thetimes.gr
Γεωργία:-Πρώην-αξιωματούχος-κατηγορείται-ότι-από-την-Ουκρανία-συνομώτησε-να-ανατρέψει-την-κυβέρνηση
ΚΟΣΜΟΣ

Γεωργία: Πρώην αξιωματούχος κατηγορείται ότι από την Ουκρανία συνομώτησε να ανατρέψει την κυβέρνηση

Η Γεωργία κατηγόρησε τη Δευτέρα έναν πρώην υφυπουργό Εσωτερικών ότι σχεδίαζε από την Ουκρανία για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Τιφλίδας, θέτοντας σε δοκιμασία τους δεσμούς με το Κίεβο καθώς η Γεωργία εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας είπε ότι παρακολουθούσε μια ομάδα υπό την ηγεσία του Γκιόργκι Λορτκιπανίτζε, ο οποίος εργαζόταν ως αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και είναι πρώην μέλος μιας έντονα φιλοδυτικής γεωργιανής κυβέρνησης.

“Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες και επαληθευμένες πληροφορίες, η εφαρμογή του σχεδίου – που αναπτύχθηκε από τον Γκιόργκι Λορτκιπανίτζε – θα περιλαμβάνει μια αρκετά μεγάλη ομάδα Γεωργιανών μαχητών στην Ουκρανία και ένα μέρος από τη γεωργιανή νεολαία”, ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση.

Χωρίς να έχοντας δώσει στειχεία, στο Κίεβο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο είπε ότι η Τιφλίδα “προσπαθεί να δαιμονοποιήσει την Ουκρανία” για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης: “Το ουκρανικό κράτος δεν παρενέβη, δεν ανακατεύεται και δεν σχεδιάζει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας”, έγραψε στο Facebook.

Ο Αντρίι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, είπε ότι δεν είχε ποτέ κάποιον ονόματι Γκιόργκι Λορτκιπανίτζε ως αναπληρωτή επικεφαλής, αν και αρνήθηκε να πει εάν απασχολούσε κάποιον με αυτό το όνομα σε άλλη θέση.

Η γεωργιανή δήλωση ανέφερε ότι οι φερόμενοι ως συνωμότες σχεδίαζαν να εκμεταλλευτούν την απογοήτευση μεταξύ των νεαρών Γεωργιανών εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει να χορηγήσει στη χώρα τους το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου. Η Γεωργία δηλώνει δεσμευμένη να ενταχθεί στην ΕΕ. Όμως η ΕΕ της αρνήθηκε το καθεστώς υποψήφιας χώρας, με τις Βρυξέλλες να λένε ότι πρέπει να μειώσει την πολιτική πόλωση και να βελτιώσει τους κρατικούς θεσμούς. Από τότε, αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι έχει “κατρακυλήσει”, αν μη τι άλλο.

Οι σχέσεις με την Ευρώπη έχουν επίσης υποφέρει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Τιφλίδα απέφυγε να κατηγορήσει τη Μόσχα, παρόλο που ο πληθυσμός της Γεωργίας είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Ουκρανίας. Πολλοί Γεωργιανοί δυσανασχετούν για την υποστήριξη της Ρωσίας στις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, και οι Γεωργιανοί εκπροσωπούνται καλά μεταξύ των ξένων που πολεμούν για την Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει επίσης επικρίνει τη Γεωργία για τη φυλάκιση του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ενός φιλοδυτικού πρώην προέδρου που απέκτησε την ουκρανική υπηκοότητα. Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας κατονόμασε έναν πρώην σωματοφύλακα του Σαακασβίλι ως έναν από τους φερόμενους ως συνωμότες, μαζί με τον διοικητή μιας γεωργιανής μονάδας που μάχεται στην Ουκρανία.

Related posts

Ρωσία: Διευρύνθηκε για 11ο διαδοχικό μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα

timesadmin

Γερμανία: Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) Κάι Βέγκνερ εξελέγη κυβερνήτης-δήμαρχος του Βερολίνου

timesadmin

Η Σαουδική Αραβία ανακοινώνει την επιστροφή της διπλωματικής του αντιπροσωπείας στη Συρία

timesadmin

Η Νορβηγία επιβάλλει πρόστιμο στη Meta για παραβιάσεις του απορρήτου

timesadmin

Ρωσία: Αξιωματικός ασφαλείας καταδικάστηκε σε 6,5 χρόνια φυλάκιση για λιποταξία

timesadmin

Κάνει πίσω ο Πριγκόζιν: “Για να αποφευχθεί η αιματοχυσία” αποσύρει τη Wagner

timesadmin