Γερμανία:-Την-επαναφορά-της-γενικής-υποχρεωτικής-θητείας-εξετάζουν-οι-Χριστιανο-δημοκράτες
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Την επαναφορά της γενικής υποχρεωτικής θητείας εξετάζουν οι Χριστιανο-δημοκράτες

Σε τροχιά πολιτικής ανασυγκρότησης βρίσκεται το -επί 16 χρόνια κυβερνών  κόμμα στη Γερμανία-  CDU, μετά την βαριά εκλογική ήττα του περασμένου έτους και, έπειτα, την ανάληψη της ηγεσίας από τον Φρίντριχ Μερτς. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt, σε δύο χρόνια, σύμφωνα με το σχέδιο, τα αποτελέσματα της ανασυγκρότησης αυτής θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος πολιτικής.

“Στόχος είναι να αναπτυχθούν θέσεις και στόχοι για τα θέματα της ενέργειας με έμφαση στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων καθώς και των υποδομών μεταφορών και της κινητικότητας του μέλλοντος τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις αγροτικές περιοχές, του κοινωνικού ζητήματος της οικοδομής και της στέγασης καθώς και των γενικών υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος για τους πολίτες της Γερμανίας για τα επόμενα χρόνια”, ανακοινώνει ο πρόεδρος Bernd Althusmann, υπουργός Οικονομίας της Κάτω Σαξονίας. Όλα αυτά αποτελούν “κεντρικό καθήκον για το πρόγραμμα του κόμματος”, όπως δήλωσε ο Althusmann στη Handelsblatt.

Όμως τα θέματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο επίκαιρα ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, γι’ αυτό και το τμήμα επεξεργασίας θέσεων (επί του προηγούμενου θέματος) του CDU ξεκινά ήδη την περίοδο του Πάσχα, ενώ τα υπόλοιπα τμήμα  δεν θα αρχίσουν τις εργασίες τους πριν από το τέλος του μήνα. Ορισμένοι θα συζητήσουν για την ευημερία, άλλοι για την ασφάλεια και τις διεθνείς υποθέσεις ή για την ανθρώπινη ψηφιοποίηση, το σύγχρονο κράτος και τη συνοχή, καθώς και για το μέλλον των κοινωνικών συστημάτων.

Η ενεργειακή ιδέα θα παρουσιαστεί τον Μάιο


Σύμφωνα με το σχέδιο, το CDU και το CSU θέλουν να υιοθετήσουν ένα έγγραφο ενεργειακής πολιτικής μέχρι τις αρχές Μαΐου. Είναι “ήδη υπό συμφωνία” και θα “προσαρμοστεί στην τρέχουσα κατάσταση”, επιβεβαίωσε ο Althusmann.


Η  Gitta Connemann, ως αναπληρώτρια επικεφαλής της Mittelstandsunion  (της ένωσης της μεσαίας τάξης), μιας από τις πολλές ενώσεις του κόμματος, έχει ήδη προτείνει έναν “ειδικό νόμο για την κρίση”. “Χρειαζόμαστε τα μέσα για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού το συντομότερο δυνατό”, εξήγησε ο Connemann. Η Γερμανία θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί γρήγορα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και, ως εκ τούτου, να κατασκευάσει γρήγορα τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε λιμάνια, αλλά και ανεμογεννήτριες, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και διαδρομές μεταφοράς.

Το CDU θέλει να επανεφεύρει τον εαυτό του, ενώ ο παλιός κόσμος διαλύεται: πόλεμος, κλιματική κρίση, ψηφιοποίηση είναι μερικές μόνο λέξεις-κλειδιά. Ακόμη και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πρέπει να πάρει θέση, το συντομότερο δυνατό και όχι σε δύο χρόνια.

“Πρόκειται “για τη στρατηγική επανεκτίμηση του ενεργειακού εφοδιασμού υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες πλαισίου”, δήλωσε ο Althusmann. “Ορισμένες βεβαιότητες πρέπει να επανεξεταστούν”. Περιέγραψε την πράξη εξισορρόπησης: “Θέλουμε να διαμορφώσουμε αυτές τις ρυθμίσεις μαθημάτων για τα επόμενα δέκα έως 15 χρόνια σήμερα και να τις αναπτύσσουμε συνεχώς περαιτέρω”.

Όταν η “πνευματική ηγεσία” αναλαμβάνεται από άλλους


Το κόμμα έχει ήδη υιοθετήσει ορισμένα βασικά προγράμματα, ακόμη και αν δεν ονομάζονταν πάντα έτσι. Η πιο σημαντική ήταν ίσως εκείνη του 1978. Μετά από μακρά χρόνια στην κυβέρνηση, το κόμμα είχε, κατά δική του ομολογία, χάσει “την πνευματική ηγεσία” στη χώρα, ήταν στην αντιπολίτευση για εννέα χρόνια και έπρεπε να επανεφεύρει τον εαυτό του, όπως έκανε αυτές τις ημέρες, προκειμένου να μπορέσει να ηγηθεί και πάλι.

Πρόσφατα, το κόμμα είχε ήδη ξεκινήσει την πορεία προς ένα νέο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της θητείας της Άνγκελα Μέρκελ στην κυβέρνηση. Η επικεφαλής του κόμματος Annegret Kramp-Karrenbauer δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από μια “περιοδεία ακρόασης” στις περιφερειακές ενώσεις. Μια από τις ιδέες που γεννήθηκαν εκείνη την εποχή ήταν η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αφού η CDU/CSU είχε καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Υπήρχε μια λαχτάρα μεταξύ των μελών για κάτι ενωτικό και υπεύθυνο μεταξύ κράτους και πολίτη.

Η ιδέα δεν έχει φύγει από το τραπέζι: ο Christian Baldauf, ο νέος ηγέτης του κρατιδίου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στη Ρηνανία-Παλατινάτο, έχει συντάξει ένα έγγραφο μαζί με τον Manuel Hagel, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Είναι στη διάθεση της Handelsblatt και αναφέρει πως  “οι φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δύσης θα επιβιώσουν στον αναδυόμενο ανταγωνισμό του συστήματος με τα αυταρχικά συστήματα αυτού του κόσμου μόνο εάν είναι ισχυρές όχι μόνο οικονομικά αλλά και στην αρχιτεκτονική της ασφάλειάς τους και ταυτόχρονα κοινωνικά ανθεκτικές. Αν είναι όχι μόνο πρόθυμοι, αλλά και ικανοί να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Αυτό δεν απαιτεί μόνο χρήματα για την Bundeswehr. Ζητούν “κοινωνική συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια τέτοια υποχρεωτική υπηρεσία με συγκεκριμένους όρους”. Θα πρέπει να είναι δυνατή “στην Bundeswehr, σε οργανώσεις με μπλε φως ή στον κοινωνικό τομέα”. Θα ήταν κάτι σαν εθελοντική επιστράτευση.

Συζητείται η γενική υποχρεωτική θητεία αντί της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας


Η εργασία θα συζητηθεί από μία από τις επιτροπές. Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος, αντιπρόεδρος του κόμματος Carsten Linnemann, και το δίδυμο των αναπληρωτών του, Serap Güler και Mario Voigt, συζήτησαν για πρώτη φορά το έργο μαζί με τους επικεφαλής των επιτροπών. 

Έτσι, για παράδειγμα, ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn, ως πρόεδρος της Επιτροπής “Ευημερία”, θα επιλέξει εξωτερικούς εμπειρογνώμονες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Στρογγυλής Τράπεζας στις 28 Απριλίου. Από την άλλη πλευρά, ο Ευρωπαίος πολιτικός Ντάνιελ Κάσπαρι, ως επικεφαλής της Επιτροπής “Ασφάλειας”, δεν σκέφτεται “μια άκαμπτη ένταξη”. Αυτό που έχει κατά νου είναι “ένας χαλαρός, ευέλικτος, ευρύτερος κύκλος συμβούλων και εμπνευστών”.

Φυσικά, ο ηγέτης του κόμματος Friedrich Merz έχει επίσης τις ιδέες του – τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε σε ένα βιβλίο που δημοσίευσε πέρυσι. Μιλάει ήδη για το “νέο κοινωνικό ζήτημα” αναφερόμενος στο βασικό πρόγραμμα του 1978. Τότε, ο γενικός γραμματέας Heiner Geißler, ο οποίος μαζί με τον αρχηγό του κόμματος Helmut Kohl διαμόρφωσαν το CDU σε κόμμα των μελών και του προγράμματος, έθεσε το ζήτημα ενόψει της υψηλής ανεργίας.

Ο ηγέτης του CDU Merz επιμένει στο C και το U


Ο Merz φαίνεται να θέλει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν όλα αυτά. Παρά τη μείωση των μελών των ενώσεων και των κομμάτων, είναι πεπεισμένος ότι “τα κόμματα χρειάζονται μέλη”. Το CDU θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι “αντιπροσωπευτική τομή της κοινωνίας” και να αντανακλά “όλο το εύρος του επαγγελματικού φάσματος”, να ενσωματωθεί ως λαϊκό κόμμα, να επιλύσει τις συγκρούσεις “ώστε να γίνουν πλειοψηφική άποψη του κόμματός μας, την οποία στη συνέχεια θα θέσουμε στη συζήτηση του πολιτικού ανταγωνισμού”. Αυτό είναι “το πραγματικό στρατηγικό καθήκον του U στο όνομα του κόμματός μας”, είπε. “Η αρχή του λαϊκού κόμματος δεν έχει πεθάνει”.

Ο Merz θέλει επίσης να τονίσει το C στο όνομα, κρίση της Καθολικής Εκκλησίας ή όχι. Θέλει “να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να αποκαλούμαστε Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Πρόκειται για μακρές πολιτιστικές γραμμές που θέλουμε να τραβήξουμε από το παρελθόν μέσω του παρόντος στο μέλλον”.

Οι βασικές αξίες του κόμματος θα παρουσιαστούν από ξεχωριστή επιτροπή – ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Θα έχει έκταση τριών έως πέντε σελίδων και θα τεθεί σε ψηφοφορία στο συνέδριο του κόμματος στο Ανόβερο τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, ακόμη και αν πρόκειται για μακροπρόθεσμη μονιμότητα.

Related posts

Ιαπωνία: Ο Κισίντα ζητά από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να δηλώσουν τις σχέσεις τους με την Εκκλησία της Ενοποίησης

timesadmin

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 ο μεταποιητικός δείκτης PMI

timesadmin

Ουκρανία: Οι ρωσικές επιθέσεις και στα δυτικά αυξάνουν τις προσφυγικές ροές

timesadmin

Ρώσος επιστήμονας κατηγορείται για κατασκοπία

timesadmin

Ουκρανία: H Ρωσία συγκροτεί δύναμη κρούσης με στόχο τη γενέτειρα του Ζελένσκι

timesadmin

Τζόνσον και Μπάιντεν συζήτησαν για την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία

timesadmin