ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανία: Πώς σχολίασαν οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την απόφαση του Βρετανού ομολόγου του να ακυρώσει τις προγραμματισμένες συνομιλίες στις οποίες ήλπιζε να τεθεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την ελληνική πλευρά να περιγράφει την κίνηση του Ρίσι Σούνακ ως «λάθος και αναξιοπρεπή», ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, εξέφρασε εκνευρισμό στην προγραμματισμένη συνάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ που ακυρώθηκε την 11η ώρα.

Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών, αναφερόμενη στα γλυπτά ως μάρμαρα Ελγιν – μετά τον Λόρδο Έλγιν, τον Σκωτσέζο διπλωμάτη που ζήτησε αμφιλεγόμενα την απομάκρυνσή τους από την Ακρόπολη στις αρχές του 19ου αιώνα – είπε: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Ο Σουνάκ είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ την αλλαγή της νομοθεσίας που εκπονήθηκε το 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αποχωριστεί τη συλλογή του.

Ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δήλωσε: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας. Το Εργατικό Κόμμα του Kιρ Στάρμερ είναι έτοιμο».

Πριν από τις συνομιλίες του με τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα, ο Στάρμερ είχε επισημάνει ότι ήταν ανοιχτός σε μια συμφωνία δανείου.

Το ραντεβού Σούνακ-Μητσοτάκη ακυρώθηκε την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Kιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται 17 μονάδες του συντηρητικού Ρίσι Σούνακ. Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ επικοινώνησε με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα, ακυρώνοντας το ραντεβού που είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Σούνακ ακύρωσε λόγω της ατάκας Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα και τη Μόνα Λίζα

Σαλαμίνα: Φίλος της οικογένειας ο ιερέας που ασελγούσε στον 12χρονο – Πήγαινε συχνά στο σπίτι του παιδιού

Προϋπολογισμός 2024: Από €200 έως €840 παραπάνω για μισθωτούς και συνταξιούχους

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εκλογή Ρουσόπουλου αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας

timesadmin

Στο Λονδίνο η Παπαδοπούλου για διμερείς σχέσεις και την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας

timesadmin

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στις κάλπες αύριο οι πολίτες – Αναλυτικά οι δήμοι και οι περιφέρειες που πάνε σε β’ γύρο

timesadmin

Μαύρος: Ο Τσίπρας θέλει να κάνει τον μέντορα της Αριστεράς

timesadmin

Ο Υπουργός Ανάπτυξης στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. στο Βέλγιο

timesadmin

Όπισθεν Στίγκα μετά το «αντάρτικο» των βουλευτών του και τη στήριξη σε Κασιδιάρη – «Θα τα λύσουμε την άλλη εβδομάδα»

timesadmin