Γαλλικές-εκλογές:-Πώς-σχολιάζουν-τα-αποτελέσματα-η-ελληνική-κυβέρνηση-και-τα-κόμματα-της-αντιπολίτευσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλικές εκλογές: Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία που διεξήχθησαν την Κυριακή (07-07) σχολιάζουν με ανακοινώσεις τους η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας το ζήτημα της επόμενης μέρας.

«Το σημαντικό που αναδείχθηκε από τις γαλλικές εκλογές, είναι η μεγάλη σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα, η οποία, είναι σαφές και στο παράδειγμα της Γαλλίας, ότι περνά μέσα από την αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία και κατά συνέπεια η πολιτική σταθερότητα είναι μια συνθήκη που υπηρετεί τη χώρα», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι οι όποιοι παραλληλισμοί είναι άστοχοι, καθώς η Γαλλία έχει εκλογικό σύστημα δύο γύρων, ενώ από το αποτέλεσμα διαφάνηκε η διάθεση γενικότερης συνεργασίας απέναντι στη Λεπέν.

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο»

Την αισιοδοξία του ότι οι προοδευτικές δυνάμεις στην χώρα μας μπορούν να παραμερίσουν τις διαφορές τους κατά το παράδειγμα της Γαλλίας, εκφράζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Σήμερα ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο”, αναφέρει ο κ. Κασσελάκης και εξηγεί: “Στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό. Με ένα λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία για να αντιπαρατεθεί με το μίσος και την οπισθοδρόμηση. Με τη σύγχρονη Αριστερά στην πρώτη γραμμή της Δημοκρατίας. Με την ιστορική τους νίκη, οι προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία κατάφεραν να εκφράσουν τα «θέλω» του μέσου Γάλλου πολίτη. Παρά τις σοβαρές μεταξύ τους διαφωνίες, οι γαλλικές προοδευτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε βασικά ζητήματα που αφορούν την ανάσχεση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης, την προστασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, και την επίλυση του Παλαιστινιακού. Έτσι κατάφεραν να επικρατήσουν ενάντια στην ατζέντα της μισαλλοδοξίας, του αντιευρωπαϊσμού και του απομονωτισμού της Ακροδεξιάς“.

Ακολούθως κάνει παραλληλισμό με τα ελληνικά πράγματα υποστηρίζοντας: “Ταυτόχρονα έδειξαν ότι πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι για να συμφωνήσουμε στην εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η καταστροφή του Ε.Σ.Υ., η μη λειτουργία του κράτους δικαίου. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να παραμερίσουμε τις επιμέρους διαφορές μας“.

Κλείνοντας υπογραμμίζει: “Σήμερα οι Γάλλοι πολίτες ‘ουρλιάζουν’. Η Ελπίδα και η Αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα. Να τους ακούσουμε. Και να μην τους απογοητέψουμε στην πράξη από εδώ και πέρα“.

Σήμερα ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο.
Στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό.

Με ένα λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία για να αντιπαρατεθεί με το μίσος και την οπισθοδρόμηση. Με τη σύγχρονη Αριστερά στην πρώτη γραμμή της…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) July 7, 2024

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Η Γαλλία μας δείχνει τον δρόμο”

«Η Γαλλία μας δείχνει το δρόμο, μας εμπνέει, μας φέρνει προ των δικών μας ευθυνών», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

«Μέσα σε τρεις μέρες οι Βρετανοί και οι Γάλλοι άνοιξαν το δρόμο για μια διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί: «Η θριαμβευτική νίκη των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ με τη συντριβή των Συντηρητικών στην Μεγάλη Βρετανία από τη μια και η μεγάλη ανατροπή που πέτυχε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν στην Γαλλία από την άλλη, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα. Ας το λάβει υπόψη του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει εκχωρήσει την πολιτική του στρατηγική στον ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη».

Κλείνοντας υποστηρίζει: «Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη ευκαιρία για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Μια ευκαιρία που μας αφορά όλους. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μακρά παράδοση πολιτικής, ιδεολογικής συμπόρευσης».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Μια μεγάλη νίκη για τη Γαλλία και την Ευρώπη»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε τη χαρά του για το απρόσμενο αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία.

«Μια μεγάλη νίκη για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία.Με την αθρόα συμμετοχή του στις κάλπες, ο λαός της Γαλλίας ύψωσε τείχη στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και περιφρούρησε τις διαχρονικές αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας: την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη» έγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης στα social media.

Μια μεγάλη νίκη για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία.
Με την αθρόα συμμετοχή του στις κάλπες, ο λαός της Γαλλίας ύψωσε τείχη στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και περιφρούρησε τις διαχρονικές αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας: την…

— Nikos Androulakis (@androulakisnick) July 7, 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η ανασύνταξη του κινήματος στη Γαλλία, την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη είναι ο μόνος δρόμος ανάτασης, ανατροπής και πραγματικής προόδου

«Μια επανάληψη του ίδιου έργου, με τους πρωταγωνιστές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του γαλλικού λαού με όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι ξανά -στο όνομα της “δημοκρατίας” και του “μικρότερου κακού”- θα τροφοδοτήσει έναν νέο φαύλο κύκλο απογοητεύσεων και συντηρητικοποίησης». Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τις εκλογές στη Γαλλία.

«Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλα τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε Γαλλία και Ελλάδα, με προκλητική σκοπιμότητα βαφτίζουν “Αριστερά” το βασικό κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας (“Νέο Λαϊκό Μέτωπο”), ενώ ταυτόχρονα υπάρχει εκκωφαντική σιωπή στον διαχρονικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας για τη σταθερότητα και υπεράσπιση του βάρβαρου και σάπιου συστήματος. Ηθελημένη συσκότιση της πραγματικότητας. Άλλωστε η κυρίαρχη αστική αντιμετώπιση της Λεπέν δεν αφορούσε ούτε στόχευε τόσο στην ουσία της πολιτικής της γραμμής, όσο τις προσπάθειες ανακαίνισης μιας χρεοκοπημένης σοσιαλδημοκρατίας», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και κατέληξε:

«Η ανασύνταξη του κινήματος στη Γαλλία, την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη και η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να γεννήσει ελπίδες για τους λαούς και να φράξει πραγματικά το δρόμο στις αντιδραστικές ακροδεξιές δυνάμεις, ως μια ακόμα εφεδρεία του συστήματος. Είναι ο μόνος δρόμος για να μετατρέπεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ σε δύναμη ανάτασης, ανατροπής και πραγματικής προόδου».

Κυριάκος Βελόπουλος: Όλοι εναντίον… ενός

«Ενώθηκαν ως “Λαικο Μετωπο της (ψευτο)Αριστεράς” και συσπειρώθηκαν τα κόμματα του “αριστερού” φάσματος: σοσιαλιστικό κόμμα + οικολόγοι+ Ανυποτακτη Γαλλία Μελανσόν+ ΚΚΓ», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και προσθέτει: «Πρώτο σε έδρες ήρθε το κόμμα του Μελανσόν με 71 έδρες, σοσιαλιστές 64 κλπ κλπ! Δηλαδή όλοι εναντίον… ενός! Το σύστημα έκανε τα πάντα και πάλι απέτυχε! Θα το δείτε σε 1 χρόνο!».

ΤΡΟΜΟΣ! Ενώθηκαν ως “Λαικο Μετωπο της(ΨΕΥΤΟ) Αριστεράς” και συσπειρώθηκαν τα κόμματα του “αριστερού” φάσματος: σοσιαλιστικό κόμμα + οικολόγοι+ Ανυποτακτη Γαλλία Μελανσόν+ ΚΚΓ. Πρώτο σε έδρες ήρθε το κόμμα του Μελανσόν με 71 έδρες, σοσιαλιστές 64 κλπ κλπ! ΔΗΛΑΔΉ ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ…… pic.twitter.com/tsGVLpOQRs

— Κυριάκος Βελόπουλος (@velopky) July 8, 2024

Σπαρτιάτες: Η αφύσικη συνεργασία δεξιών και αριστερών είναι η αιτία που ο Εθνικός Συναγερμός δεν νίκησε

«Η αφύσικη συνεργασία δεξιών και αριστερών, εναντίον των εθνικών δυνάμεων, είναι η αιτία που ο Εθνικός Συναγερμός δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές», υποστηρίζει το κόμμα των «Σπαρτιατών», με σημερινή ανακοίνωσή του, και προσθέτει:

«Στις χθεσινές εκλογές δεν επικράτησε κάποια θέση, αλλά η αντίθεση ενός ολόκληρου συστήματος που βλέποντας στο πρόσωπο της Λεπέν ένα αγκάθι στα σχέδια του, προσπάθησε και εν τέλει τρόμαξε τη γαλλική κοινωνία πείθοντάς την να αποδεχθεί μια συνεργασία που δεν θα μπορέσει να προχωρήσει».

Αναφερόμενοι στη Λε Πεν, οι «Σπαρτιάτες» σημειώνουν: «Άλλωστε, η ίδια είπε ότι η νίκη του κόμματός της στη Γαλλία “έχει μόνο καθυστερήσει” και ότι “στο χθεσινό αποτέλεσμα βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης”, κάτι που συμβαίνει όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η επόμενη ημέρα για την Γαλλία, την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορεί παρά να είναι η ημέρα της ελευθερίας».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να αντιλαμβάνονται τη δύναμη που έχει η ψήφος τους και ότι μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα

Σε συνέντευξή της η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε: «Είναι πολύ ωραίο η Δημοκρατία να αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δεν είναι δεδομένο! Δεν συμφωνείτε; Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι πολίτες όπου γης, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Αμερική να αντιλαμβάνονται τη δύναμη που έχει η ψήφος τους και ότι με τη ψήφο τους μπορούν να ανατρέψουν και να αναστρέψουν τα πάντα και να ασκούν αυτή τη δύναμη. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι ανατράπηκε η προοπτική να έχουμε μια ακροδεξιά στροφή στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Δεν πρέπει να επαναπαύεται κανείς στο αποτέλεσμα του αποκλεισμού μιας ακραία αρνητικής προοπτικής. Από κει και πέρα θα κριθούν οι δυνάμεις που έχουν επιβραβευθεί  από τους πολίτες, για τις πρωτοβουλίες τους, για τις επιλογές τους και για τις πράξεις τους. Είναι πολύ σημαντικό ότι ουσιαστικά οι πολίτες αντιδρώντας και παίρνοντας τα πράγματα στα χέρια τους, δεν άφησαν να υλοποιηθεί κάτι που τα media, οι δημοσκοπικές εταιρείες, οι σχολιαστές εμφάνιζαν ως δεδομένο και μη αναστρέψιμο».

Αλέξης Χαρίτσης: Η Αριστερά νίκησε

«Η Αριστερά νίκησε!», εκτίμησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία.

Έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για τη Γαλλία» και «μεγάλη μέρα για την Ευρώπη»: «Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μας χαρίζει την ανάσα που χρειαζόμαστε. Και μας δείχνει τον δρόμο. Ούτε Μεσσίες, ούτε πολιτική του μέσου όρου. Πρόγραμμα ριζοσπαστικού ρεαλισμού για τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι θα νικήσουμε το τέρας της ακροδεξιάς. Όπως έλεγαν το ’36, tout est possible!».

Related posts

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ο εκλογικός καφές Ζέρβα – Αγγελούδη, τα… πηγαδάκια και η μειωμένη κίνηση της κάλπης

timesadmin

Γιώργος Τσούνης: Με αναφορές στο ήθος και τη φιλοξενία των Ελλήνων η ομιλία του στην εκδήλωση για την 4η Ιουλίου

timesadmin

Μητσοτάκης: Ο Λευτέρης Πετρούνιας για ακόμα μία φορά έφερε την Ελλάδα στην κορυφή – Θερμά συγχαρητήρια

James Rollner

Γεραπετρίτης: Απογοητευτική η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας

timesadmin

Χειμάρρα: Υποψήφιος για τον δήμο ο ομογενής επιχειρηματίας Πέτρος Γκικουρίας

timesadmin

Ο Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του και τόνισε την επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής παύσης

timesadmin