Γάζα:-Στα-$18,5-δισ. οι-ζημιές-από-τις-ισραηλινές-στρατιωτικές-επιχειρήσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Στα $18,5 δισ. οι ζημιές από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η Λωρίδα της Γάζας υπέστη ζημιές περίπου 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές ζωτικής σημασίας εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ζημιές αντιστοιχούν στο 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας το 2022. Η έκταση της καταστροφής μεταφράζεται σε 26 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών και ερειπίων, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να απομακρυνθούν.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την καταστροφή που έχουν υποστεί οι υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας και τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι δομές υγείας έχουν καταρρεύσει, ο πληθυσμός λιμοκτονεί και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παρεμποδίζεται.

Το 72% των ζημιών αφορά κατοικίες, ενώ το 19% αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (όπως νοσοκομεία, σχολεία, το δίκτυο ύδρευσης, κ.α.).

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, τρεις στους τέσσερις Παλαιστίνιους που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτοπισμένοι, υπογραμμίζεται στην έκθεση που προειδοποιεί ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Επισημαίνει εξάλλου τις “καταστροφικές, σωρευτικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία”, αναφέροντας ότι το χειρότερο πλήγμα υφίστανται “γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία”.

Πηγή: ---

Related posts

Αντ. Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν “επιδιώκουν κλιμάκωση” με το Ιράν αλλά θα υπερασπιστούν το Ισραήλ

protothema.gr

Ουκρανικό drone έπληξε το κτίριο της FSB στο Μπέλγκοροντ

timesadmin

Στο Μπανγκλαντές, η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα εξασφαλίζει 5η θητεία στις εκλογές χωρίς αντίπαλο

timesadmin

Ιράν: Η Τεχεράνη προτείνει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον ΟΗΕ στην 45η επέτειο από την επανάστασή του

timesadmin

Μακρόν: Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν η “μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή του αιώνα μας”,

timesadmin

Μετά την Κίνα και η Ρωσία απαγορεύει τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία

timesadmin