Βουλγαρία:-Προβάδισμα-για-το-κεντροδεξιό-κόμμα-gerb-στις-βουλευτικές-εκλογές
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Προβάδισμα για το κεντροδεξιό κόμμα GERB στις βουλευτικές εκλογές

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB φαίνεται πως θα είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν εχθές στη Βουλγαρία, παράλληλα με τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα, ωστόσο δεν συγκεντρώνει ποσοστό που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση και θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους.

Με καταμετρημένο το 60,06% των ψήφων το GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, συγκεντρώνει το 23,65% των ψήφων, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ακολουθούν σε απόσταση το Κίνημα για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία (MRF), που εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο τη μεγάλη τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας, και το φιλοδυτικό μπλοκ Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP), τα οποία δίνουν μάχη στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση, λαμβάνοντας προς ώρας το 15,89% και το 15,08% των ψήφων αντίστοιχα.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το υπερεθνικιστικό κόμμα Αναγέννηση, που λαμβάνει ποσοστό 14,33%.

Η έκτη βουλευτική αναμέτρηση μέσα σε τρία μόλις χρόνια προκλήθηκε από την κατάρρευση τον Μάρτιο του κυβερνητικού συνασπισμού που είχαν συγκροτήσει το GERB και το PP, δίνοντας συνέχεια στο πολιτικό χάος.

Ο Ντάνιελ Σμίλοφ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και διευθυντής προγραμμάτων στο Κέντρο Φιλελεύθερων Στρατηγικών, δήλωσε ότι ένας πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει το κόμμα GERB, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία και ένα από τα μικρότερα κόμματα.

“Αυτός (ο συνασπισμός) θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν βαθμό σταθερότητας, αλλά δεν είμαι σίγουρος για τις μεταρρυθμίσεις, ειδικά εκείνες που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς”, σημείωσε ο Σμίλοφ.

Υπενθυμίζεται ότι το GERB υπό την ηγεσία του Μπόικο Μπορίσοφ βρισκόταν στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία, την οποία απόλεσε το 2021 όταν χιλιάδες Βούλγαροι άρχισαν να διαδηλώνουν το 2020 κατά του πρώην πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και ότι 

Ο ηγέτης του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, οδήγησε τη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία πριν χάσει την εξουσία το 2021, αφού χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους τον προηγούμενο χρόνο κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και ότι ανέπτυξε ένα modus vivendi με τους ισχυρούς ολιγάρχες της χώρας.

Related posts

Έκθεση MSC: Μεγαλύτερη “απειλή” η μετανάστευση

timesadmin

ΗΠΑ: Αναγκαστική προσγείωση για αεροσκάφος της Alaska Airlines

timesadmin

Στα εγκαίνια του Ε65 την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

timesadmin

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς

wp-needuser

Η Τουρκία κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι θέλει τον πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία

timesadmin

Προς κατάργηση τελών για κλήσεις και SMS εντός της ΕΕ – Το σχέδιο που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

protothema.gr