Βρετανία:-100-τόνοι-ανθρωπιστικής-βοήθειας-αναχώρησαν-από-την-Κύπρο-για-τη-Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 100 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησαν από την Κύπρο για τη Γάζα

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα την αναχώρηση ενός πρώτου φορτίου με σχεδόν 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας. Το φορτίο αναμένεται να φθάσει στο παλαιστινιακό έδαφος δια θαλάσσης μέσω του τεχνητού λιμανιού που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και το οποίο σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

“Η βρετανική βοήθεια αναχώρησε από την Κύπρο για μια πρώτη παράδοση μέσω του νέου προσωρινού λιμανιού της Γάζας”, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Το φορτίο αυτό θα περιλαμβάνει “σχεδόν 100 τόνους” βοήθειας, “κυρίως 8.400 κιτ” προσωρινών καταφυγίων κατασκευασμένων από πλαστικά καλύμματα. Η βοήθεια θα διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας “το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Την Τρίτη, το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάστηκε για να διευκολύνει την παράδοση της βοήθειας σε αυτόν τον θύλακα θα λειτουργήσει “μέσα στις επόμενες ημέρες”.

“Σήμερα (Τετάρτη), η πρώτη αποστολή βρετανικής βοήθειας αποτελεί σημαντική στιγμή για την αύξηση” της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. “Ωστόσο ξέρουμε ότι χρειάζονται περισσότερα, κυρίως από την ξηρά”, συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία “θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την άρση του αποκλεισμού περισσότερων οδών πρόσβασης”.

Το προσεχές άνοιγμα αυτής της θαλάσσιας οδού “δεν αντικαθιστά τη βοήθεια που μεταφέρεται από την ξηρά, η οποία παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος” για την υποστήριξη του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, δηλώνει επίσης το Λονδίνο, το οποίο “συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ να τηρήσει τη δέσμευσή του να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε τουλάχιστον 500 φορτηγά με βοήθεια” καθημερινά.

Ο πόλεμος σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του νοτίου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία περισσότεροι από 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 35.173 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που πήρε στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007.

Πηγή: ---

Related posts

Άραβες ΥΠΕΞ: Να επεκταθεί η κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και να ενταθεί η βοήθεια

timesadmin

Η Σουηδία ενισχύει την πολιτική άμυνας και τα πυρηνικά καταφύγιά της

wp-needuser

Ντ. Τουσκ: Η ΕΕ ξεμπλοκάρει επιτέλους τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Πολωνίας

timesadmin

Στην εντατική παραμένει ο Ρ. Φίτσο – Υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση

protothema.gr

ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί στα τσιπ της Nvidia από την κυβέρνηση Μπάιντεν

timesadmin

Ισραήλ: Η αραβική μειονότητα νιώθει πιο αλληλέγγυα με τη χώρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα

timesadmin