thetimes.gr
Βρετανία:-Οι-παραγωγοί-ενέργειας-ζητούν-περισσότερες-επενδύσεις-στη-Βόρεια-Θάλασσα
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι παραγωγοί ενέργειας ζητούν περισσότερες επενδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα

Η εμπορική ένωση Offshore Energies UK (OEUK), που εκπροσωπεί το βιομηχανικό τομέα για τις υπεράκτιες πετρελαϊκές γεωτρήσεις, το φυσικό αέριο, το υδρογόνο, αλλά και την αιολική παραγωγή ενέργειας, κάλεσε για την έκδοση νέων αδειών γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και την ταχεία υλοποίηση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές στους καταναλωτές, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση για δεκαετίες.

Η Λιζ Τρας, νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει υποσχεθεί την άμεση ανάληψη δράσης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους ενεργειακούς λογαριασμούς που απειλούν να αποστερήσουν από αρκετά νοικοκυριά τη θέρμανση των σπιτιών τους κατά τον επικείμενο χειμώνα. Στη διάρκεια της εσωκομματικής εκστρατείας για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, η Τρας δήλωσε ότι θα επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα.

Η βασική τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου τετραπλασιάστηκε την προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά και των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.

Η OEUK έχει προειδοποιήσει ότι η Βρετανία είναι ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με περικοπές στην ενέργεια αυτό το χειμώνα, ενώ οι παγκόσμιες τιμές στην ενέργεια ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον για μία τριετία.

“Ο καλύτερος τρόπος για το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να διασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι μέσω της αύξησης των επενδύσεων στα ενεργειακά πεδία που ήδη διαθέτει,” δήλωσε ο Ρος Ντόρμαν διευθυντής της OEUK για τη συλλογή πληροφοριών της αγοράς.

Η παραγωγή φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 26% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, ενισχυμένη από νέα προγράμμα γεωτρήσεων στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αγγλίας.

Η OEUK ανακοίνωσε σε μία αναφορά που δημοσιεύτηκε σήμερα ότι η αύξηση θα μπορούσε να έχει “μικρή διάρκεια”, αν δεν συνοδευτεί από μία αύξηση των επενδύσεων.

Η Βρετανία δεν είναι άμεσα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά η διασυνδεσιμότητά της με τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω αγωγών και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες περιοχές, σημαίνει ότι επηρεάζεται από τις αυξήσεις τιμών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Χωρίς νέες επενδύσεις, η Βρετανία θα πρέπει να εισάγει περίπου το 80% του φυσικού αερίου της από το 2030 και περίπου το 70% του πετρελαίου της, τα ποσοστά αυτά θα είναι αυξημένα έναντι των σημερινών ποσοστών 60% και 20% αντίστοιχα, σύμφωνα με την OEUK.

Οι οργανώσεις που υποστηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη υποστηρίζουν ότι η επίσπευση εκμετάλλευσης των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας έρχεται σε αντίθεση με το στόχο που έχει τεθεί για το κλίμα, σχετικά με την επίτευξη μηδενικών εκπομπών βλαβερών αερίων από το 2050.

“Αυτό δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, καθώς οι νέες άδειες απαιτούν αρκετά χρόνια για την υλοποίησή τους”, δήλωσε ο Μάικ Χιλντς, επικεφαλής για την επιστήμη, την πολιτική και την έρευνα στο δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων Friends of the Earth.

- ---

Related posts

Ισραήλ: Μόλις 2 δολ. θα κοστίζει κάθε αναχαίτιση με το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας με λέηζερ, λέει ο πρωθυπουργός Μπένετ

timesadmin

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδια για να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία

timesadmin

Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν πού καταλήγουν τα όπλα που στέλνουν στην Ουκρανία

timesadmin

Η easyJet αντιμέτωπη με τεχνικά προβλήματα – Περίπου 200 πτήσεις ακυρώθηκαν

timesadmin

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν ακόμα δύο Ρώσοι στρατηγοί

timesadmin

CEO Naftogaz: Η Ουκρανία χρειάζεται επιπλέον 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για την περίοδο θέρμανσης 2022/23

timesadmin