Β-Ψάλτης-(alpha-bank):-Στα-122-εκατ.-ευρώ-η-επιβράβευση-των-μετόχων-με-μέρισμα-και-buybacks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Στα 122 εκατ. ευρώ η επιβράβευση των μετόχων με μέρισμα και buybacks

Της Βάσως Αγγελέτου

Την επιβράβευση των μετόχων της με διανομή μερίσματος και επαναγορές μετοχών (shares buybacks) συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ έχει εισηγηθεί η Alpha Bank στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το προσεχές καλοκαίρι.

Αυτό αποκάλυψε στη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών κατά την παρουσίαση των ισχυρών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου ο CEO της Τράπεζας, Βασίλειος Ψάλτης. Όπως εξήγησε, η διοίκηση αποφάσισε την επιβράβευση των μετόχων να την “σπάσει” ισόποσα σε διανομή μερισμάτων και επαναγορές μετοχών.

Η συνολική επιβράβευση (20%) επί των κερδών του 2023 είναι αυτή που έχει εξαγγείλει η τράπεζα, υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, και το εν λόγω μοντέλο αποφασίστηκε από τη διοίκηση διότι “αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την αναντιστοιχία που θεωρεί η τράπεζα ότι υφίσταται ανάμεσα στην εσωτερική αξία της μετοχής και στη χρηματιστηριακή τιμής της”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank εξήγησαν ότι στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να αποφανθεί σχετικά ο Επόπτης ώστε το πρόγραμμα επιβράβευσης να εγκριθεί από την Ετήσια Γενική Συνέλευση στα τέλη Ιουλίου. Κατόπιν, από τις αρχές Αυγούστου, αναμένεται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιβράβευσης των μετόχων.

Σε βάθος τριετίας, θυμίζεται ότι η διοίκηση έχει εξαγγείλει διανομή κερδών ύψους 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους, με το ακριβές μείγμα της επιβράβευσης να διαμορφώνεται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, όπως το κλίμα στις αγορές, οι εναλλακτικές επιλογές κλπ. και φυσικά κατόπιν έγκρισης του SSM.

Σύμφωνα με το business plan που δημοσίευσε στα ετήσια αποτελέσματα του 2023, φέτος εκτιμά η επιβράβευση να ανέλθει στο 20% επί των κερδών, ενώ τα δύο επόμενα χρόνια να αυξηθεί στο 35% για το 2025 και στο 50% για το 2026.

Για το ακριβές μείγμα, όπως αυτό θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, θέλουμε να διανείμουμε 1,1 δισ. την επόμενη τριετία, κατόπιν έγκρισης του Επόπτη και με τους δύο τρόπους.

Προχωράμε χέρι-χέρι με τη Unicredit

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της στρατηγικής συμμαχίας της τράπεζας με τον ιταλικό κολοσσό UniCredit, η οποία στόχο έχει τη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου τραπεζικού πυλώνα στη Ρουμανία. Πέραν τούτου, οι δύο οργανισμοί σχεδιάζουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο asset management, bancassurance και διασυνοριακών συνεργασιών.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Ψάλτης κατά τη σημερινή παρουσίαση, οι δύο πλευρές εξετάζουν ενδελεχώς τις δυνατότητες συνεργασιών σε μια σειρά άλλων αντικειμένων, όπως η αγορά συναλλάγματος, τα κοινοπρακτικά δάνεια κ.α., με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα που θα έχουν οριστικοποιηθεί οι συνέργειες.

Related posts

Ιστορικό λεύκωμα για τον κλάδο της Ψηφιακής Τεχνολογίας από τον ΣΕΠΕ

timesadmin

Πώς θα αλλάξουν τη ζωή μας οι “έξυπνοι” μετρητές

timesadmin

Αντίστροφη μέτρηση για την επενδυτική βαθμίδα

timesadmin

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση της Πελοποννήσου στην υπερυψηλή τάση

timesadmin

Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στα ακίνητα – Το σχέδιο της κυβέρνησης

timesadmin

Ρεκόρ κρατήσεων για το εξωτερικό από τους Έλληνες φέτος

timesadmin