Γερμανία-Ζάαρλαντ:-Το-spd-πρώτο-κόμμα-μετά-από-16-χρόνια;
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία-Ζάαρλαντ: Το SPD πρώτο κόμμα μετά από 16 χρόνια;


Ούριος άνεμος για το SPD στις σημερινές εκλογές στο Ζάαρλαντ με την αύρα Σολτς να μεταφέρεται και σε τοπικό επίπεδο. Πρώτη δοκιμασία για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του CDU.

Τα έχουν δώσει όλα παρά τον κορωνοϊό. Πρώτα η υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Άνκε Ρέλινγκερ για το αξίωμα της πρωθυπουργού στο Ζάαρλαντ αναγκάστηκε να ακυρώσει όλα τα ραντεβού της πριν τρεις εβδομάδες επειδή κόλλησε. Αλλά χωρίς καθυστέρηση η ομάδα της την “πήγε” στο ραντεβού ως χαρτονένια φιγούρα σε φυσικό μέγεθος. Μετά κόλλησε και ο αντίπαλός της, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Χριστιανοδημοκράτης Τομπίας Χανς. Αλλά συνέχισε την προεκλογική εκστρατεία ψηφιακά με τη βοήθεια ενός ρομπότ, του Ρόμπι-Τόμπι, όπου ο Χανς μπορούσε να ρυθμίσει μόνος του τις ζωντανές συνδέσεις. Με αυτό το ρομπότ μετακινήθηκε σε πολλές πόλεις του κρατιδίου και μίλησε με τον κόσμο.

Πρώην πρωταθλήτρια σφαιροβολίας η Ρέλινγκερ

Γιατί σήμερα διακυβεύονται πολλά. Πρόκειται για τις πρώτες τοπικές εκλογές μετά τις ομοσπονδιακές του περασμένου Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε η πολιτική αλλαγή να επαναληφθεί κι εδώ. Κι αν αυτό γίνει, ο νικητής για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 23 χρόνια θα ήταν και πάλι από το SPD. Ο πολιτικός επιστήμονας Ούβε Γιουν πιστεύει ότι υπάρχει ρεαλιστική ευκαιρία για αλλαγή. Στο επίκεντρο δύο υποψήφιοι: ο Τομπίας Χανς, 44 χρονών, νυν πρωθυπουργός και η Ανκε Ρέλινγκερ, 45 χρονών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Μέχρι τώρα οι δύο συγκυβερνούσαν σε ένα μεγάλο συνασπισμό. Τώρα όμως η Ρέλινγκερ θέλει να γίνει η ίδια πρωθυπουργός. Σε περίπτωση εκλογικής νίκης θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του μικρού κρατιδίου από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην δικηγόρο το επάγγελμα ούριο άνεμο. Εδώ και καιρό η Ρέλινγκερ είναι πιο δημοφιλής από τον αντίπαλό της και τα ποσοστά δημοτικότητας της ίδιας αλλά και του κόμματος έρχονται πρώτα με απόσταση από του Τομπίας Χανς, που ανέλαβε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας από την Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, όταν αυτη μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η Ρέλινγκερ πριν ακόμη από την πανδημία έδειξε ότι έχει το χάρισμα να είναι ανοικτή με τους ανθρώπους και να μιλά τη γλώσσα τους. “Είναι βοηθητικό για έναν επιτυχημένο προεκλογικό αγώνα να έχει κάνει κανείς πρωταθλητισμό” είπε πρόσφατα σε συνέντευξη και θύμισε τις παλιές αθλητικές της δόξες. Διότι υπήρξε πρωταθλήτρια στίβου στο Ζάαρλαντ στο αγώνισμα της σφαιροβολίας. Το ρεκόρ της των 16,03 μέτρων από το 1996 δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Σφυγμομετρήσεις βλέπουν το SPD στο 41%, το CDU στο 28%, Και όσον αφορά σε πρόσωπα, περισσότεροι από τους μισούς θέλουν την Ρέλινγκερ ως επικεφαλής της κυβέρνησης, ενώ τον Χανς μόνο το ένα τρίτο. Το Ζάαρλαντ, με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους, κυβερνάται από έναν μεγάλο συνασπισμό από το 2012. Αλλά οι εκλογές έχουν ευρύτερη σημασία. Θεωρούνται επίσης το πρώτο μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση του τρικομματικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Η μετάβαση από μεγάλο συνασπισμό σε τρικομματικό συνασπισμό χωρίς τους Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσε να επαναληφθεί και στο κρατίδιο. Ενώ ο αρχηγός του CDU, Χανς, ο οποίος δέχεται πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιεί για αυτό το ενδεχόμενο και θέλει να συνεχίσει τον μεγάλο συνασπισμό, η Ρέλινγκερ διατηρεί χαμηλό προφίλ για το θέμα. Όπως λέει, τρέφει “μεγάλη συμπάθεια” σε ένα μεγάλο συνασπισμό, που θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, εάν ήταν η ίδια επικεφαλής του.

Στήριξη από Σολτς

Ο Τομπίας Χανς, που δεν έχει επάγγελμα και δεν έχει τελειώσει σχολή ή κάποια εκπαίδευση, ελπίζει ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα μπορέσει να βρει τον βηματισμό του την τελευταία στιγμή χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο Β στο συρτάρι. Προσπαθεί να μαζέψει πόντους με θέματα, όπως το φρένο στην τιμή των καυσίμων. Παρά τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά η Ρέλινγκερ παραμένει επιφυλακτική. Είναι ικανοποιημένη για τα καλά ποσοστά, αλλά περιμένει ένα σπριντ που θα κριθεί στο νήμα. “Η πιο κρίσιμη δημοσκόπηση είναι στις 27 Μαρτίου, όταν οι ψηφοφόροι έχουν τον λόγο” λέει. Δεν μπορεί να ξεχάσει το σοκ, όταν πριν από πέντε χρόνια έχασε με τεράστια διαφορά από την Κραμπ-Καρενμπάουερ, αν και οι δημοσκοπήσεις την έφερναν στήθος με στήθος. Ως αναπληρώτρια πρόεδρος του SPD, η Ρέλινγκερ είναι πολύ καλά δικτυωμένη στο Βερολίνο και δεν έχει πρόβλημα να το δείξει. Τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς μπορεί να τον βρίσκει αμέσως στο τηλέφωνο. Στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βγήκε ισχυρότερη δύναμη μετά από 16 χρόνια. Ο Σολτς την στηρίζει, “είναι η σωστή πρωθυπουργός, επειδή έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ως υπουργός Οικονομικών ότι γνωρίζει καλά τα προβλήματα και ότι ξέρει τι πρέπει να γίνει για να εξασφαλίσει το μέλλον και πολλές θέσεις εργασίας εδώ στο Ζάαρλαντ” είπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας.

Οι τοπικές εκλογές στο συγκεκριμένο κρατίδιο αποτελούν προοίμιο για άλλες 3 εκλογικές αναμετρήσεις πάντα σε τοπικό επίπεδο. Και το ερώτημα είναι εάν ο νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μερτς καταφέρει να δώσει νέα ώθηση στο κόμμα του. Όλα τα μέλη του προεδρείου πήγαν στο Ζάαρλαντ για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Χανς. Οι επόμενες εκλογές είναι στο Σλέσβιχ Χολστάιν, στις 8 Μαΐου, στις 15 Μαΐου στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και τον Οκτώβριο στην Κάτω Σαξονία. Για το Ζάαρλαντ ο πολιτικός επιστήμων Γιουν βλέπει έναν μεγάλο συνασπισμό με πρωθυπουργό ένα εκ των δύο. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις βλέπουν τα μικρά κόμματα, την Αριστερά, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους να βρίσκονται στο εκλογικό όριο. Η εκλογική μάχη έχει ενδιαφέρον.

Μπίργκιτ Ράιχερτ/dpa

Related posts

Φινλανδία προς Ρωσία: “Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για στρατιωτική πίεση”

timesadmin

Knot (ΕΚΤ): Καλές πιθανότητες ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το 2% στην ευρωζώνη μετά το 2022

timesadmin

Αναδρομή Ερντογάν στο παρελθόν: “Διώξαμε τον Έλληνα και ολοκληρώσαμε με νίκη τον τουρκικό αγώνα”

timesadmin

Βρετανία: Πρώην ηγέτης των Συντηρητικών θεωρεί πιθανή την κατάθεση πρότασης μομφής κατά Τζόνσον

timesadmin

Ελ Σαλβαδόρ: 30.000 συλλήψεις μελών εγκληματικών συμμοριών μέσα σε 50 μέρες

timesadmin

Delta Air Lines: Αποζημιώσεις 6 δισ. δολαρίων από το 2020 για ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων

timesadmin