθηκε πλήρως και το «δάνειο της Αυγής» και αποδεσμεύτηκε ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός, ρυθμίστηκαν όλες οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές και αποπληρώθηκαν και επιπλέον τρεις μισθοί που χρωστούσε η εταιρεία στους εργαζόμενους από προηγούμενα χρόνια. Κυρίως, όμως, επανήλθε το αίσθημα της εργασιακής ασφάλειας, όταν τα κομματικά μίντια άρχισαν να πληρώνουν πλέον στην ώρα τους, παρέχοντας και κάποιες μικρές αυξήσεις στο προσωπικό τους.
Εκτός από το συμμάζεμα, το σχέδιο εξυγίανσης προέβλεπε και επενδύσεις υποδομής, όπως το νέο σύγχρονο σύστημα εκπομπής για το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», κόστους 100.000 ευρώ, που καλύφθηκαν χωρίς επιπλέον ενίσχυση από το βασικό μέτοχο.
Πρωτίστως, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας προχώρησε το ίδιο διάστημα σε ανάθεση σε ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία ενός εξονυχιστικού διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου, με την πρόβλεψη αυτός να επαναλαμβάνεται ανά διετία. Το πόρισμα του ελέγχου παραδόθηκε στον μέτοχο της «Αυγής», καταγράφοντας, κατά πληροφορίες, την πρώτη σημαντική βελτίωση των οικονομικών του.
Στόχοι και… αυξήσεις
Η οικονομική πορεία της «Αυγής», καταγεγραμμένη στο παραπάνω business plan, μαζί με τις μελέτες βιωσιμότητας, καθώς και τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών και της ελεγκτικής εταιρείας αντίστοιχα μεταλαμπαδεύτηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, δεδομένου ότι το «πράσινο φως» για την εξυγίανση των κομματικών ΜΜΕ είχε δώσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τρία χρόνια πριν την εκλογή του, με την εντολή της εκκαθάρισης εν λειτουργία. Σε μια θυελλώδη τότε συνεδρίαση, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέρριψαν κάθε ιδέα για ένα ενδεχόμενο λουκέτο, προκρίνοντας τον εξορθολογισμό των δαπανών του μέσου.
Άλλωστε, λύσεις όπως η αναστολή της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής» δεν θα έλυναν καθοριστικά τα χέρια της Κουμουνδούρου, καθώς το κόστος εκτύπωσης είναι απλά… ψίχουλα μπροστά σε αυτό της μισθοδοσίας, την οποία δεν μπορούν να μειώσουν τυχόν απολύσεις. Και αυτό, γιατί η «Αυγή» θα αναγκαστεί να καταβάλει υπέρογκες αποζημιώσεις σε εργαζομένους που βρίσκονται δεκαετίες επί δεκαετιών στο μισθολόγιό της.
Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της ιστορικής εφημερίδας παρέμενε -και μετά την παραίτηση του κ. Τσίπρα- ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτήν και η μισθοδοσία τους, η έλευση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνοδεύτηκε -ήδη από το πρώτο διάστημα με νέες προσλήψεις στο ιστορικό μέσο- δημιουργώντας τους πρώτους συνειρμούς στην κατεύθυνση του οικονομικού εκτροχιασμού του.
Αγνοώντας μάλλον τους όποιους φόβους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην «Αυγή» εντάχθηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι και κάποιοι τεχνικοί, χωρίς να επικαιροποιηθεί αναγκαστικά το σχέδιο βιωσιμότητας που εκτελούνταν, μετά την έγκριση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Δεν είναι βέβαιο, άλλωστε, ότι όλα τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος είχαν πλήρη γνώση του αριθμού των προσλήψεων, αλλά και της περαιτέρω επιβάρυνσης σε σχέση με το εφαρμοζόμενο σχέδιο βιωσιμότητας, μέχρις ότου το Εκτελεστικό Γραφείο αποφάσισε προ ημερών το λουκέτο στο ημερήσιο φύλλο, παρά το γεγονός ότι άπαντες από τα κομματικά στελέχη γνώριζαν το υπέρογκο κόστος της μισθοδοσίας, σε μια εποχή που η κρατική επιχορήγηση προς το κόμμα έφτανε μετά βίας τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, μετά την συντριβή στις εθνικές εκλογές του 2023.
Ούτε, πάντως, ο κ. Κασσελάκης από την πλευρά του παρουσίασε κάποιο σχέδιο για την εξυγίανση των κομματικών μίντια τους προηγούμενους μήνες, αν και γνωρίζει σε βάθος τα οικονομικά, ενώ τα εγκωμιαστικά του σχόλια για την «Αυγή» λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις Ευρωεκλογές είχαν καθησυχάσει τους εργαζόμενους, μέχρι τον «ξαφνικό θάνατο» μια εβδομάδα μετά του ημερήσιου φύλλου.
Ειδήσεις σήμερα:Η ευθεία επίθεση Σαμαρά, οι αιχμές Καραμανλή και η απάντηση του Μαξίμου – Το σκηνικό μιας προδιαγεγραμμένης ρήξης
Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Κω, Χίο και Κρήτη – Πάνω από 50 φωτιές το τελευταίο 24ωρο
Αντίστροφη μέτρηση για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών – Η στρατηγική των κομμάτων
-