Γερμανία:-“Σωσίβιο”-για-τους-υπερχρεωμένους-Δήμους-ετοιμάζει-ο-Λίντνερ
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: “Σωσίβιο” για τους υπερχρεωμένους Δήμους ετοιμάζει ο Λίντνερ

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner πρότεινε τροποποίηση του βασικού νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πόλεων και δήμων.

“Πρέπει να απαλλάξουμε τώρα τους πληγέντες δήμους από τα χρέη, ώστε να υπάρχει χώρος για επενδύσεις”, δήλωσε ο πολιτικός του FDP στις εφημερίδες της Funke-Mediengruppe. “Ο χρόνος πιέζει, διότι η στροφή των επιτοκίων θα επηρεάσει επίσης τις πόλεις και τους δήμους”.

Ωστόσο, ένας από τους όρους του Λίντνερ γι’ αυτό ήταν η τροποποίηση του βασικού νόμου, σύμφωνα με την έκθεση. Πρέπει να αποτραπεί ότι οι δήμοι συσσωρεύουν αμέσως νέα χρέη μετά από μια εφάπαξ ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση Funke, υπάρχει πρόταση για την ανάληψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του μισού κόστους της ελάφρυνσης του χρέους.

Μια τροποποίηση του βασικού νόμου δεν θα απαιτούσε μόνο την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ, και συνεπώς την έγκριση τουλάχιστον μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και στο Bundesrat, δηλαδή στο Συμβούλιο των εκπροσώπων των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας. Υπάρχουν υπερχρεωμένοι δήμοι σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια, αλλά δεν πλήττονται εξίσου όλες οι περιοχές. Ειδικά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σάαρλαντ, οι δήμοι έχουν υψηλές πιστώσεις σε μετρητά. Άλλα κρατίδια με λιγότερο υπερχρεωμένους δήμους, όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στα σχέδια του συνασπισμού.

Το σχέδιο καθορίζεται στη συμφωνία συνασπισμού του SPD, των Πρασίνων και του FDP: “Στο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ ομοσπονδιακού κράτους και κράτους, θέλουμε να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουν το πρόβλημα των παλαιών χρεών”, αναφέρεται. Η ιδέα της ανακούφισης είναι μια πρόταση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) από παλαιότερες εποχές. Ωστόσο, είχε ήδη αποτύχει το 2020 ως υπουργός Οικονομικών υπό την Άνγκελα Μέρκελ (CDU) λόγω της αντίθεσης του CDU/CSU και πολλών ομόσπονδων κρατιδίων. Εκείνη την εποχή, οι πολιτικοί του FDP ήταν επίσης επικριτικοί.

Ο Λίντνερ προέρχεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου πολλοί δήμοι είναι υπερχρεωμένοι και όπου την επόμενη Κυριακή θα εκλεγεί νέο κρατικό κοινοβούλιο. Τον Νοέμβριο, ο εκεί πρωθυπουργός του κρατιδίου, Hendrik Wüst (CDU), είχε δηλώσει σε κυβερνητική δήλωση ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου του ήταν έτοιμη να συμβάλει “κατάλληλα” στην επίλυση του προβλήματος των παλαιών χρεών. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της διαρθρωτικής βοήθειας προς τους δήμους για τα κοινωνικά τους βάρη.

Related posts

Ουκρανία: Ρωσικό δημοψήφισμα στα κατεχόμενα εδάφη δεν θα είχε νομική βάση

timesadmin

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για το πετρέλαιο, λέει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

timesadmin

Σομαλία: Χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν την οικονομική πρωτεύουσα της Πούντλαντ εξαιτίας μαχών

timesadmin

ΟΗΕ: Άνοιξε ο δρόμος για την επανεκλογή του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ως επικεφαλής του ΠΟΥ

timesadmin

Κονβόι στρατιωτικών φορτηγών κατευθύνεται στα σύνορα με την Ουκρανία

timesadmin

Γαλλία: Ισχυρότερη της αναμενόμενης αναμένεται η ανάκαμψη της οικονομία το 2021

timesadmin