Γαλλία,-Γερμανία,-Ιταλία,-Πολωνία-σχεδιάζουν-από-κοινού-νέους-πυραύλους-μεγάλου-βεληνεκούς,-σε-προσπάθεια-απογαλακτισμού-από-τις-ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία σχεδιάζουν από κοινού νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σε προσπάθεια απογαλακτισμού από τις ΗΠΑ

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων πέραν εκείνων που της παρέχουν οι ΗΠΑ.

“Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα κομμάτι που δεν έχουμε”, είπε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η πρωτοβουλία θα επιτρέψει “ικανότητα μεγάλης εμβέλειας και βαθιάς βολής”, είπε.

Η συμφωνία έρχεται καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον υπογραμμίζουν τις προσπάθειές τους να αναλάβουν περισσότερες περιφερειακές αμυντικές ευθύνες. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε την εποχή της διακυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απαίτησε να δεσμευτούν περισσότερες δαπάνες για την Άμυνα και στη συνέχεια επιταχύνθηκε μετά την πλήρη εισβολή που διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ευρώπη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και άλλες κρίσιμες στρατιωτικές δυνατότητες, όπως η εναέρια και πυραυλική άμυνα και τα προηγμένα συστήματα υπολογιστών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή πολέμου. Η ανακοίνωση έρχεται επίσης μια ημέρα αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφός της το 2026, το πρώτο τέτοιο βήμα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Λεκορνού πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένου του βεληνεκούς του νέου πυραύλου. Ανέφερε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Related posts

Εκπρόσωπος Ναβάλνι: Οι ρωσικές αρχές έστειλαν τελεσίγραφο για την ταφή

timesadmin

Γερμανία: Συνάντηση πολιτικών της AfD με νεοναζί προκαλεί ευρείες αντιδράσεις

timesadmin

Κένυα: Η κυβέρνηση ανέπτυξε στρατό για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές

timesadmin

Ρωσία: Καταγγελίες του φυλακισμένου ακτιβιστή Ορλόφ για μαζική καταπίεση στη χώρα

wp-needuser

Γαλλία: “Aδικαιολόγητη” η κατάσταση στη Γάζα, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Σεζουρνέ

timesadmin

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μέτρα για τη χορήγηση της αμερικανικής υπηκοότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες – Οργή Τραμπ

wp-needuser