Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία του Ιουλίου για να επιτραπούν οι αποστολές ουκρανικών σιτηρών, ένα σύμφωνο που θεωρείται κρίσιμο για την ανακούφιση της παγκόσμιας κρίσης πείνας.
Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ότι οι συνομιλίες μπορούν να επιτύχουν πρόοδο, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημοσίως, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ρωσία δήλωσε χθες ότι αναστέλλει τη συμφωνία, κατηγορώντας για τα πλήγματα τον ναυτικό της στόλο, και την Κυριακή υπέδειξε χωρίς αποδείξεις ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπολύθηκαν από την περιοχή της Οδησσού, κέντρο του προγράμματος εξαγωγής σιτηρών.
Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν περάσει εβδομάδες επικρίνοντας τη συμφωνία εξαγωγών πριν από την προθεσμία ανανέωσης της 19ης Νοεμβρίου και η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καθυστερεί την πρόοδο μέσω του διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης για να δημιουργήσει μια αυξανόμενη καθυστέρηση πλοίων.
Εάν ο διάδρομος παραμείνει κλειστός, θα μπορούσε να προκαλέσει και πάλι σοκ στις παγκόσμιες αγορές καλλιεργειών, επιδεινώνοντας την πείνα και αυξάνοντας τον πληθωρισμό των τροφίμων. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών ελαίων παγκοσμίως και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της πραγματοποιείται δια θαλάσσης. Ακόμη και πριν από την τελευταία κίνηση της Ρωσίας, πολλά κράτη που εισάγουν τρόφιμα αγωνίζονται να πληρώσουν για τις αγορές τους λόγω της ανόδου του δολαρίου και των τεταμένων προϋπολογισμών.
“Η πρωτοβουλία παρείχε τα απαραίτητα σιτηρά και ελαιούχους σπόρους σε έναν πεινασμένο κόσμο”, δήλωσε ο Τζόζεφ Γκλάουμπερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Έρευνας Διεθνούς Επισιτιστικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον.
Ο διάδρομος σιτηρών είχε βασικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες προμήθειες από τότε που άνοιξε πριν από τρεις μήνες — η Ουκρανία έχει στείλει περισσότερους από 9 εκατομμύρια τόνους αγαθών και οι τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα που είχαν σημειωθεί νωρίτερα μέσα στο έτος. Όμως οι εξαγωγείς και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για την αυξανόμενη καθυστέρηση των πλοίων που περιμένουν για επιθεώρηση προκειμένου να προχωρήσουν.
Εκατομμύρια τόνοι καλλιεργειών περιμένουν στη θάλασσα και στα λιμάνια – 176 πλοία με περισσότερα από δύο εκατομμύρια τόνους φορτίου έχουν συσσωρευτεί στον διάδρομο σιτηρών, δήλωσε αργά το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, απαιτεί όλα τα πλοία να ελέγχονται πριν εισέλθουν ή εξέλθουν από τα ουκρανικά λιμάνια.
Τα εξερχόμενα πλοία που έχουν ήδη φθάσει στην Κωνσταντινούπολη ελέγχονται, αλλά κανένα νέο πλοίο με σιτηρά δεν θα αποπλεύσει από την Ουκρανία προς το παρόν, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Νωρίτερα, ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ένα φορτίο 40.000 τόνων σιταριού που αγοράστηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και προοριζόταν για την Αιθιοπία φορτώθηκε αλλά δεν μπορούσε να φύγει από το λιμάνι.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αναστείλει τη συμφωνία επ’ αόριστον -κατηγορώντας τις επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014- προκάλεσε ευρεία κριτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα αυξήσει την πείνα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως “εξωφρενική”.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε, χωρίς καμία απόδειξη, ότι η Ουκρανία εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ακτές της πόλης-λιμάνι της Οδησσού, η οποία απέχει πάνω από 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) από τη Σεβαστούπολη — και ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να εκτοξεύθηκε από ένα πολιτικό πλοίο με σιτηρά.
Το κέντρο συντονισμού των Ηνωμένων Εθνών για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας δήλωσε αργά το Σάββατο ότι “συζητά τα επόμενα βήματα” μετά την κίνηση της Ρωσίας να αποχωρήσει από το σύμφωνο.
Η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών αντιμετώπισε εμπόδια και σκεπτικισμό από την αρχή, καθώς οι ασφαλιστές και οι πλοιοκτήτες ζύγιζαν τους κινδύνους της αποστολής φορτίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας καθώς ο πόλεμος μαίνεται. Τα ρωσικά χτυπήματα στο λιμάνι της Οδησσού μια ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας αποτέλεσαν μια έντονη υπενθύμιση των κινδύνων.
Και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μεταφερθούν. Τα ουκρανικά σιλό ήταν ήδη γεμάτα με τις περσινές σοδειές όταν άνοιξε ο διάδρομος και οι αγρότες θερίζουν τώρα μια νέα σοδειά, ενώ φυτεύουν σιτάρι και κριθάρι που θα συγκεντρωθούν του χρόνου. Και με εκατοντάδες φορτηγά με σιτηρά να παρατάσσονται στο δρόμο προς τα λιμάνια της Οδησσού, η προσπάθεια έγινε όλο και πιο επείγουσα, καθώς η προθεσμία του Νοεμβρίου για την ανανέωση της συμφωνίας πλησίαζε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν στέλνονται αρκετά φορτία σε φτωχά έθνη. Η Ρωσία δήλωσε επίσης ότι τα δικά της σιτηρά και γεωργικά προϊόντα δεν είχαν την ίδια πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, αν και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο αυτή τη σεζόν.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί ότι τα αναπτυσσόμενα έθνη δεν επωφελούνται από τη συμφωνία για τον ασφαλή διάδρομο δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των αποστολών πήγε σε αυτές τις χώρες.
Ενώ έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας, η πρόσφατη κλιμάκωση του πολέμου είχε προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την προοπτική ότι ο διάδρομος θα παραμείνει ανοιχτός μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Ο Αμίρ Αμπντάλα, συντονιστής του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ένα από τα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης για τη Ρωσία ήταν ότι ήθελε να δει έναν αγωγό που μεταφέρει την αμμωνία της στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας για αποστολή να ανοίξει ξανά στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Διαβάστε ακόμη:
* Ουκρανία: “Αδύνατον” να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα λόγω του ρωσικού αποκλεισμού