Βρετανία:-Μουσείο-του-Λονδίνου-επιστρέφει-στη-Νιγηρία-έργα-τέχνης-που-είχαν-αρπαγεί-το-1897
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μουσείο του Λονδίνου επιστρέφει στη Νιγηρία έργα τέχνης που είχαν αρπαγεί το 1897

Εβδομήντα δύο έργα τέχνης που είχαν αρπαγεί το 1897 κατά την διάρκεια βρετανικής στρατιωτικής εισβολής στο Μπενίν Σίτι θα επιστραφούν στην Νιγηρία, ανακοίνωσε το μουσείο Horniman του Λονδίνου.

Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται δώδεκα ορειχάλκινες πλάκες, γνωστές ως “Μπρούτζινα του Μπενίν”, λατρευτικά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο ή ορείχαλκο, καθημερινά αντικείμενα όπως βεντάλιες και καλάθια, καθώς και ένα κλειδί “του παλατιού του βασιλιά”.

Η απόφαση για την επιστροφή τους είναι η απάντηση σε αίτημα που διατυπώθηκε τον Ιανουάριο από την Εθνική Επιτροπή των Μουσείων και των Μνημείων της Νιγηρίας, ο γενικός διευθυντής της οποίας, ο καθηγητής Αμπά Τιζάνι, χαιρέτισε την απόφαση του μουσείου του Λονδίνου.

“Οι αποδείξεις ήταν σαφείς ως προς το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά αφαιρέθηκαν δια της βίας και η εξωτερική διαβούλευση επιβεβαίωσε το επιχείρημά μας ότι είναι και ηθικό και προσήκον να επιστραφούν στην Νιγηρία”, δήλωσε η Ιβ Σάλομον, πρόεδρος της διοίκησης του Μουσείου Horniman.

Το μουσείο θα συζητήσει με νιγηριανή επιτροπή την επίσημη διαδικασία της μεταφοράς των έργων και την δυνατότητα ορισμένα αντικείμενα να παραμείνουν υπό καθεστώς δανεισμού για να εκτεθούν ή για ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους.

Η Νιγηρία διαπραγματεύθηκε την επιστροφή των Μπρούτζινων του Μπενίν με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σχεδιάζει την κατασκευή μουσείου στο Μπενίν Σίτι, στην πολιτεία του Εντο, όπου θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν.

Τον Νοέμβριο, η Γαλλία επέστρεψε στην Νιγηρία 26 από τα αντικείμενα αυτά, ενώ στις αρχές του έτους δύο ακόμη τεχνουργήματα επιστράφηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

- ---

Related posts

Παραιτείται ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές

timesadmin

Ουκρανία: “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οργανώσουμε την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο Κίεβο”

timesadmin

Προεκλογικό “ράπισμα” σε Ερντογάν: Για πρώτη φορά οι κεμαλιστές μπροστά – Χάνει “από όλους” την προεδρία

timesadmin

Εισαγγελέας Νέας Υόρκης: Βρέθηκαν αποδείξεις για απάτη στον Όμιλο Τραμπ

timesadmin

Κύπρος: Ο Τατάρ απορρίπτει τα ΜΟΕ πριν ακόμα τα διαβάσει

timesadmin

Δύο χρόνια μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού δεν υπάρχει ακόμη καταλογισμός ευθυνών

timesadmin