Γερμανία:-Ανοιχτή-η-Πράσινη-Υπ.-Περιβάλλοντος-στην-παράταση-της-ζωής-του-βαυαρικού-πυρηνικού-εργοστασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ανοιχτή η Πράσινη Υπ. Περιβάλλοντος στην παράταση της ζωής του βαυαρικού πυρηνικού εργοστασίου

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της διάρκειας λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της EON στη Βαυαρία μέχρι το επόμενο έτος, εάν μια τρέχουσα κυβερνητική αξιολόγηση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι απαραίτητο, αναφέρει το Bloomberg.

Η Στέφι Λέμκε, μέλος του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο είναι ιδεολογικά αντίθετο στην πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ότι εάν το “τεστ αντοχής” των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας δείξει ότι η Βαυαρία έχει “σοβαρό πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας ή δικτύου”, η κυβέρνηση θα “αξιολογήσει αυτή την κατάσταση και τις επιλογές που υπάρχουν τότε”.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάκληση της απόφασης να κλείσει η εγκατάσταση Isar 2 βορειοδυτικά του Μονάχου, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, δήλωσε ο Lemke σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Το Isar 2 παρέχει περίπου το 12% των ετήσιων αναγκών της Βαυαρίας σε ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτεί περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία PreussenElektra GmbH, θυγατρική της EON. 

Η Γερμανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την ατομική ενέργεια μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη αβεβαιότητα γύρω από τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ώθησαν σε εκκλήσεις να παραμείνουν σε λειτουργία οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Isar 2, και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν πρόκειται να κλείσουν.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, ανέθεσε άλλη μια ανάλυση της ενεργειακής ασφάλειας της Γερμανίας, αφού μια προηγούμενη αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εφοδιασμός δεν θα τεθεί σε κίνδυνο αυτόν τον χειμώνα και ότι δεν θα χρειαστούν πυρηνικά εργοστάσια. Δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης.

Η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την έξοδο της Γερμανίας από τα πυρηνικά, αλλά τα μέλη του συντηρητικού μπλοκ της CDU/CSU, που τώρα είναι η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, πιέζουν σκληρά τον κυβερνητικό συνασπισμό να συμφωνήσει σε μια προσωρινή ανατροπή.

“Η έλλειψη φυσικού αερίου που προβλέπει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων είναι τεράστια και θα επηρεάσει όλους τους τομείς του ενεργειακού τομέα”, δήλωσε ο Alexander Dobrindt, επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος CSU στην κάτω βουλή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

“Γι’ αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λάβει την απόφαση ότι τα πυρηνικά εργοστάσια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν”, είπε. “Θα είμαστε εκτεθειμένοι στη βάναυση προσπάθεια του Πούτιν να αποσταθεροποιήσει τη Δύση μέσω της ενεργειακής τρομοκρατίας για πολύ καιρό ακόμη”.

Πιέσεις ασκούνται και από το εσωτερικό της τρικομματικής κυβερνητικής συμμαχίας του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών, έχει πιέσει ώστε να εξεταστεί τουλάχιστον το ενδεχόμενο παράτασης του πυρηνικού προγράμματος.

Η παράταση της διάρκειας λειτουργίας των αντιδραστήρων έως το 2023 είναι “το σωστό βήμα για την εξασφάλιση του ενεργειακού μας εφοδιασμού και την ανακούφιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Ντουέρ, αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP.

“Η παράταση της διάρκειας είναι επίσης ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, δήλωσε ο Duerr το Σάββατο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.

“Δεν καταλαβαίνω πώς εμείς στην ΕΕ θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι εμείς κλείνουμε λειτουργούντα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ιδεολογικούς λόγους, ενώ η Γαλλία φοβάται ένα μπλακ άουτ ηλεκτρικής ενέργειας”, πρόσθεσε. “Αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και τους γείτονές μας, διότι εξαρτόμαστε από αυτούς όταν πρόκειται για φυσικό αέριο”.

Το Γραφείο για την Ασφάλεια της Διαχείρισης των Πυρηνικών Αποβλήτων της Γερμανίας υποστήριξε ότι η παράταση της διάρκειας ζωής μιας χούφτας αντιδραστήρων θα συνέβαλε σε πολύ μικρό βαθμό στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να λάβει υπόψη όχι μόνο την ασφάλεια των σταθμών, αλλά και τη διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων, σύμφωνα με άρθρο του Wolfram Koenig, προέδρου του γραφείου, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

“Το κόστος για το κοινωνικό σύνολο από τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων θα ήταν σημαντικό”, έγραψε ο Koenig στο FAS. “Η κοινωνική συναίνεση που έχει επιτευχθεί με μεγάλες δυσκολίες θα τεθεί επίσης υπό θεμελιώδη αμφισβήτηση”, πρόσθεσε.

Related posts

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανέγερση 4.500 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

timesadmin

Νέες προκλήσεις Ακάρ: Να μην ξεχνάνε οι Έλληνες τι έζησαν το 1922

timesadmin

Ουκρανία: Τουλάχιστον 11 νεκροί από πυραυλική επίθεση σε κατεχόμενη περιοχή του Λουχάνσκ

timesadmin

Ρωσικό υπ. Εξωτερικών: Η ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποφέρει ρωσική απάντηση

timesadmin

Σύμβουλος Ζελένσκι: Οι εταίροι μας γνωρίζουν πού χρησιμοποιούνται τα όπλα τους

timesadmin

Βρετανία: Ο διεκδικητής της πρωθυπουργίας Σούνακ αναγορεύσει την Κίνα στη μεγαλύτερη “μακροπρόθεσμη” απειλή

timesadmin