Γερμανία-και-ΗΠΑ-στέλνουν-άρματα-μάχης-στο-Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία και ΗΠΑ στέλνουν άρματα μάχης στο Κίεβο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποφάσισε να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες χώρες όπως η Πολωνία να το πράξουν, ανέφερε την Τρίτη το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είχε απευθύνει κάλεσμα για ενότητα μεταξύ των δυτικών συμμάχων εν μέσω της συζήτησης για τις παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

“Διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι μεταξύ μας”, τόνισε η Μπέρμποκ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Παραδέχτηκε ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα, λέγοντας: “Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία. Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στα άρματα μάχης”, αλλά σημείωσε ότι η ενότητα μεταξύ των συμμάχων εξακολουθεί να είναι το πιο “κρίσιμο μέρος” της υποστήριξης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες σχετικά με το αν το Βερολίνο θα επιτρέψει ή όχι την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανακατάληψη εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία. Οι εσωτερικές διαφωνίες σημαίνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει, συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ αίρουν τις αντιρρήσεις τους και στέλνουν άρματα Abrams στην Ουκρανία

Λίγο νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι κάνοντας στροφή 180 μοιρών, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτόν θα διευθετηθεί η διαφωνία που απειλούσε με ρήξη τη δυτική συμμαχία, έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να πράξει το ίδιο.

Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.

Related posts

Μελόνι: Θέλει νίκη της συντηρητικής παράταξης και στην Ισπανία – “Νιώθουμε εκτίμηση για το Vox”

timesadmin

Welt: Το ρήγμα στο ΝΑΤΟ είναι εμφανές στη Γερμανία και την Πολωνία

timesadmin

Τουρκία-έρευνα: Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος Ερντογάν δεν πιστεύει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό

timesadmin

Βρετανία: Μεγάλη πυρκαγιά σε σιδηροδρομική γέφυρα στο κεντρικό τμήμα του Λονδίνου

timesadmin

Ρωσία: 30 ακόμη υπάλληλοι της πρεσβείας θα εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ λόγω περιορισμών με τη βίζα

timesadmin

Bloomberg-Γαλλικές εκλογές: Η πλειοψηφία του Μακρόν σε κίνδυνο

timesadmin