Γεραπετρίτης: Παραχωρήσεις δεν γίνονται ανεκτές, η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Παραχωρήσεις δεν γίνονται ανεκτές, η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γεραπετρίτης: Παραχωρήσεις δεν γίνονται ανεκτές, η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τόνισε πως η Ελλάδα «θα παρακολουθεί αυστηρά» την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία

Νέο μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας, Jan Lipavský.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία. Ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, όπως ανέφερα, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Και πρόσθεσε: «Όλα τα κράτη μέλη θα κριθούν τελικά στα θεμελιώδη. Πρέπει να τηρούν το σημείο αναφοράς που έχει τεθεί για τη χώρα τους και, ασφαλώς, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποδεικνύει ακριβώς τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων».

Επίσης, όσο αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, εξήγησε πως «συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις με την Τσεχική Δημοκρατία. Είμαστε κατ’ αρχήν υπέρ της διεύρυνσης. Θεωρούμε ότι η φυσική πορεία για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ευρωπαϊκή οικογένεια. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι προς όφελος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αναζωογονήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα και είναι πάντα καλό να δίνουμε θετικά μηνύματα στους λαούς της Ευρώπης για το μέλλον τους».

Σημειώνεται ότι διπλωματικές πηγές, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, παρέπεμπαν στις παραπάνω δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη, που απηχούν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το ζήτημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μενίδι: Τα ουρλιαχτά και οι εκκλήσεις της 40χρονης για βοήθεια λίγες μέρες πριν τη δολοφονία της

Δίκη Κωστόπουλου: Απαλλαγή του σκηνοθέτη για το αδίκημα του βιασμού ζήτησε ο εισαγγελέας

Τουρκία: Απομακρύνθηκαν 12 στελέχη της Αστυνομίας έπειτα από καταγγελίες για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης

-




5





Related posts

Όλο το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε 44 σελίδες

timesadmin

Αυγενάκης: Σύσκεψη με τους αγρότες της Κρήτης – «Ξεκάθαρες οι προθέσεις της κυβέρνησης, να βρούμε λύσεις με τον διάλογο»

timesadmin

Νάσος Ηλιόπουλος: Ο Τσίπρας μπορεί σε κάποια επόμενη στροφή να έχει θετικό ρόλο στις εξελίξεις

timesadmin

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τηλεφωνική επικοινωνία Κασσελάκη με Κουρέτα, Δούκα και Αγγελούδη

timesadmin

Κασσελάκης: Αν θες να είσαι υποψήφιος ευρωβουλευτής χωρίς κονέ, κάνε αίτηση στο isyriza.gr – Δείτε βίντεο

timesadmin

Δόμνα Μιχαηλίδου: Καμία ανοχή σε όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία

James Rollner