Γερμανία:-“Υπάρχει-εμβόλιο-για-όλους”,-διαβεβαιώνει-ο-υπουργός-Υγείας,-Γενς-Σπαν
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: “Υπάρχει εμβόλιο για όλους”, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διαβεβαίωσε σήμερα ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων για τον ενισχυτικό εμβολιασμό, μετά τη διαρροή οδηγίας του για περιορισμό της χρήσης του σκευάσματος των BioNTech/Pfizer και προώθησης του αντίστοιχου της Moderna, καθώς μεγάλα αποθέματα του τελευταίου πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, παρά τον περιορισμό, “υπάρχει αρκετό εμβόλιο για όλους”. Ενδεικτικά, τρία εκατομμύρια εμβόλια BioNTech/Pfizer έχουν αποθηκευτεί σε κέντρα εμβολιασμού και ιατρεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθούν επιπλέον 5,9 εκατομμύρια και 15 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμες 26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Moderna και, συνολικά, θα μπορούν μέχρι τότε να πραγματοποιηθούν έως και 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί. “Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό αρκεί προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση αυτού του διαστήματος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση πάντως του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να προκαλεί κριτική, κυρίως για τον κίνδυνο να προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ο εκπρόσωπος των ιατρών ασφαλιστικών ταμείων Αντρέας Γκάσεν δήλωσε στην BILD ότι “μένουμε άναυδοι με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία τη μία μέρα ανακοινώνει με πολύ “ταρατατζούμ” τη μεγάλη εμβολιαστική καμπάνια και την επόμενη περιορίζει την παράδοση των εμβολίων της BioNTech σε 30 την εβδομάδα για κάθε ιατρείο”. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο “επιτείνεται η ανασφάλεια των πολιτών, ενώ οι γιατροί μένουν εκτεθειμένοι”. Στο ίδιο πνεύμα, από την Ένωση Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων της Βαυαρίας ανακοινώθηκε ότι η απόφαση του Γενς Σπαν συνιστά “σαμποτάζ” στις προσπάθειες για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. “Εμείς ανταποκρινόμαστε, ο κ. Σπαν όχι”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και του αντίστοιχου φορέα της Θουριγγίας.

Από την πλευρά των κομμάτων, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ χαρακτήρισε “λάθος” την απόφαση, “ιδιαίτερα σε μια στιγμή με τόσα κρούσματα” και ανέφερε ότι η ημερομηνία λήξης των εμβολίων της Moderna ήταν γνωστή εδώ και καιρό και θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε φροντίσει προκειμένου να διατεθούν εγκαίρως σε άλλες χώρες.

Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών ( Stiko) πάντως θεωρεί τα δύο εμβόλια ισοδύναμα.

Πηγή: ---

Related posts

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα συνάψουν Σερβία και Κίνα

timesadmin

Deutsche Bank: Επεκτείνει τις δραστηριότητες στην Ινδία

timesadmin

Αλ. Κούρτι (Κόσοβο): Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

timesadmin

ΥΠΕΝ: Τα νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

timesadmin

ΗΠΑ: Κατά 17.000 μειώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

timesadmin

Πούτιν: ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα διάθεση να εμπλακούν σε μια συζήτηση για τις βασικές μας ανησυχίες

timesadmin