Γερμανία:-Αύριο-η-εκλογή-του-προεδρείου-της-bundestag
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αύριο η εκλογή του προεδρείου της Bundestag

Υπό τη νέα της σύνθεση, όπως προέκυψε από τις εκλογής της 26ης Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει αύριο η ολομέλεια του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας θα εκλεγεί και το νέο προεδρείο του Σώματος.

Από την πλευρά του ισχυρότερου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), ως διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προταθεί η Μπέρμπελ Μπας, βουλευτής από το Ντούιζμπουργκ και μέλος της “αριστερής” πτέρυγας του SPD. Από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), υποψήφια αντιπρόεδρος θα είναι η Ιβόνε Μάγκβας, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα απέρριψαν την πρόταση της Ένωσης για ξεχωριστούς αντιπροέδρους από τα κόμματα που την αποτελούν, το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Από τους Πράσινους, υποψήφια αντιπρόεδρος θα είναι εκ νέου η Κλαούντια Ροτ, από τους Φιλελεύθερους (FDP) και πάλι ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και από την Αριστερά για μία ακόμη φορά η Πέτρα Πάου. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν είχε καταφέρει την προηγούμενη περίοδο να εκλέξει αντιπρόεδρο και αναμένεται το ίδιο να συμβεί και τώρα.

Μετά την ορκωμοσία στο κοινοβούλιο, η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και τα μέλη της κυβέρνησης θα μεταβούν στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue. Εκεί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα ενημερώσει την καγκελάριο ότι είναι πλέον υπηρεσιακή και εκείνη με τη σειρά της θα ζητήσει με επιστολή από τα μέλη της κυβέρνησης να παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρις ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης (SPD, Πράσινοι, FDP) έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση ήδη πριν από τα Χριστούγεννα. Για να καταρρίψει η ‘Αγγελα Μέρκελ το ρεκόρ παραμονής στην καγκελαρία που κατέχει ο Χέλμουτ Κολ, θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της έως τις 17 Δεκεμβρίου.

- ---

Related posts

Προειδοποίηση ΟΗΕ για ευρύ λιμό στην Υεμένη:

timesadmin

Γερμανία: Στο τραπέζι αυστηρότεροι περιορισμοί

timesadmin

Ουκρανία: Νέος υπουργός Άμυνας ο Αλέξι Ρέζνικοφ

timesadmin

Σουδάν: Στο σπίτι του μεταφέρθηκε ο ανατραπείς πρωθυπουργός

timesadmin

Αυξημένος αλλά πολύ μικρός ο κίνδυνος σπάνιων νευρολογικών παθήσεων και εγκεφαλικού από εμβόλια AstraZeneca-Pfizer

timesadmin

Σουδάν:  Ο στρατηγός Μπουρχάν παύει τους πρεσβευτές σε Τουρκία, ΗΑΕ, Νότια Αφρική

timesadmin