Γερμανία:-Κρίσιμες-εκλογικές-αναμετρήσεις-το-2022
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις το 2022


Μετά τις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 2022 φέρνει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε επίπεδο κρατιδίων, αλλά και την εκλογή ομοσπονδιακού προέδρου.

Τη χρονιά που φεύγει οι Γερμανοί εξέλεξαν νέο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αλλά και τοπικά κοινοβούλια σε πέντε ομοσπονδιακά κρατίδια.Το 2022 θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά, μιας και οι ψηφοφόροι θα έχουν το δικαίωμα σε συνολικά τέσσερεις εκλογικές αναμετρήσεις σε επίπεδο ομοσπονδιακών κρατιδίων να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν, έστω και έμμεσα, τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στο Βερολίνο.

Σε τρία από τα τέσσερα κρατίδια τέσσερις χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργοί θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στα αξιώματά τους. Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες με ούριο άνεμο μετά την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου διεκδικούν με αξιώσεις την πρωθυπουργία στα εν λόγω κρατίδια. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει θέσει ως στόχο διψήφιο ποσοστό και στις τέσσερις εκλογές, ενώ η Αριστερά αγωνίζεται για την είσοδο στα τοπικά κοινοβούλια υπερπηδώντας το όριο του 5%.

Πριν όμως ξεκινήσουν οι εκλογές στα κρατίδια θα προηγηθεί η εκλογή νέου ομοσπονδιακού προέδρου στις 13 Φεβρουαρίου στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, όπου τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαθέτουν πλειοψηφία. Μέχρι στιγμής μόνο ο νυν πρόεδρος και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ έχει θέσει υποψηφιότητα και το πιθανότερο είναι να εκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Ούριος άνεμος για τους Σοσιαλδημοκράτες

Οι πρώτες από τις τέσσερις τοπικές εκλογές διεξάγονται στις 27 Μαρτίου στο κρατίδιο Ζάαρλαντ στην δυτική Γερμανία, στα σύνορα Γαλλίας και Λουξεμβούργου, με 1 εκατομμύριο κατοίκους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Επειδή όμως έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία και να αναλάβει το αξίωμα αυτό η σοσιαλδημοκράτης Άνκε Ρέλινγκερ. Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και μια κυβέρνηση “φωτεινού σηματοδότη” όπως συμβαίνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σε περίπτωση που ηττηθούν οι Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Τομπίας Χανς θα είναι η πρώτη ήττα μετά τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς ως νέου προέδρου στο CDU.

Στις 8 Μαΐου διεξάγονται εκλογές στο νοτιότερο κρατίδιο της Γερμανίας, το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν με τρία εκατομμύρια κατοίκους. Η κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων υπό τον πρωθυπουργό Ντάνιελ Γκίντερ κυβερνά χωρίς προβλήματα. Η δημοσκοπική ενίσχυση των Σοσιαλδημοκρατών δεν αποκλείεται να ωθήσει το κόμμα σε αναζήτηση νέων συμμάχων για το σχηματισμό κυβέρνηση μετά τις τοπικές εκλογές.

Κρίσιμες εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία

Οι πιο κρίσιμες εκλογές σε τοπικό επίπεδο πραγματοποιούνται στις 15 Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας με 18 εκατομμύρια κατοίκους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία μεταξύ του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Χέντρικ Βιστ, διαδόχου του Άρμιν Λάσετ, και του υποψηφίου του SPD Τόμας Κουτσάτι. Από τα ποσοστά προκύπτει είτε ένας μεγάλος συνασπισμός, είτε μια μετακυβερνητική συνεργασία φωτεινού σηματοδότη, είτε συνεργασία στα χρώματα της Τζαμάικας, δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς διεξάγεται στις 9 Οκτωβρίου στην Κάτω Σαξωνία, όπου πρωθυπουργός είναι από το 2013 ο σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Βάιλ. Ο τοπικός πρωθυπουργός του κρατιδίου των δέκα εκατομμύριων έχει συγκυβερνήσει στο παρελθόν με τους Πράσινους και τώρα συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Στέφαν Βάιλ είναι πάντως αποφασισμένος να διεκδικήσει νέα θητεία και από ότι όλα δείχνουν θα το πετύχει.

Στέφαν Χαϊνμάιερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 5,1% στο α΄ τρίμηνο

timesadmin

Οικονομική βοήθεια ύψους 695 εκατομμυρίων ευρώ για τη Μολδαβία

timesadmin

Γερμανία: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο

timesadmin

ΗΠΑ: Ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο καταναλωτικές δαπάνες και προσωπικό εισόδημα, νέο άλμα του πληθωρισμού

timesadmin

Ολλανδία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν την παράδοση όπλων στην Ουκρανία

timesadmin

Ο Σολτς στις συμπληγάδες της κρίσης

timesadmin